Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019.(II.13.) önkormányzati rendelete

Ősagárd Község Önkormányzat és Intézményei 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 14- 2019. 03. 12

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019.(II.13.) önkormányzati rendelete

Ősagárd Község Önkormányzat és Intézményei 2019. évi költségvetéséről

2019.02.14.

Ősagárd Község Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §. (1)-(4) bekezdésében, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

A felhatalmazás alapján Ősagárd Község Önkormányzat és intézményei költségvetését az alábbiak szerint alkotja meg:

1. § .

Rendelet hatálya
A rendelet hatálya a képviselő-testületre és bizottságára, az Önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveire terjed ki.

2. § .

Az önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási előirányzatai
Ősagárd Község Önkormányzat 2019. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszege:
Ősagárdi Óvoda bevételi és kiadási főösszege: 14.445.398 Ft
Önkormányzat bevételi és kiadási főösszege 48.853.853 Ft

3. § .

A 2. §. meghatározott bevételi és kiadási főösszeg fő kormányfunkciónkénti valamint kiemelt előirányzat megosztását önkormányzati szinten 1. sz. melléklet, valamint intézményi szinten 2 sz. mellékletek tartalmazzák.

4. § Felhalmozási kiadások

A rendelet felhalmozási célú kiadásokat nem tartalmaz.

5. § Költségvetést alátámasztó kimutatások

A költségvetés alátámasztására az alábbi kimutatásokat fogadja el:
Működési kiadások és bevételek mérlege 1. sz., 2.sz., 3.sz. melléklet szerint
Előirányzat-felhasználási tervet a 4. sz. melléklet szerint
Címrendet a 5. sz. melléklet szerint

5. § Közvetett támogatások, adókedvezmények

Közvetett támogatás, adókedvezmény, adóelengedés az önkormányzat nem alkalmaz, ilyen kedvezményt nem nyújt.

6. § .

Többéves kihatásokkal járó kötelezettségek
Többéves kihatással járó kötelezettsége az Önkormányzatnak és intézményeinek nincsen.

7. § .

(1) A költségvetési többlet felhasználására képviselő-testületi döntést követően kerülhet sor.

(2) A költségvetési hiány összege 0 Ft. Az év közbeni költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évi szabad pénzmaradványból év közbeni rendelet módosítással igénybe vehető, a jelen költségvetési rendelet előző évi pénzmaradvány igénybevételét nem tartalmazza. A további költségvetési hiány külső finanszírozása hitelfelvétellel biztosítható, mely csak képviselő-testültei döntéssel vehető igénybe.

(3) A költségvetés 953.692 Ft tartalékot tartalmaz.

8. § .

Létszámgazdálkodás

Az önkormányzat éves létszám előirányzata 9 fő.
- Ősagárdi Óvoda: 3 fő (1 fő óvodapedagógus, 1 fő dajka, 1 fő konyhai kisegítő).

9. § .

A 2019. évi költségvetés végrehajtásának szabályai
(1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek esetében a tervezett saját bevétel elmaradása nem vonhatja maga után a intézményi finanszírozás növekedését, a bevételi kiesést a kiadások csökkentésével kell egyensúlyozni.
(2) Az Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni.
(3) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a normatív állami hozzájárulásokhoz, a normatív kötött felhasználású állami támogatáshoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni, azok adatszolgáltatásáért felelőséggel tartoznak. A mutatószámok a tervezetthez képest történő csökkenése esetén a költségvetési szerv vezetője köteleses a polgármestert tájékoztatni és haladéktalanul intézkedni a kiadások ehhez kapcsolódó csökkentése érdekében. A központi költségvetés részére történő visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében a 2018. évi pénzmaradvány bevételi többletet képező része is a visszafizetés forrásául szolgál a kiadási előirányzat maradványon felül.
(4) A működési kiadásokban többlet költségvetési kihatással járó kötelezettség csak a képviselő-testület határozatával engedélyezhető. A bevételi előirányzaton felüli többletbevétel képviselő-testületi döntés alapján használható fel.
(5) Az OEP által finanszírozott feladat ellátásokat elkülönítetten kell nyilvántartani és elszámolni.
(6) Az Önkormányzat képviselő-testülete által – támogatási megállapodás alapján – biztosított, különféle szervezetek részére nyújtott pénzeszköz átadások elszámolási kötelezettséggel juttathatók, a rendeltetésszerű felhasználásáról el kell számolni.
(7) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse.
(8) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos gazdálkodásra törekedni, mely magába foglalja a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatainak betartását. Be nem tartása estén a felelőségre vonásról a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.
(9) Az év közbeni jogszabályváltozásokból adódó költségvetést érintő kihatásokról, többlet kiadásokról, illetve azok fedezetéről a képviselő-testület a szükséges rendeletmódosítást a következő ülésén megtárgyalja.
(10) A köztisztviselők illetményalapja 38.650 Ft.
(11) Az önkormányzat és intézményeinek dolgozói részére 200.000 Ft-os bruttó cafetéria keretet állapít meg.

10. § .

A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. január 1-jétől kell alkalmazni. Kihirdetéséről – az SZMSZ-ben szabályozott módon – a jegyző gondoskodik