Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020.(VII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2020. 07. 02- 2024. 03. 26

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020.(VII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről1

2020.07.02.

Ősagárd Község Önkormányzata – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1977. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Ősagárd Községi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a.) pontjában, meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

I.

A rendelet célja

1. § .

E rendelet célja, hogy Ősagárd község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § .

A rendelet hatálya
A rendelet hatálya kiterjed Ősagárd Község Önkormányzata ( továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre /színterekre, működtetőire és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.
II.
A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § .

(1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdése a.) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a.) rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét Közösségi szintérben /Közösségi Térben:
b.) a közösségi színtér díjmentes használatát,
c.) a művelődő közösség/ közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain:
d.) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.
(3) Ősagárd Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgy év március 1-éig fogadja el.
Az Önkormányzat közművelődési feladatainak
ellátási formája, módja

4. § Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Faluház 2610 Ősagárd, Rákóczi út 93. szám alatti Közösségi Színtér / Közösségi Tér működtetésével látja el.

A közművelődés finanszírozásának alapelvei

5. § .

(1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a közösségi Ház / Közösségi szintér / Közösségi Tér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

Az önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

Záró rendelkezések

6. § .

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Ősagárd község önkormányzat képviselő-testületének a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 21/2002. (12.20 .) önkormányzati rendelete.
1

Az önkormányzati rendeletet az Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 27. napjával.