Tápiószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (IV.1..) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 04. 15

Tápiószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (IV.1..) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2016.04.15.

Tápiószőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és l) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Tápiószőlős Község Önkormányzata – a továbbiakban: Önkormányzat – a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről (átvétel, elszállítás) és ártalmatlanításáról az e rendeletben foglaltak szerint gondoskodik Tápiószőlős község közigazgatási területén belül, a közműves ivóvízellátással érintett területeken.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével és ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetve kötelezett közszolgáltató a FERZOL Lemezmegmunkáló Korlátolt Felelősségű Társaság (2769 Tápiószőlős, Ceglédi út 15.) – a továbbiakban: Közszolgáltató –.

(3) A háztartási szennyvíz ártalmatlanítását szolgáló átadási hely: Cegléd városi szennyvíztisztító telep (2700 Cegléd, Ipartelepi út, hrsz.: 1634).

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

a) emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből;

b) a nem közüzemi csatornarendszerekből;

c) gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből

származik.

2. ingatlantulajdonos: az olyan közműves ivóvízellátással érintett területen lévő, szennyvízrákötés nélküli, vagy helyi, engedélyezett tisztítórendszerrel nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, birtokosa, egyéb jogcímen használója, melyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik;

3. ártalmatlanító-hely: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítását szolgáló létesítmény;

4. ártalmatlanítás: minden olyan kezelési művelet, amelynek eredményeként a szennyvíz a környezetbe annak károsodása nélkül kibocsátható.

3. Az Önkormányzat feladatai

3. § Az Önkormányzat feladatai:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési, ártalmatlanítási feladatainak ellátására közszolgáltató kiválasztása;

b) a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a Közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatása;

c) a Közszolgáltatási szerződésben részletezett egyéb kötelességek teljesítése.

4. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

4. § (1) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik,

a) köteles évente legalább egy alkalommal a Közszolgáltató által nyújtott, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres átvételére és elszállítására irányuló közszolgáltatást igénybe venni;

b) az átvételig, elszállításig a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet gyűjteni, tárolni, és ennek során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a háztartási szennyvíz mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa;

c) a közszolgáltatás díját megfizetni;

d) az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét alacsony szinten tartani.

(2) Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett egyéb hulladéktól elkülönítetten gyűjteni, és a közszolgáltatást igénybe venni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Köteles megadni a közszolgáltatás nyújtásához szükséges személyes adatait, valamint 15 napon belül bejelenteni, ha azokban változás történt.

(4) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik, illetve nem keletkezik olyan nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, amelyet tárolnia kell.

(5) Az ingatlantulajdonos a kötelező évi egy alkalomtól ritkábban veheti igénybe a közszolgáltatást, amennyiben az ingatlanon keletkező éves szennyvízmennyiség nem éri el az 5 m3-t.

5. A közszolgáltató feladatai, a közszolgáltatás ellátásának rendje

5. § (1) Közszolgáltató az Önkormányzattal kötött Közszolgáltatási szerződésben részletezettek szerint köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére az ingatlantulajdonos rendelkezésére állni.

(2) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(3) A közszolgáltatás igénybevételének, teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató ügyfélszolgálati és szolgáltatási tájékoztatót tesz közzé, ügyeleti telefonvonalat működtet.

(4) Közszolgáltató a részére telefonon bejelentett lakossági és közüzemi igényeket, a bejelentés sorrendjében, 3 munkanapon belül (szolgáltatást kérővel egyeztetetten) elégíti ki. Vasárnap és állami ünnepek munkaszüneti napokat jelentenek. Közszolgáltató a rendkívüli szolgáltatási igényeket is teljesíti. Mindezért igény esetén Közszolgáltató külön díjat jogosult felszámítani.

(5) Közszolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elsődlegesen jelen rendelet 1. § (3) bekezdésben megjelölt szennyvíztisztító telepre szállítja. Meghibásodás, karbantartás, valamint egyéb nem várt esemény bekövetkezésekor Közszolgáltató jogosult egyéb műszaki létesítményekkel ellátott, hatósági engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító telepre is beszállítani.

(6) Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő nyilvántartást vezet, melynek összesített adatait az Önkormányzat részére a tárgyévet követő év március 31-ig átadja.

A nyilvántartás települési bontásban tartalmazza:
- szolgáltatást igénybe vevők listáját,
- szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét m3-ben,
- fuvarok számát,
- rendkívüli események, fontos információk megjelölését.
(7) Közszolgáltató feladatait e rendeletben, valamint a Közszolgáltatási szerződésben részletezettek szerint látja el.

6. A közszolgáltatási díj

6. § (1) A közszolgáltatási díj megállapítása a díj kiszámítására vonatkozó előírások alapján általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtétel meghatározásával történik. Az egységnyi díjtétel tartalmazza a szennyvíz begyűjtésének, szállításának és ártalmatlanításának költségeit, a számlázás és díjbeszedés költségeit is.

(2) A közszolgáltatási díj csökkentő tényezőjeként kell figyelembe venni a közszolgáltatás teljesítéséhez biztosított, a költségek ellentételezésére kapott esetleges költségvetési, illetve önkormányzati támogatást.

(3) Az egységnyi díjtétel a Közszolgáltató által elszállításra átvett szennyvíz 1 m3-e.

(4) A közszolgáltatás díja kéttényezős díjmegállapítás alapján:

- alapdíj (nettó): 616.- Ft/m3
- ürítési díj (nettó): 434.- Ft/m3
(5) A közszolgáltatás díját elsősorban a szolgáltatást igénybe vevőnek kell megfizetnie. Az elvégzett közszolgáltatásért fizetendő díj összegét a Közszolgáltató állapítja meg az egységnyi díjtétel és az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségének szorzata alapján, a szippantó járműbe gyárilag beépített szintmérő alapján.
(6) Közszolgáltató a közszolgáltatás díját az alábbiakban szedi be:
- A szolgáltatás elvégzését követően a szolgáltatást igénybe vevő azonnal a helyszínen készpénzben fizeti ki a szolgáltatást az igénybe vevő aláírásával ellátott készpénzfizetési számla ellenében.
(7) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek gazdasági tevékenysége során nem közművel összegyűjtött szennyvíz keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett szennyvíz-begyűjtést nem vehetik igénybe.
Közszolgáltató a gazdálkodó szervezetek és intézmények gazdasági tevékenységéből származó szennyvizeinek elszállítását és ártalmatlanítását külön szerződés keretében, a szerződésben rögzített feltételek szerint végzi el.
(8) A közszolgáltatás tevékenységének éves értékelésében Közszolgáltató köteles részletes beszámolót, valamint a jogszabályi előírások szerinti vizsgálati elemzés részeként költségelszámolást készíteni a közszolgáltatási díj felülvizsgálatának kezdeményezésével egyidejűleg. A Közszolgáltató minden évben egy alkalommal – legkésőbb november 15-ig – kezdeményezheti a díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek költségelemzéssel alátámasztott, az Önkormányzat által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket is tartalmazó változás függvényében.

7. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályok

8. § (1) A Szolgáltató a kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt, jogosult kezelni a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos - a közszolgáltatás ellátásához szükséges - személyes adatait.

(2) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) Szolgáltató jogosult a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat jogos igényeinek érvényesítése érdekében hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

8. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2016. április 15. napján lép hatályba.