Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2016. 09. 30- 2022. 09. 30

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről1

2016.09.30.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdése, a 40. § (2) és (3) bekezdése és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 § (1) bekezdés 2.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A jelen rendelet hatálya Kulcs községben a 3407 hrsz-ú, 1290 m2 nagyságú, a 3408. hrsz-ú, 2567 m2 nagyságú, a 3409. hrsz-ú, 5082 m2 nagyságú, és a 3411. hrsz-ú, 2106 m2 nagyságú önkormányzati tulajdonú köztemetőre, valamint a köztemető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre, a temető látogatóira, és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra terjed ki.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján a Fekete Erdő Kft. (2459. Rácalmás, Szigetfő u. 1/1.) (továbbiakban: üzemeltető) útján látja el.

(3) A településen lezárt temető és kegyeleti emlékhely nincs, ezért erről a rendelet nem rendelkezik.

2. Az üzemeltető feladatai, kötelezettségei

2. § (1) A temető üzemeltetését a települési önkormányzat a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, (továbbiakban: Törvény), az annak végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kr.) és a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint látja el.

(2) Az üzemeltető feladatai különösen:

a) biztosítja a temetkezési szolgáltatás, a szociális temetés és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek temetői rend szerinti ellátásnak lehetőségét,

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően - a szociális temetés kivételével - a sírhely kiásásáról való gondoskodást,

c) biztosítja a ravatalozó, hűtő, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását és működteti azokat,

d) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket,

e) tájékoztatja a temetőlátogatókat,

f) a Polgármesteri Hivatallal egyeztetve kijelöli a temetési helyeket,

g) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság-mentesítését és hó eltakarítást,

h) gondoskodik a temető zöldfelületeiről,

i) összegyűjti és elszállítatja a hulladékot,

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról,

k) összehangolja a temetői létesítményeket, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását,

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról,

m) ellenőrzi a szociális temetési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírások betartását,

n) a szociális temetés esetén biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket.

(3) Az üzemeltető gondoskodik a rendelet 1. mellékletében és 2. mellékletében meghatározott díjak beszedéséről. A díjakat a Kulcsi Polgármesteri Hivatal pénztárában ügyfélfogadási időben, készpénzben vagy Kulcs Községi Önkormányzat költségvetési számlájára készpénzátutalási megbízással, vagy átutalással kell megfizetni.

(4) A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(5) A temetőt látogatók panaszaikat a Panaszkönyvbe jegyezhetik be, mely rendelkezésre áll a Kulcsi Polgármesteri Hivatalban (2458. Kulcs, Kossuth Lajos utca 83.) A temetőfenntartó a panaszokat köteles kivizsgálni, és a vizsgálat eredményéről a panasztevőt tájékoztatni.

(6) Az üzemeltető nevét, címét, elérhetőségét, nyitvatartási idejét, valamint a temető részletes térképét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

3. A temetkezési helyekre, sírjelekre és a temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra) kell osztani, a sírhelytáblákat betűjellel kell jelölni, ezen belül sírhely sorokra és külön megjelölt temetési helyekre (sírra, urnasírhelyekre és sírbolttáblára alkalmas területekre ) kell felosztani.

(2) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely- táblákban fő szabályként folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(3) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(4) A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki a Polgármesteri Hivatallal egyeztetve, a temetési helyeket számozni kell. A sírhelytábla, a sor és a temetési hely azonosítását a temetési helyek pontos meghatározhatósága érdekében biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat kell kijelölni.

(5) A temetőben lévő sírhelyek méretezése:

a) egyes sírhely 210 cm hosszú x90 cm széles

b) kettes sírhely210 cm hosszú x 190 cm széles

c) gyermek sírhely130 cm hosszú x60 cm széles

d) sírbolt belső méret (2 személyes) egymás mellett: 280 cm x 260 cm x 240 cm.

(6) A sírhelyek mélysége (a rátemetési lehetőségtől, illetve a talajadottságoktól függően)

a) Új sírhely: normál mélység minimum: 2,00 m, mélyített mélység minimum: 2,40 m

b) Rátemetés régi sírhelyen minimum: 1,60 m

c) Urnasírhely minimum: 1,00 m

(7) A temetési helyek (sírhely, sírbolt, urnasírhely) közötti távolság legalább 0,9 méter.

(8) A köztemetőben urnasírhelyben négy darab urna helyezhető el. Urnasírboltban, urnafülkében annyi urna helyezhető el, ahány befogadására azt építették.

(9) A köztemetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet. Amennyiben a sírgödröt bármilyen, nem lebomló anyaggal bélelni kívánják, ahhoz előzetes engedélyt kell kérni a temető tulajdonosától. Az így kialakított sírgödröt sírboltonként kell megváltani.

(10) A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes - a talajban lebomló - anyaggal lehet burkolni.

(11) Oldalirányú üveggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

(12) A köztemetőben a sírhelyeken sírdomb kialakítása kötelező, melynek magassága 0,3 m.

4. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, létesíthető.

(2) Síremléket szilárd alapra kell elhelyezni, mely a sírhelynél nagyobb helyet nem foglalhat el.

(3) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter. E magassági méreten belül sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

(4) A (3) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az üzemeltető útján az építési hatóság részére be kell jelenteni. Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja.

(5) Az (5) bekezdésben szereplő korlátozásról az építési hatóság 15 napon belül értesíti az üzemeltetőt. Amennyiben az építési hatóság a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, azt úgy kell tekintetni, hogy az építési hatóság a tervezett magasság ellen kifogást nem emel.

(6) Az itt nem szabályozottakról Korm. rendelet 13.§ - 16. §-ában foglaltakat kell figyelembe venni.

5. § (1) A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel, a sír megfelelő mélyítésével alapméretenként egymás fölé helyezve további legfeljebb egy elhalt vagy az illetékes népegészségügyi szerv (továbbiakban: intézet) által engedélyezett számú, 25 évnél régebbi holttest maradvány temethető rá. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát az intézet korlátozhatja.

(2) Rátemetés esetén biztosítani kell a temetési hely legalább 25 éves használatát. Az újraváltás 25 évnél kevesebb időre is váltható, melynek díja arányos a 25 éves megváltásra vonatkozó díjjal.

(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, ill. ha temetkezési hely megszűnik.

(5) Temetkezési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, ill. elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(6) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja újra temettetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(7) Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységre kerüljön.

(8) Kettes sírba elhelyezett két koporsón kívül még 4 urna helyezhető el.

(9) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból biztonságosan fel kell állítania.

(10) Az itt nem szabályozottakról a Kr. 35. §-40. §-ában foglaltakat kell figyelembe venni.

4. Díszsírhelyek

6. § (1) Az önkormányzat azon személynek, aki a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, és használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az adományozott házastársa is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról a hozzátartozók, ezek hiányában – a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére - az Üzemeltető köteles gondoskodni.

5. Sírhelyhasználati idő feletti rendelkezési jog

7. § (1) A temetési helyekért, illetve annak újraváltásáért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. A rendelkezési jog kiterjed a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, a síremlék és sírjel állítására, valamint mindezek megfelelő állapotáról történő gondoskodásra, a temetkezési hely gondozására és az újraváltásra.

(3) Az újraváltásban elsőbbséget élvez a temettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó.

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő) :

a) egyes sírhely esetén: koporsós temetés, illetve a rátemetés napjától számított 25 év

b) kettes sírhely esetén: a koporsós temetés, illetve a rátemetés napjától számított 25 év

c) gyermek sírhely esetén: a koporsós temetés, illetve a rátemetés napjától számított 25 év

d) urnasírhely esetén: a koporsós temetés, illetve a rátemetés napjától számított 10 év

e) sírbolt esetén: a temetés napjától számított 50 év

(2) A rendelkezési jog (használati idő) igazolására elfogadható a sírhely megváltásáról szóló bizonylat (számla vagy nyugta) vagy annak másolata.

(3) Ha a használati idő elteltét követően a sírboltot (kripta) 5 év, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, a tulajdonos jogosult azt minden megtérítési igény nélkül az arra vonatkozó eljárás betartásával újból felhasználni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha a sírhelyet nem kívánják ismételten megváltani és arról a 4. számú függelék szerinti nyomtatványon lemondanak.

(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jogokról nyilvántartást kell vezetni.

(6) Rátemetés esetén a temettetőnek kell gondoskodni a síremlék megbontásáról és annak újbóli biztonságos felállításáról.

(7) A sírhely előre is megváltható, azonban ez esetben a sírhely megjelölése és gondozása kötelező.

(8) Az itt nem szabályozottakról Kr. 18. § -ában foglaltakat kell figyelembe venni.

6. Nyilvántartás

9. § A temető üzemeltetője a Tv. 18. §-ában és a Kr. 41. §-ban meghatározottak szerint köteles a temetői nyilvántartásokat vezetni. A temetés, exhumálás adatait az 1. számú, vagy a 2. számú függelékben található nyomtatványon kell bejelenteni.

7. A temető infrastrukturális létesítményei

10. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az Üzemeltető által biztosítja a temető üzemeltetését, a Törvény 41. § (3) bekezdése alapján a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket:

a) ravatalozót

b) elektromos áramot,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló halott hűtőt,

d) vízvételi lehetőséget,

e) a temető területének parkosítását a helyi igényeknek megfelelően

f) hulladéktárolókat,

g) illemhelyet

11. § (1) A 10. §-ban felsoroltak közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt hulladékgyűjtőben díjtalanul lerakhatja, az illemhelyet ingyenesen használhatja;

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temető üzemeltetőjének írásos engedélye alapján a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják.

(2) A temetőben lévő ravatalozó és előtere, berendezései és kellékei alkalmasak az elhunyt ravatalozására, a kegyelet lerovására, valamint az elhunyt elbúcsúztatására.

(3) A temetkezési szolgáltatók – az általuk végzett egyes temetkezési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan – azonos feltételekkel az erre irányuló bejelentés sorrendjének megfelelően vehetik igénybe a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát, a rendeletben foglalt díjak előre történő megfizetése mellett.

(4) A temetkezési szolgáltató köteles a ravatalozót, eszközeit és kellékeit tiszta, és szükség szerint fertőtlenített állapotban átadni a temetést követően.

8. A sírhelyek gondozása

12. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág koszorúk elhelyezése,

c) sírhely díszítése.

(2) A sír tulajdonosa csak a megvásárolt sírhely területével rendelkezik.

(3) A temetőlátogatók a temetési helyeken csak olyan kegyeleti tárgyakat helyezhetnek el, melyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét és - méretüknél fogva - nem kötöttek engedélyhez.

(4) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve a zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóban szabad.

(5) A sírokra ültetett növényzetet és a temetőben lévő virágokat csak a temető üzemeltetőjénél történt előzetes bejelentés után lehet a temetőből kivinni.

(6) A sírok közötti ösvényeket, utakat felásni, növényzettel beültetni nem szabad. Ezeken a területeken a temető kezelője vagy megbízottja telepíthet növényzetet.

(7) Ülőhely, pad csak a temető kezelője által engedélyezett helyen, illetve engedélyezett formában helyezhető el.

(8) A sírhely birtokosa köteles a sírhely és közvetlen környezetének gondozását, gyomtalanítását elvégezni, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt, az ott elhelyezett sírkő a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(9) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(10) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatóak.

(11) A temetőben lévő vízvételi helyeket csak a temetőben található növényzet locsolása céljából lehet igénybe venni.

9. Temetői munkák

13. § (1) A temetőben síremlék állítási, felújítási és átalakítási munkákat az üzemeltetőnél a munka megkezdése előtt 5 nappal be kell jelenteni a 3. számú függelékben található nyomtatványon.

(2) A munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely és a temető infrastuktúrális létesítményei nem sérülhetnek. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(3) A 9. §-ban felsorolt munkákat munkaszüneti napokon, ünnepnap és vasárnap tilos végezni. Munkanapokon a munkavégzés kizárólag a temető nyitvatartási idejében történhet.

(4) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a 2. mellékletben meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni . A befizetés hiányában a munkálatok nem kezdhetők meg.

(5) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(6) A temetőben a gépjármű forgalom számára kialakított úton lehet csak gépjárművel közlekedni és legfeljebb 1 db 3500 kg megengedett össztömegű gépjárművel.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjénél történt előzetes bejelentése után szabad kivinni.

(8) A temetőben végzett tevékenység során keletkezett hulladékot a munkát végző köteles a temető területéről saját költségén elszállítatni és igazolni, hogy azt az építési törmelék lerakására alkalmas és engedélyezett helyen helyezték el. A munkát végző köteles a tevékenység során igénybevett területet az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

10. Temetkezési szolgáltatások rendje

14. § (1) A temetkezési szolgáltatásokkal kapcsolatosan a Törvény III. Fejezet, 25.§ - 38.§-a és a Kr. 47.§ - 53 §-ában foglaltakat kell figyelembe venni.

(2) A temetkezési szolgáltatók, a temetkezési infrastruktúrát igénybe vevők a temetői létesítmények igénybevételéért a 2. számú mellékletben meghatározott díjakat köteles fizetni az Üzemeltetőnek.

11. A temető működési rendje

15. § (1) A temető bejáratánál a temető üzemeltetője köteles jól látható helyen tájékoztatót elhelyezni, amelyben fel kell tüntetni a temető nyitva tartási idejét, a temető rendjét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető térképét ki kell függeszteni. Az Üzemeltető gondoskodik a temető fenntartásával kapcsolatos feladatok, tevékenységek ellátásáról, gondoskodik a temetői közüzemi díjainak megfizetéséről, vezeti a jogszabályok által előírt nyilvántartásokat és beszedi a rendeletben megállapított díjakat.

(2) A temető nyitva tartási ideje:

a) március 1-től szeptember 30-ig naponta 07.00 – 19.00 óráig,

b) október 1-től február 28-ig naponta 07.00 – 18.00 óráig.

(3) A temető nyitvatartási rendjében foglalt időtartam alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat. A látogatóknak a nyitvatartási idő leteltekor a temetőből távozniuk kell.

(4) A vagyontárgyak biztonsága, a rend megóvása, megőrzése mindenki közös érdeke. Amennyiben a temető területén bárki ezzel ellentétes magatartást tapasztal, úgy azt köteles bejelenteni a temető üzemeltetőjének, aki a bejelentésre a szükséges intézkedést köteles azonnal megtenni.

(5) A temetőben gyertyát égetni csak úgy lehet, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(6) A temetőbe járművel behajtani, és közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, valamint a vállalkozási tevékenységet végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

(7) Tilos

a) temető terüIetére kutyát - a vakvezető kutya kivételével -, egyéb állatot bevinni;

b) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt hulladékgyűjtőkönkívül egyéb helyen lerakni;

d) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni;

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetôlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

f) a sírokat és a temetô infrastrukturális berendezéseit megrongálni, beszennyezni;

g) a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőben háztartási hulladékot elhelyezni.

h) a temető területén a talajt és a gyepet engedély nélküli felásni, a talajt elhordani;

i) a temető területén mindennemű árusítási tevékenységet folytatni;

j) a temető területén reklám- illetve hirdetést kihelyezni.

12. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Kulcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről 3/2013. (II. 28.) Önkormányzati rendelete.

(3) Az itt nem szabályozott kérdésekben a Törvény és a Kr. rendelkezései az irányadók.

1. melléklet

A temetési helyekért fizetendő díjak
a) egyes sírhely ára: 15.000.- Ft, a koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 évig;
b) kettes sírhely ára: 20.000.- Ft, a koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 évig;
c) gyermek sírhely ára: 7.500.- Ft, a koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 évig;
d) urnasírhely ára: 7.500.- Ft, a koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 10 évig.
e) sírbolt ( 2 személyes) ára: 60.000,- Ft, a temetés napjától számított 50 évig.

2. melléklet

A temetőben vállalkozásszerű munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

1. A temetőben – temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők temető fenntartási díja:

a) vállalkozók temető igénybevételének díja (minden megkezdett nap után) 5.000,- Ft + ÁFA

b) síremlék állítási munkákhoz igényelt terület használati díja (minden megkezdett nap után) 1.000,- Ft + ÁFA

2. Üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak:

a) ravatalozó egyszeri használati díja: 5.000,- Ft + Áfa ;

b) ravatalozó berendezés egyszeri használati díja: 5.000- Ft + Áfa;

c) halott hűtési díj: napi 2.000,- Ft + Áfa;

d) temető fenntartási hozzájárulás temetésenként 5.000,- Ft + Áfa

1

Az önkormányzati rendeletet a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 16. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 1. napjával.