Bihardancsháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 15- 2019. 08. 06

Bihardancsháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

2019.02.15.

Bihardancsháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében eljáró Bihardancsháza Község Önkormányzatának Polgármestere -a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (II.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]

1. §

A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre terjed ki.

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai[2][3][4][5]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését:

A költségvetés bevételei és kiadásai

128 795 E Ft

Költségvetési bevétellel

128 795 E Ft

Költségvetési kiadással

0 E Ft
89 959 E Ft
38 836 E Ft

Költségvet.egyenleggel
ebből működési
felhalmozási

állapítja meg.

a)A felhalmozási célú bevételt 38 836 ezer Ft-ban
ebből aa) 2018.évi pénzmaradvány 30 941ezer Ft-ban
ab)Felhalmozási célú átvett pénzesz 7 895 ezer Ft-ban
b)A felhalmozási célú kiadást 38 836 ezer Ft-ban
ebből ba)Beruházási célra 8 306 ezer Ft-ban
bb)Felújítási célra 29 684 ezer Ft-ban
bc) Hitel visszafizetés, törlesztés 846 ezer Ft-ban
c) Működési célú bevétel 89 959 ezer Ft-ban
ebből ca) Önkorm.működési támogatása 24 249 ezer Ft-ban
cb) Működési célú átvett pe. 43 437 ezer Ft-ban
cc )Közhatalmi bevétel 1 410 ezer Ft-ban
cd) Pénzmaradvány 7 337 ezer Ft-ban
ce)Egyéb működési bevételek 12 550 ezer Ft-ban
cf) Államháztartáson belüli megelől. 976 ezer Ft-ban
d)Működési célú kiadást 89 959 ezer Ft-ban
ebből da) Személyi juttatásokat 33 975 ezer Ft-ban
db)Munkaadókat terhelő jár. 4 114 ezer Ft-ban
dc)Dologi kiadásokat 39 364 ezer Ft-ban
dd)Ellátottak pénzbeli támogatásai 5 411 ezer Ft-ban
de)Pénzeszköz átadást, egyéb 5 244 ezer Ft-ban
df)Áll. házt.megelől.visszafizetése 1 851 ezer Ft-ban
állapítja meg
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 2.1 melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 2.2., 2.3.,2.4. mellékletek szerint állapítja meg.
(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3.1. és a 3.2. melléklet részletezi.
(5) A működési hiány belső finanszírozására és a szállítói tartozások kiegyenlítése érdekében, az előző évben megkapott de 2019. évben felhasználásra kerülő támogatásokra a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának összegéből 39.103 ezer Ft-t igénybevételét rendeli el.
(6) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből, vagy az előző év költségvetési maradványának igénybevételével történik.

3. §

A költségvetés részletezése

(1) Az önkormányzat a saját bevételei összegét, valamint az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit – évente – legkésőbb a költségvetési határozat elfogadásáig kell megállapítani. az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendeletben meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét határozatban kell megállapítani. Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 4. melléklet részletezi.
(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 5.melléklet tartalmazza.
(3) Az Önkormányzat 2019. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 6. melléklet részletezi.
(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 7 melléklet szerint határozza meg.
(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként szintén a 7. melléklet részletezi.
(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8.melléklet szerint hagyja jóvá.
(7) A 3. § (1) bekezdésében megállapított kiadások önkormányzati kormányzati funkciónkénti megoszlását az 1. tájékoztató tábla határozza meg.
(8) Az Önkormányzat a kiadások között 14.836 E Ft tartalékot tervez, melyet általános tartalékként állapít meg.

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.
(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
(3) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.
(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja
(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozás állományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának önkormányzati biztost jelöl 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez ki.
(6) A 324/2018.(XII.30.) Korm.rendelet szerint 2019. január 1-től a minimálbér 149.000 Ft teljes munkaidő teljesítése esetén - a garantált bérminimum összege 2019. január 1-től 195.000 Ft.
(7) A Nagyrábé Nagyközség Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap 2019. évben 46.380 Ft.

5. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (4) bekezdésben foglalt kivételével a Képviselő-testület dönt.
(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 100 E .Ft összeghatárig átruházza a polgármesterre Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.
(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2019. december 31-ig gyakorolható.
(4) A költségvetési szerv a költségvetésre kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.
(5) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(6) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.
(7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.
(8) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. §

A gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.
(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.
(4) A közös önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és tovább fejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.
(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. §

Záró és vegyes rendelkezések

(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba rendelkezéseit 2019. január 1. napjától kell alkalmazni..
(2) A rendelet az önkormányzat 2019. évi költségvetési zárszámadásról szóló rendelet kihirdetésével hatályát veszti.