Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017.(VIII.17.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről

Hatályos: 2017. 08. 18

Ősagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában biztosított jogalkotói jogkörében eljárva az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§ a)-b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18.§-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezés

1.§

E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő: Nőtincsi közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő;

b) hivatali helyiség: Ősagárd Község Önkormányzata Művelődési Háza (Ősagárd, Szabadság utca 1. szám)




A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezése

2.§

(1) A házasság hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőhöz benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát, hogy az Atv.18.§ (3) bekezdésben foglalt feltételeket biztosítják és a 4.§-ban foglalt díjat megfizetik. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, szabad téren tartandó házasságkötés esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés kizárólag úgy engedélyezhető, hogy az a hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötések lebonyolítását nem veszélyeztetheti.


A hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak

3.§


A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés megtartásáért a házasulandók a 4.§-ban meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli esemény miatt kerül sor.


Rendkívüli eseménynek minősül különösen, ha valamelyik fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, életkora miatt nem várható, hogy a hivatali helyiségben megjelenjen.


4.§


(1) A hivatali munkaidőben történő házasságkötés lebonyolításához a hivatali helyiség térítési díj mentesen igénybe vehető.

(2) A hivatali helyiségben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 6.000.-Ft, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 13.000.- Ft.

(4) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 25.000.-Ft.

(5) A (3)-(4) bekezdésben fogalt esetekben az anyakönyvvezetői közreműködésen felül jelentkező költségek az igénybe vevőket terhelik.


5.§


 A szolgáltatási díjat legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanapig meg kell fizetni Ősagárd Község Önkormányzata költségvetési elszámolási számlája javára.


6.§


A házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő egésze, vagy része helyett eseményenként:

a) a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén  bruttó: 14.500.-Ft,

b) a hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőben történő közreműködés esetén  bruttó: 7.000.-Ft,

c) a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén  bruttó: 14.500.-Ft díjazás illeti meg.


Záró rendelkezés


7.§


  1. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


  1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát vesztiŐsagárd Község Önkormányzata képviselő-testületének a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 8/2013. (IV.23.)  önkormányzati rendelete.


  1. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.