Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017 (III.23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 16/2016. (IX.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 24- 2017. 03. 24

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 16/2016. (IX.9.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. § Az érdekeltségi alap forrását az alábbi összegek képezik:


a) a jutalék kifizetése szempontjából figyelembe vett év január 1. napján  lejárt, és ezt követően beszedett adóhátralék összegének 10 %-a;

b) a jutalék kifizetése szempontjából figyelembe vett évben beszedett bírság és késedelmi pótlék 50 %-a.”


2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.






     Szabó Zoltán                                                          dr. Majoros Ildikó

     polgármester                                                                   jegyző




INDOKOLÁS


Az érdekeltségi rendszer bevezetése, alkalmazása adóbevétel növekedést eredményez, javul az adózási fegyelem, egyrészt mert, az adóbeszedésben érdekelt köztisztviselők látják el az adóigazgatási feladatokat, másrészt az adóalanyok számára olyan üzenetet jelent, amely szerint az Önkormányzat fontosnak tartja az adózási kötelezettségek betartását, teljesítését.

Adójutalék kifizetés csak abból az összegből lehetséges, amely az adókötelezettségüket (bevallási, adófizetési) határidőre nem teljesítő adózóktól, az ügyintézők többlet munkájának eredményeként folyt be az önkormányzathoz.

Az érdekeltségi rendszer egy kontrolállt kifizetési rendszert jelent, szigorú teljesítménymutatók alapján történik a köztisztviselők részére az adójutalék kifizetés.

Az adóhatóság előtt álló feladatok eredményes ellátásához szükséges egy olyan személyi állomány megteremtése és ösztönzése, amely az adók beszedése, ellenőrzési és behajtási feladatok eredményes végrehajtása, az adóhátralékok csökkentése, valamint az önkormányzatot megillető adóbevételek növelése érdekében lojális és elkötelezett.