Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2015 (XII.17.) önkormányzati rendelete

a kötelező adatkezelés szabályairól

Hatályos: 2015. 12. 18

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.


1. § A rendelet hatálya Mány Község Önkormányzatára és az általa fenntartott intézményekre terjed ki.


2. § Az 1. §-ben meghatározottak által folytatott kötelező adatkezelés tekintetében, a kezelendő adatok fajtáira, az adatkezelés céljára és feltételeire és az adatkezelés időtartamára vonatkozó szabályokat a Mányi Közös Önkormányzati  Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Adatvédelmi Szabályzata  tartalmazza.


3. § (1) A kötelezően kezelt adatok megismerhetősége érdekében az adatkezeléssel érintett kérelmére a Hivatal  adatvédelmi felelőse tájékoztatást ad az érintett részére, az általa kezelt és feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá – az érintett személyes adatainak továbbítása esetén – az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről.


(2) Az érintett tájékoztatását az adatvédelmi felelős csak akkor tagadhatja meg, ha azt törvény lehetővé teszi. Ebben az esetben az adatvédelmi felelős köteles a felvilágosítás megtagadásának az indokát közölni, és a jogorvoslati lehetőségekről az érintettet tájékoztatni.


(3)  A Hivatal  adatvédelmi felelőse köteles a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül közérthető formában, az érintett erre irányuló kérelmére írásban megadni a tájékoztatást.


(4)  Az (1) bekezdésben meghatározott tájékoztatás ingyenes.


4. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





Szabó Zoltán                                                            dr. Majoros Ildikó

                          polgármester                                                                    jegyző






INDOKOLÁS


Mivel az Önkormányzat, illetve intézményei számos személyes adatot kezelnek, célszerű kezelésük szabályainak meghatározása, mert ez adatvédelmi szempontból az érintett személyek biztonságát jelenti.

A rendelet rövidíti az általános ügyintézési határidőt, amely előnyös az érintett számára.