Tápiószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (V.14..) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2015. 06. 01

Tápiószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (V.14..) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

2015.06.01.

Tápiószőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

.

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja:

a) Tápiószőlős község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat – őrzése,

b) a termőföldeken lévő, illetve azokhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok földmérési jeleinek védelme,

c) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozása,

d) a külterület közrendjének, közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat felállítása, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Tápiószőlős község közigazgatási területéhez tartozó, valamely mezőgazdasági jellegű művelési ágba sorolt területekre terjed ki, kivéve az erdőt és a halastavat.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőőrre, a mezőőr feladatainak ellátását irányító polgármesterre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott terület használójára, illetve tulajdonosára.

2. A mezei őrszolgálat

3. § (1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátásáról mezei őrszolgálat felállításával gondoskodik, melynek létszámát két főben határozza meg.

(2) A mezei őrszolgálat szervezetileg Tápiószőlős Község Önkormányzatához tartozik, a mezőőrök feletti egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr zöld színű formaruhát és szolgálati jelvényt visel. A feladatának ellátása során a zöld színű formaruha szolgálati jellegén változtató más ruhaneműt nem viselhet. A mezőőr részére az önkormányzat a felszerelést biztosítja.

(4) A mezei őrszolgálat, illetve a mezőőr feladatait a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 20-23. §-ában foglaltak, valamint a polgármester utasításai szerint látja el.

(5) A mezei őrszolgálat köteles együttműködni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Kormányhivatal szerveivel, a polgármesteri hivatallal, valamint a polgárőrséggel.

3. A mezőőri járulék

4. § (1) Az önkormányzat a mezei őrszolgálat létesítési, fenntartási és működési költségeit a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból, önkormányzati saját forrásból és a földhasználó – ha ez ismeretlen, a tulajdonos – által kifizetett mezőőri járulékból fedezi.

(2) A mezőőri járulék mértéke minden megkezdett hektár után 800.- Ft/ha/év.

(3) A mezőőri járulék megfizetése azt terheli, akinek használatában – amennyiben a használó ismeretlen, a tulajdonában – a termőföld a tárgyév január 1. napján van. Több tulajdonos esetében a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában kötelezettek. Amennyiben a termőföld tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották – melynek tényét az ingatlanügyi hatóság széljegyezte -, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni. A használatba adás tényét szükség esetén a tulajdonos hitelt érdemlő módon, okirattal köteles igazolni.

(4) Járulékköteles a 2. § (1) bekezdésben meghatározott ingatlan, annak tényleges hasznosításától függetlenül.

(5) A járulékfizetési kötelezettség a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik, és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszűnik. E változások bejelentése az érintett földhasználók/tulajdonosok kötelezettsége.

(6) A mezőőri járulék kivetésével és beszedésével összefüggően átruházott hatáskörben a jegyző jár el a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) előírásai szerint.

a) A földek használója, illetve ha a használó nem ismert, a tulajdonosa köteles bevallani az általa használt, illetve ha nincs ismert használó, a tulajdonában lévő területekre vonatkozó adatokat az 1. melléklet szerinti nyomtatványon 2015. július 31-ig a Polgármesteri Hivatal Adóügyi Irodájába.

b.) Amennyiben a bevalláshoz képest változás történt, újabb bevallást kell tenni a változást követő 15 napon belül a 2. melléklet szerinti nyomtatványon.
c) A Polgármesteri Hivatal Adóügyi Irodája jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan-nyilvántartásban ellenőrizni, illetve kérheti a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását.
d) A Polgármesteri Hivatal Adóügyi Irodája jogosult továbbá az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok alapján bevallásra felszólítani azon járulékfizetésre kötelezetteket, akik bevallási kötelezettségüknek önként nem tesznek eleget.
(7) A mezőőri járulék adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.
(8) A mezőőri járulékot minden évben két egyenlő részletben az önkormányzat erre a célra nyitott járulékfizetési számlájára kell megfizetni tárgyév március 15-ig és szeptember 15-ig.
(9) A mezőőri járulékból befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

4. Kedvezmények és mentesség

5. § (1) Amennyiben a kötelezett tulajdonában, használatában lévő összes földterület nagysága nem éri el az 5 ha-t, mentesül a mezőőri járulék megfizetése alól.

(2) A megállapított mezőőri járulék összegét kivételesen indokolt esetben – különösen belvíz és más elemi kár esetében – Tápiószőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kár mértékétől függően – amelyet az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság által kiadott igazolás alapján állapít meg -, kérelem alapján részben vagy egészben elengedheti.

(3) Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és a helyi önkormányzat.

5. Vegyes és záró rendelkezések

6. § (1) Jelen rendelet 2015. június 1. napjával lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a mezei őrszolgálat 2 fő mezőőrrel kerül felállításra.

7. § (1) 2015. évben a mezőőri járulék időarányos összegét kell megfizetni 2015. november 30-ig.

(2) A 2015. évi járulékfizetési kötelezettség azokat a használókat, tulajdonosokat terheli, akik 2015. május 1-jén használónak, illetve tulajdonosnak minősülnek.

8. § Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2007. (II.15.) önkormányzati rendeletének 3. számú melléklete az alábbi III. ponttal egészül ki:

III. Átruházott hatáskörben a jegyző jár el a mezőőri járulék kivetésével és beszedésével összefüggő feladatkörben.

1. melléklet a 12/2015. (V.14.) önkormányzati rendelethez a 12/2015. (V. 14.) önkormányzati rendelethez

BEVALLÁS

A mezőőri járulék megállapításához

1. A járulékfizetésre kötelezett (földhasználó) adatai:

Név: ……………………………………………………………….
Születési hely, idő: ………………………………………………………………..
Anyja neve: ………………………………………………………………..
Lakcíme: ………………………………………………………………..
Adóazonosító száma/adószám: ………………………………………………………….
E-mail címe, telefonszáma: ………………………………………………………………..
Nyugdíj törzsszáma: ………………………………………………………………..

2. Termőföld adatai:


Fekvési hely


Hrsz.


Terület nagysága


Művelési ág













Dátum: ……………………………………

…………………………………
aláírás

2. melléklet a 12/2015. (V.14.) önkormányzati rendelethez a 12/2015. (V. 14.) önkormányzati rendelethez

BEJELENTÉS

földhasználati, illetve tulajdonjogi változáshoz

1. Bejelentő neve: …………………………………………………………………………

Születési neve: …………………………………………………………………………….

Születési helye, ideje: ………………………., ……....év….……………..hó………nap

Anyja neve: ……………………………………………………………………………….

Lakcíme: …………………………………………………………………………………..

Státusza (tulajdonos, földhasználó):…………………………………………………….

2. A változással érintett földterület(ek) helyrajzi száma(i): ………………………….

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

Változás oka: ………………………………………………………………………………

Változás időpontja: ……………….év…………………………hó……….nap

új tulajdonos, földhasználó adatai és lakcíme (ha a bejelentő a régi tulajdonos,
földhasználó):……………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

Régi tulajdonos, földhasználó adatai és lakcíme (ha a bejelentő az új tulajdonos,
földhasználó):……………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

A bejelentéshez másolatban mellékelem a változást tartalmazó tulajdoni lapot, földhasználati lapot, adásvételi szerződést, valamint a változást igazoló egyéb dokumentumot. (A csatolt irat formája aláhúzandó!)
…………………………., 20…… év …………………hó………nap
…………………………………
bejelentő aláírása