Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (III.23.) önkormányzati rendelete

az egészségügyi alapellátások körzeteiről

Hatályos: 2017. 03. 24

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdése szerinti, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, mint a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve, valamint az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (2) bekezdésének megfelelően, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatósága, mint az alapellátásért felelős országos módszertani intézet, továbbá az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény 2. § d) pontjának db) alpontja alapján, a Magyar Orvosi Kamara, és az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (2) bekezdése szerint, az alapellátást végző orvos, illetve védőnő véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:


1. § Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás érdekében egy vegyes körzetet alakít ki.


2. § A képviselő-testület a fogorvosi alapellátás érdekében Csabdi Község Önkormányzatával, megállapodás alapján, egy vegyes körzetet alakít ki.


3. § A képviselő-testület az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról megállapodás útján gondoskodik.


4. § A képviselő-testület a fogorvosi ügyeleti ellátásról megállapodás útján gondoskodik.


5. § (1) A képviselő-testület egy védőnői körzetet alakít ki.


(2) A képviselő-testület a védőnői iskola-egészségügyi feladatok ellátásáról Bicske Város Önkormányzatával kötött megállapodás alapján gondoskodik.


6. § A képviselő-testület az iskola-egészségügyi ellátásról megállapodás útján gondoskodik.


7.  §  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





8. § Hatályát veszti Mány Község Önkormányzatának a háziorvosi körzet meghatározásáról szóló 4/2002. (08.02.) számú Rendelete.




Szabó Zoltán                                               dr. Majoros Ildikó

                     polgármester                                                        jegyző






INDOKOLÁS


A Miniszterelnökség Államtitkára a TER-1/1922/2015. számú államtitkári utasításával célellenőrzést rendelt el az önkormányzatok egészségügyi tárgyú rendeleteivel kapcsolat. A célellenőrzés során a Fejér Megyei Kormányhivatal megvizsgálta a háziorvosi körzet meghatározásáról szóló 4/2002. (08.02.) számú rendeletünket, és rendeletalkotási javaslattal élt.

A javaslat fő oka, hogy a jelenleg hatályos rendelet nagyon régi, abban olyan jogszabályi hivatkozások vannak, amelyek már nem hatályosak, továbbá sem tartalmilag, sem jogszabályszerkesztés szempontjából nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

                                                                                          

Bár az önkormányzat eddig is ellátta a települési egészségügyi feladatokat, most a jelenlegi egészségügyi szabályok alapján meghatározott és véleményezett, a körzetkialakítási szabályokat figyelembe vevő rendelettel határozza meg a képviselő-testület településünket a körzetek számát.


A rendelet tervezet elkészítésénél figyelembe vettük az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, mint a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat, és a járási szakfelügyelő védőnő javaslatát.