Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Hatályos: 2020. 08. 03- 2022. 06. 30

Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

2020.08.03.

Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv (továbbiakban: Sztv.) 92. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a helyi sajátosságok figyelembe vételével megnyugtató módon szabályozza a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodás formáit, a jogosultság feltételeit, az ellátások igénylésének és megszüntetésének eljárási rendjét, az ellátások biztosításában résztvevők egyes feladatait és működési feltételeit, az ellátásokkal kapcsolatos hatásköröket a fizetendő térítési díjak megállapításának szabályait.

A rendelet hatálya

2. § A rendelete hatálya kiterjed

a) Algyő Nagyközség közigazgatási területén élő, az Sztv. 3. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott személyekre,

b) az a) pontban foglaltakon kívül, tekintet nélkül hatáskörre és illetékességre, az arra rászorulónak – ide értve az Sztv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is, étkezést kell biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.

c) az Önkormányzat által fenntartott személyes gondoskodást biztosító intézményre.

II. Fejezet

ALGYŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL BIZTOSÍTOTT SZEMÉLYES GONDOSKODÁS FORMÁI

3. § (1) Algyő Nagyközség Önkormányzata intézményi úton, a kérelmező igényének megfelelően, a működés kapacitásának keretén belül, a személyes gondoskodás körében biztosítja a szociális alapellátásokat.

(2) Algyő Nagyközség Önkormányzata által fenntartott, e rendelet hatálya alá tartozó szociális alapellátások:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

d) nappali ellátás.

(3) Az intézményi térítési díjakat évente egy alkalommal a Képviselő-testület állapítja meg.

III. Fejezet

AZ ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE IRÁNYULÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA

4. § (1) Az étkeztetés, a házi segítségnyújtás és a nappali ellátás iránti kérelmeket az Egyesített Szociális Intézmény (továbbiakban: ESZI) intézményvezetőjéhez kell előterjeszteni szóban vagy írásban.

(2) A családsegítő szolgáltatás igénybevétele a családsegítő szolgálatnál történő önkéntes megjelenéssel, ajánlással történik.

5. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátást a jogosult szóbeli vagy írásbeli kérelmére lehet megállapítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelem tárgyában hozott döntés, a döntésről való értesítés és az intézményvezető döntésének vitatása esetén az Sztv. 94/A. § (1) bekezdés a) pontjának, (2) bekezdésének, (3) bekezdésének a rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Az ellátást igénylők elhelyezésére az Sztv. 94/B. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezései az irányadók.

(4) Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt, az Sztv. 94/C. § (1) bekezdés a) pontja, (2) bekezdés b) pontja, (3) bekezdés a), b) és c) pontja szerinti megállapodást kell kötni.

(5) Egy családból egyidejűleg több személy is részesülhet valamely ellátási formában.

(6) Kérelmező köteles a helyzetében, adataiban, jövedelmi viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül az intézmény vezetőjénél bejelenteni.

(7) Aki helyzetével kapcsolatos alapvető információkat eltitkol, vagy hamis adatokat közöl (család létszáma, jövedelme, vagyoni helyzete stb.) az támogatásban nem részesülhet, illetve a megállapított támogatást meg kell szüntetni és a már igénybe vet támogatás mértékét – az Sztv. vonatkozó rendelkezéseit figyelembe véve – vissza kell téríttetni. A követelést az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog is biztosíthatja.

(8) A kérelem elbírálásához becsatolt személyi adatok, jövedelmi és vagyoni nyilatkozatok, igazolások más célra nem használhatók fel. Az adatok, nyilván tartások kezelésénél az Sztv. 19-24 §-ában foglalt rendelkezések az irányadók.

IV. Fejezet

A SZEMÉLYES GONDOSKODÁS MEGSZŰNÉSÉNEK MÓDJAI

6. § (1) Megszűnik a személyes gondoskodás:

a) ha arról az igénybevevő írásban vagy szóban lemond,

b) az igénybevevő halálával.

(2) Az ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) a jogosultság megszűnik,

b) az indokoltság megszűnik,

c) az igénybevevő együttműködési készsége hiányzik,

d) az igénybevevő lakóhelye, illetve életvitelszerű tartózkodási helye az Önkormányzat illetékességi területén kívülre esik.

(3) A (2) bekezdésben foglalt esetekben az ellátás az intézményvezető intézkedésére szűnik meg.

V. Fejezet

EGYES ALAPELLÁTÁSOK

I. cím CÍM

Szociális étkeztetés

7. § (1) Étkeztetésben, az Sztv. 62. § (1) bekezdésében felsorolt szociálisan rászorultak részesülhetnek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellátást igénybe veheti az, aki

a) 65 életévét betöltötte, vagy

b) egészségi állapotát, fogyatékosságát, pszichiátriai betegségét, szenvedélybetegségét orvosi igazolással igazolja, vagy

c) hajléktalanságát igazolja és életvitelszerűen Algyő Nagyközség területén tartózkodik, vagy,

d) intézményvezető igazolása alapján.

II. cím CÍM

Házi segítségnyújtás

8. § (1) Az Sztv. 63. §-a szerinti házi segítségnyújtás magába foglalja mindazon segítséget és tevékenységet, amely a gondozott lakásán nyújtható, és amelyet a gondozott kora, egészségi állapota, vagy más ok miatt elvégezni nem tud, ennek elvégzésére képes és köteles hozzátartozója nincs.

III. cím CÍM

Családsegítés

9. § (1) A családsegítés a Sztv. 64. §-ában foglaltak megfelelően történik.

(2) A családgondozó munkakör az ESZI keretében kerül megszervezésre, a családgondozók más szociális feladattal is megbízhatók.

IV. cím CÍM

Nappali ellátás

10. § (1) Az idősek nappali ellátására a Sztv. 65/F. §-ában felsorolt személyek által vehető igénybe.

(2) Az ellátás igénybevételéről, szóbeli vagy írásbeli kérelemre az ESZI intézményvezetője dönt.

(3) A nappali ellátás szolgáltatásai térítésmentesek.

VI. Fejezet

TÉRÍTÉSI DÍJ

11. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért – kivéve a családsegítést – havonta utólag térítési díjat kell fizetni az ellátást igénybe vevőnek. Az intézményi térítési díj számítására és alkalmazására vonatkozó szabályokat a 29/1993.(II.17.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) tartalmazza.

(2) Házi segítségnyújtásért fizetendő díj a megállapított óradíj és a gondozásra fordított idő szorzata.

(3) A személyi térítési díjat az ESZI vezetője állapítja meg az Sztv. 116. §-ában, a Korm. rendeletben és a jelen rendeletben foglaltak alapján.

(4) A jogosult (fizetésre kötelezett), amennyiben a személyi térítési díj megállapításait vitatja – 8 napon belül – a Képviselő-testülethez fordulhat. Ez esetben a személyi térítési díjat – határozattal – a Képviselő-testület állapítja meg.

(5) A gyermekétkeztetésnek nem minősülő egyéb térítési díjakat jelen rendelet melléklete tartalmazza.

12. § (1) A személyi térítési díj csökkenthető vagy elengedhető az ellátásra szoruló havi jövedelme alapján, a jelen rendelet mellékletében meghatározottak szerint.

(2) A szociális alapellátások vonatkozásában különösen méltányosság gyakorlására okot adó körülmény a 90 év feletti életkor, a családot sújtó elemi kár, létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, súlyos fogyatékosság.

(3) Ha az ellátása jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a személyi térítési díj fizetésére, a tartást és gondozást szerződésben vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj mérséklésének, vagy elengedésének nincs helye.

13. § (1) Az intézményvezető a díjhátralékokról negyedévente tájékoztatást ad a Polgármesternek. A Polgármester a díjhátralékot a kötelezett szociális, jövedelmi és vagyoni helyzete mérlegelésével részben, vagy egészben elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt engedélyezhet.

(2) A Polgármester a behajthatatlan hátralékokról tájékoztatja a Képviselő testületet, amely a vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásáról szóló 11/2013.(VII.8.) Ör. szerint rendelheti el a követelés elengedését.

14. § (1) Gyermekétkeztetésnek nem minősülő étkeztetés intézményi térítési díját a jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A fizetendő személyi térítési díj az Sztv. 116. § (3) bekezdés a), és c) pontjában meghatározottak figyelembe vételével kerül megállapításra.

15. § (1) A házi segítségnyújtás keretében biztosított ellátás intézményi térítési díját a jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A fizetendő személyi térítési díj az Sztv. 116. § (3) bekezdés b) és c) pontjában meghatározottak figyelembe vételével kerül megállapításra.

VII. Fejezet

EGYÉB RENDELKEZÉSEK

16. §12

Szociálpolitikai Kerekasztal

(1) Algyő Nagyközség Képviselő-testülete az Sztv. 58/B. § (2) bekezdése alapján Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre, mely a szociális területen szakmai testületi fórum.
(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal feladata:
a) helyi szociálpolitikai koncepció véleményezése,
b) szolgáltatási típusok, formák, rendszerek értékelése, elemzése,
c) a szolgáltatástervezési koncepció előkészítése, a benne foglalt feladatok megvalósulásának, végrehajtásának figyelemmel kísérése, módosítások javaslata,
d) a képviselő-testület felkérésére véleményezik a megküldött szociális tárgyú előterjesztéseket,
e) javaslatok tétele a Képviselő-testület felé.
(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:
- Polgármester,
- Alpolgármester,
- Humán és Ügyrendi Bizottság elnöke,
- AESZI intézményvezetője,
- Iskola, óvoda gyermek és ifjúságvédelmi felelőse,
- Családgondozók,
- Bölcsőde szakmai vezető,
- Nappali ellátásvezető,
- Házi gondozó,
- Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője.
(4) A Kerekasztal munkájában tanácskozási joggal részt vehetnek a szociális tevékenységet végző civil szervezetek küldöttein kívül az Önkormányzat képviselői, a településen működő önkormányzati intézmények delegáltjai.
(5) A Kerekasztal elnöke a mindenkori Polgármester, elnökhelyettese a mindenkori Alpolgármester.
(6) A Kerekasztal ülésének koordinálásával a Képviselő-testület az AESZI intézményvezetőjét bízza meg, aki meghívó kiküldésével hívja össze a Kerekasztal ülését, továbbá gondoskodik a Kerekasztal működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról.
(7) A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart.
(8) A Kerekasztal ülésén a szavazati joggal rendelkező tagok határozati formában döntenek. A kerekasztal akkor határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok több mint fele jelen van. Az érvényes határozathoz a megjelent és szavazásban résztvevők egyszerű szótöbbsége szükséges.
(9) A Kerekasztal ülései nyilvánosak, a tagoknak észrevételezési, javaslattételi és egyetértési joga van.
(10) A Kerekasztal tagjait díjazás nem illeti meg.

Egészségügyi Kerekasztal

16/A. § (1) Algyő Nagyközség Képviselő-testülete Egészségügyi Kerekasztalt hoz létre, mely az egészségügyi szakmai egyeztetés helyi fóruma.

(2) Az Egészségügyi Kerekasztal feladata:

a) tagjai részt vesznek Algyő Nagyközség Önkormányzata Egészségügyi Fejlesztési Koncepciójának és az ahhoz kapcsolódó Cselekvési Programnak a kidolgozásában, felülvizsgálatában, végrehajtásában,
b) véleményeivel, javaslataival segíti a településen működő egészségügyi ellátórendszert érintő döntések meghozatalát,
c) hozzájárul a lakosság egészségfejlesztéséhez,
d) a képviselő-testület felkérésére véleményezik a megküldött egészségügyi tárgyú előterjesztéseket,
e) javaslatok tétele a Képviselő-testület felé.
(3) Az Egészségügyi Kerekasztal tagjai:
- Polgármester,
- Alpolgármester,
- Humán és Ügyrendi Bizottság elnöke,
- AESZI intézményvezetője,
- Iskola, óvoda gyermek és ifjúságvédelmi felelőse,
- Bölcsőde szakmai vezető,
- Nappali ellátásvezető,
- Házi gondozó,
- Védőnők,
- Háziorvosok, gyermekorvos, fogorvos által delegált személy.
(4) A Kerekasztal munkájában tanácskozási joggal részt vehetnek az egészségügyi tevékenységet végző civil szervezetek küldöttein kívül az Önkormányzat képviselői, a településen működő önkormányzati intézmények delegáltjai.
(5) A Kerekasztal elnöke a mindenkori Polgármester, elnökhelyettese a mindenkori Alpolgármester.
(6) A Kerekasztal ülésének koordinálásával a Képviselő-testület az AESZI intézményvezetőjét bízza meg, aki meghívó kiküldésével hívja össze a Kerekasztal ülését, továbbá gondoskodik a Kerekasztal működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról.
(7) A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart.
(8) A Kerekasztal ülésén a szavazati joggal rendelkező tagok határozati formában döntenek. A kerekasztal akkor határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok több mint fele jelen van. Az érvényes határozathoz a megjelent és szavazásban résztvevők egyszerű szótöbbsége szükséges.
(9) A Kerekasztal ülései nyilvánosak, a tagoknak észrevételezési, javaslattételi és egyetértési joga van.
(10) A Kerekasztal tagjait díjazás nem illeti meg.
VIII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § E rendelet 2015. május 1 napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról szóló 25/2012. (VIII.3.) Önkormányzati rendelete, és az azt módosító 1/2013.(I.31.) hatályát veszti.

1. melléklet

10/2015.(IV.30.) Ör. 1. sz. melléklet
1.) Intézményi térítési díjak
Szociális étkeztetés: 980 Ft/nap
Házi segítségnyújtás szociális segélyezés: 1.365 Ft/óra
Házi segítségnyújtás személyi gondozás: 630 Ft/óra
Bölcsődei ellátás: 1.585 Ft/nap
2.) Legmagasabb személyi térítési díjak

a) Étkeztetés esetén(ÁFA nélkül):

Ebéd: 303 Ft

b) Nappali ellátás étkezés igénybevétele nélkül térítési díj mentes

c)

d) Házi segítségnyújtás:

Szociális segítés: 300 Ft/óra
Személyi gondozás: 300 Ft/óra

e) Bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozás: 200 Ft/fő/nap

3.) Az ellátást igénylő, illetve a fizetésre kötelezett havi jövedelme figyelembe vételével a következők szerint kell csökkenteni, illetve elengedni a személyi térítési díjat:

a) Étkeztetés esetén:

0 Ft-28.500 Ft-ig: térítésmentes az étkezés,
28.501 Ft-tól 57.000 Ft-ig : 50%-kal kell csökkenteni a személyi térítési díjat,
57.001 Ft feletti havi jövedelem esetén a legmagasabb személyi térítési díjat kell fizetni.

b) Házi segítségnyújtás esetén:

0 Ft-28.500 Ft-ig: térítésmentes a házi segítségnyújtás,
28.501 Ft-tól 57.000 Ft-ig 50%-kal kell csökkenteni a személyi térítési díjat,
57.001 Ft feletti havi jövedelem esetén a legmagasabb személyi térítési díjat kell fizetni.
1

Módosította: Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testület 27/2017.(X.19.) 1.§, hatályos 2017.10.20-tól

2

Kiegészítette: Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testület 27/2017.(X.19.) 2.§, hatályos 2017.10.20-tól