Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015.(VI.25.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről és a köztisztaságról

Hatályos: 2015. 06. 26- 2020. 12. 31

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015.(VI.25.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről és a köztisztaságról

2015.06.26.

Ősagárd község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában foglalt feladatkörében a környezetvédelem helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy megállapítsa az ember egészségének és környezetének megóvása érdekében a környezeti elemek védelmét:

- az ingatlanok és közterületek használati-védelmi
- a község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.
(2) E rendelet hatálya kiterjed Ősagárd község önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.
I. Fejezet

KÖZTISZTASÁGI FELADATOK

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § (1) A közterület tervezett, rendszeres tisztán tartása az Önkormányzat feladata.

(2) Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa (kezelője) az ingatlan használója (haszonélvező, albérlő, szívességi használó) - ha erre más jogszabály vagy a tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi-, köteles gondoskodni. A lakó- és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek közös használati részének rendszeres rovar- és rágcsálómentesítésről a tulajdonosnak, a lakás és a lakás céljára használt más helyiségek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és az ezekhez tartozó területek rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról pedig a használónak kell gondoskodnia.

A belterületi telek ingatlanok művelése a közterületek állagának veszélyeztetésével, rongálásával nem járhat. Ez a kötelezettség kiterjed a hó-eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.
(3) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni a házhoz vagy telekhez kapcsolódó járdaszakasz, nyílt vízelvezetésű árok és zöld sáv teljes területének a tisztán tartásáról, a járda (járda hiányában 1,5 m széles sáv) hó eltakarításáról és síkosság-mentesítéséről továbbá a járda és a járműsáv, közút vagy úttest közötti kiépített vagy kiépítetlen terület, zöldterület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről. Ha az ingatlannak két közúttal, járműsávval is érintkezése van az oldalhatárnál 3 m-es sávra is vonatkozik és a hátoldaltól 3 m-es sávban köteles a zöld területet rendben tartani. Két szomszédos terület, épület közötti – kiépített úttal, járdával ellátott vagy anélküli – közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg. A síkosság-mentesítésre környezetkímélő anyagokat kell használni. Fák és bokrok meglétekor a kerítés (telek, járdavonal) mellett, - rendszeres nyeséssel - 2,5 m széles és 2,2 m magas szabad űrszelvényt kell biztosítani.
(4) Intézmények, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakasz, zöldterület és nyílt vízelvezetésű árok tisztán tartása, a járdaszakasz hó- és síkosság-mentesítése a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége. Ezenkívül kötelessége a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni, függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e, vagy sem. A fent említett ingatlannal kapcsolatos járdát és burkolt területet az üzemeltető ill. a tényleges használó köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani. Az üzletek, vendéglátóhelyek, elárusítóhelyek előtt (külső fogyasztás esetén) szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztán tartása a nyitvatartási időben az üzemeltető feladata.
(5) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-menetesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.
(6) A gondozatlan járdaszakasz, zöldsáv vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégeztetheti.
(7) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, az árok szükségszerű mélyítése, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása az ingatlannal kapcsolatos szakaszra terjedően az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Járműbehajtók, járműáthajtók (hidak) átereszeinek építése, tisztántartása minden esetben az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége annak érdekében, hogy ezeken a keletkező csapadékvíz akadálytalanul átfolyhasson.
(8) Az árkok és átereszek tisztántartása során - a közlekedést nem veszélyeztető módon, depóban - elhelyezett földet vagy egyéb anyagot köteles az önkormányzat 3 napon belül elszállíttatni, amennyiben a tisztítás szervezett módon történik.
(9) Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított tartályokba szabad elhelyezni.
(10) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

Az ingatlantulajdonosok feladata az ingatlanokkal kapcsolatban:

3. § (1) A településen lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat rendben, szemét- és gyommentes állapotban tartani, az ingatlanon a károsítok ellen szükség szerint védekezni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, ahol lehetőség van rá, az ingatlan előtti területet füvesítheti, parkosíthatja (fás szárú növényállomány elektromos légvezeték alá csak gömbkoronájú fa lehet). A füvesítés, parkosítás során be kell tartania az adott területre vonatkozó szabályozási tervben, továbbá a településrendezési tervben rögzített előírásokat, ezek hiányában a jegyző engedélyét kell beszereznie.

(3) A településen működő kereskedelemi egységekhez, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítményekhez tartozó kirakatot, ablakot, kaput, cégtáblát, reklámtáblát stb. a tulajdonos (használó) a szükségesnek megfelelően köteles tisztán tartani.

(4) Az üzemeltető köteles a kereskedelmi egység, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmény jellegének megfelelően a magasabb szintű jogszabályokban szabályozott módon, a napi, heti, havi stb. takarításra, rovar- és rágcsálóirtásra vonatkozó szabályokat betartani.

(5) Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan és az ingatlan melletti közterület tisztán tartása az építést végző (kivitelező, tulajdonos) feladata. Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 72 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani, illetőleg meg kell tisztítani.

(6) Közterületen rendezett vásár, sport-és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek, és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotban történő visszaadásáról.

(7) Tilos a parkosított és füvesített zöldterületre, sportolás vagy szabadidő eltöltése célját szolgáló területre bármilyen gépjárművel (szgk., quad, motorkerékpár, stb.) felhajtani (kivéve a fenntartási munkák) illetve rendeltetésellenesen használni.

(8) Tilos közkifolyóra, tűzcsapra a víz továbbítására, vételezése szolgáló tömlőt felszerelni, kivéve tűz esetén. Tilos továbbá közkifolyóról, tűzcsapról az ivóvizet nem ivóvíz céljára vételezni (pl.: locsolás, gépjármű mosása, stb.), kivéve tűz esetén.

(9) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken szemetet, hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni, valamint járművet, munkagépet úgy tárolni nem szabad, hogy az a közterület, illetve sportolás céljára szolgáló terület rendeltetésszerű használatát akadályozza.

(10) A település területén a közterületen, a parkokban 3,5 t össztömegűnél nagyobb gépjárművek, kamionok, hasznon-járművek, traktorok parkolása tilos. Ezen gépjárműveket a tulajdonosok saját ingatlanjukon vagy telephelyükön kötelesek elhelyezni.

(11) A szállító járművet (annak elsősorban a futóművét és kerekeit) a közút vagy közterület igénybevétele előtt le kell tisztítani, a szilárd burkolatra földútról a sár és szennyeződés felhordása tilos. A sárfelhordás tényének megállapításakor a fuvarozó a szabálysértési díj megfizetésén túl a szennyeződés eltakarítására kötelezett. A takarítási kötelezettség elmulasztása esetén azt az önkormányzat a fuvarozó költségére elvégezteti.

(12) Esetenként a külterületből a belterületre irányuló mezőgazdasági és erdőművelési tevékenységkor esedékes termény és faáru szállítása csak a forgalmi rendben meghatározott (KRESZ-táblával jelzett) össztömegben végezhető. A jármű önsúlya és raksúlya nem haladhatja meg az itt megállapított értéket (a helyi közúton súlykorlátozó tábla hiányában 16 to össztömeg). Ettől nagyobb terhelés esetén a szállítónak útvonal engedélyt kell kérnie a jegyzőtől. Ennek hiányában az ott okozott kár megtérítésére kell kötelezni a szállítót.

4. § (1) Hirdetményt, plakátot a rendszeresített hirdetési felületeken lehet elhelyezni. . Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal, plakáttal megrongálni. Rendszeresített hely hiányában a jegyző engedélyét kell beszerezni.

(2) Hirdetmények, plakátok eltávolítása annak a feladata, aki ezt a hirdetőtáblákon, falfelületeken elhelyezte, illetve elhelyeztette. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, költségére az önkormányzat végezteti el a plakátok eltávolítását.

II. Fejezet

KÖZTERÜLETEK FENNTARTÁSA ÉS KEZELÉSE

Erdők, parkok védelme

5. § (1) Az erdőkben, parkokban, közterületi zöldövezetben hulladékot lerakni, legeltetni tilos.

(2) Közterületen, erdőben és parkokban kutyát csak szájkosárral és pórázon tartva, felügyelet mellett lehet vezetni (sétáltatni). Gyermekjátszótér 2.0 m-s körzetén belül kutyát sétáltatni (kivéve vak vezető kutya)- az előző feltételek betartásával is- tilos.

(3) Az erdőbe lovas kocsival csak a kijelölt útvonalon lehet behajtani.

(4) Tilos erdőterületen, parkokban az élő fáról, cserjéről gallyat, díszítőlombot gyűjteni, kivéve a bot, vessző, díszítőgally termelését szolgáló erdő és a minőségi törzsnevelést elősegítő nyesést, amelyet csak a tulajdonos engedélyével lehet végezni.

(5) Az arra jogosult által engedélyezett időszakban, a tűzvédelmi rendelkezések betartásával szabad.

6. § (1) Ősagárd község közigazgatási területén avart és kerti hulladékot égetni keddi és pénteki napokon lehet.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad.

(5) A tűzrakás, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) A kerti hulladék a szolgáltató által rendszeresített zöld hulladék gyűjtő zsákban kerül elszállításra.

(7) A szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés egyéb szabályaival kapcsolatban a mindenkori jogszabályok az irányadók.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

7. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Ősagárd Község Önkormányzat képviselő-testületének a 6/2007.(X.26.) rendelettel módosított 27/2002. (XII.7.) a helyi környezet védelméről szóló rendelet.