Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (VI.25..) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2015. 06. 26- 2021. 03. 26 10:03

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (VI.25..) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Kulcs Község Önkormányzata Képviselőtestülete Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ának felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az Önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei szerint meghatározza Kulcs község közművelődési feladatait, törekvéseit, megalapozza a fejlesztés lehetőségeit.

2. § Az önkormányzat kiemelt törekvései e körben:

  • 1. a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
  • 2. a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése, a település-, környezetvédő, természetbarát közösségek támogatása.
  • 3. az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,
  • 4. az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,
  • 5. civil közösségek együttműködésének ösztönzése,
  • 6. a település természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, kulturális turizmus támogatása,
  • 7. e) helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

2. Alapelvek

3. § Közművelődési intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

4. § Mindenkinek joga, hogy műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen.

5. § A művelődési jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; e jogok minden személyt megilletnek nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

3. A rendelet hatálya

6. § E rendelet hatálya kiterjed

  • 1. a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre,
  • 2. az Önkormányzat mindenkori közművelődési intézményeire, közösségi színtereire, továbbá ezek fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira,
  • 3. e rendelet által szabályozott közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire,
  • 4. a képviselő-testületre és szerveire.

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

7. § A települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

8. § A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

  • 1. Kulcs község környezeti, kulturális, közösségi értékeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele,
  • 2. a helyi információk cseréje,
  • 3. a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése,
  • 4. helytörténeti, településismertető kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, találkozók, fesztiválok, versenyek, vetélkedők szervezése,
  • 5. kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, ismertté tétele.

9. § Az egyetemes, és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

  • 1. a helyi kultúra megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok biztosítása,
  • 2. hagyományőrző közösségek támogatása,
  • 3. helyi ünnepek közismertté tétele,
  • 4. kulturális turizmus tudatosságának ösztönzése, a lehetőségek felkutatása.

10. § Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenysége támogatása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

  • 1. amatőr művészeti csoportok támogatása,
  • 2. kiemelkedő tehetségű helyi alkotók méltatása, alkotásaik közismertté tétele
  • 3. iskolai és közművelődési könyvtár igénybevételének biztosítása
  • 4. számítógép, internet használati lehetőség biztosítása az e-Magyarország Ponton (Teleház) keresztül.

11. § A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

  • 1. civil közösségek közismertségének gondozása, bemutatkozásra fórumok szervezésének segítése,
  • 2. szolidáris szándékokhoz a közművelődési intézmény, közösségi színtér igénybevételéhez ingyenes lehetőség biztosítása

12. § A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében az önkormányzat tevékenységi formái különösen:

  • 1. a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása,
  • 2. kapcsolat építése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel,
  • 3. testvértelepülési kapcsolat létesítése esetén kulturális együttműködés a testvértelepülés közművelődési intézményeivel, szervezeteivel.

13. § A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása feladatkörben az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

  • 1. a közművelődési tevékenység gyakorlásához a célnak megfelelő, esztétikus környezet és megfelelő infrastruktúra biztosítása,
  • 2. az adott tevékenységet segítő szakember biztosítása.

5. A feladatellátás szervezeti struktúrája

15. § Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló szóló 1997. évi CXL. törvény 78. § (2) bekezdése szerint - e rendelet 6-13. §-ában szabályozott feladatai ellátása érdekében közösségi színtereket működtet.

16. § Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik közművelődési célú intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen az alábbiakkal:

  • 1. Fekete István Általános Iskola és AMI;
  • 2. Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde;
  • 3. a kistérségi, különösen a kulcsi székhelyű, helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezetek,
  • 4. egyházak;
  • 5. a kistérségben, különösen Kulcson bejegyzett közművelődési tevékenységkörű vállalkozások, gazdasági társaságok.

17. § Az Önkormányzat a Törvény követelményeinek megfelelő jogi személyekkel, vagy magánszemélyekkel egyes közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet.

6. Az Önkormányzat közművelődési intézményei

18. § (1) Az Önkormányzat közösségi színtérként működteti a Kulcsi Faluházat, (2458. Kulcs, Kossuth L. u. 85.) valamint a Kulcsi Sportpályát (2458. Kulcs, Rákóczi út) az ott időszakosan, községi rendezvényeken működő szabadtéri színpaddal.

(2) A közösségi színterek közül az önkormányzat költségvetése a Kulcsi Faluház és Kulcsi Könyvtár feladatait a Közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése (910-5021) szakfeladaton látja el, a Kulcsi Sportpálya feladatait pedig a Sportlétesítmények működtetése és fejlesztése (931-1021) szakfeladaton.

7. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

19. § A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési jogkört a képviselő-testület gyakorolja, valamint ellátja a közművelődési szervezetek tekintetében a fenntartással és működtetéssel kapcsolatos feladatokat. E körben

  • 1. meghatározza a közösségi színtér, illetve a közművelődési intézmény használati szabályait,
  • 2. jóváhagyja az általa fenntartott közművelődési intézmény éves munkatervét,
  • 3. biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színtér, illetve közművelődési intézmény fenntartásához szükséges, e törvény szerinti szervezeti, személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket.

20. § A Faluház használati szabályzatát e rendelet 1. melléklete, a Könyvtár használati szabályzatát e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

21. § (1) Az Önkormányzat közművelődési intézményének törvényességi ellenőrzését a jegyző látja el.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek szakmai ellenőrzését a képviselő-testület szakmai beszámoló és - szükség esetén - szakértői vélemény alapján látja el.

8. A közművelődési tevékenység finanszírozása

22. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében a közművelődési intézmény és a közösségi színtér működését teljes mértékben támogatja, a fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítja.

23. § A kulcsi székhelyű társadalmi szervezetek a közművelődési intézményben díjmentesen jogosultak fórumot tartani.

24. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési célú tevékenységet folytatókat pénzügyi támogatásban részesítheti. E tevékenység azonban nem veszélyeztetheti az e rendeletben meghatározott feladatok megvalósulását.

9. A közművelődési megállapodás

25. § Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a Törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, vagy magánszeméllyel közművelődési megállapodást köthet.

10. Záró rendelkezések

26. § Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti Kulcs Községi Önkormányzatának a közművelődésről szóló, 16/2010. ( XI.11.) Önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Faluház használati szabályzat

Kulcs Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a Faluház használati szabályzatában rögzíti a Faluház használatának feltételeit. A Faluház nyilvános, ennek megfelelően minden érdeklődő rendelkezésére áll, beleértve a nem Kulcson élő használót is. A Faluház az alapfeladatok ellátása által, lehetőségei szerint törekszik előmozdítani Kulcs Község polgárságának közösséggé válását, a helyben élő lakosság életminőségének javítását.

1. A Faluház fenntartója: Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete
A Faluház címe: 2458 Kulcs, Kossuth L. u. 85.

1. A Faluház nyitva tartása:
Hétfő: 8:00 – 16:00
Kedd: 8:00 – 16:00
Szerda: 8:00 – 16:00
Csütörtök: 8:00 – 16:00
Péntek: 8:00 – 16:00
Szombat: igény szerint
Vasárnap: igény szerint

1. A Faluház szolgáltatásai:
· A Faluház helyiségeit a nyitvatartási idő alatt az alaptevékenységgel összefüggő célokra (testületi ülések megtartása, közművelődés, társas rendezvények, helyiségek igénybevétele) a község lakói, az önkormányzati intézmények és a község civil szerveződései ingyenesen használhatják.
· Az épület helyiségei a bevételi források növelése érdekében bérbe adhatóak a meghatározott feltételek szerint. A bérbeadás nem veszélyeztetheti az alapfeladatok ellátását, a Faluház rendes működését. Az alaptevékenységgel össze nem függő, üzleti és egyéb célú rendezvényekre a helyiség-használatot bérleti díj ellenében biztosítja. A szabályzatban szereplő díjak mértékét a fenntartó módosíthatja, s döntését a Faluház használati szabályzatba átvezeti.

1. Faluház igénybevételének szabályozása

  • a) A tervszerűen ütemezett egyes alapfeladatok ellátásához kapcsolódó házhasználaton felül a helyiségek igénybevételének szándékát a Faluház felé legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt szóban vagy írásban kell jelezni.
  • b) A kulturális szervező az állandó programok, ellátott alapfeladatok időpontjának, ill. rendszerességének figyelembevételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről – a település lakossága és közösségei érdekének figyelembevételével – a polgármester dönt. Az igénybevételnél törekedni kell arra, hogy tervezett program ne maradjon el miatta.
  • c) A Faluház nyitva tartása az ellátott alapfeladatokhoz és egyéb programokhoz igazodik.
  • d) A Faluházban Bérbevevő általi igénybevétel idején a Bérbevevő kötelessége a Faluház épületének és felszerelésének védelme. A Bérbevevő rendezvénye alatt bekövetkező esetleges károk megtérítése a Bérbevevő kötelezettsége. A kárérték meghatározásakor a Faluház nyilvántartásában szereplő ár az irányadó. Amennyiben a Bérbevevő a kártérítési kötelezettségének a kártérítésre felszólítást követő határidőig nem teljesít, a követelés polgári peres úton érvényesíthető.

1. Faluház bérleti díjak:

Megnevezés

Díj

Magánrendezvény kulcsi lakosoknak 50 főig:

10.000.- Ft / nap

Magánrendezvény kulcsi lakosoknak 50 fő felett:

20.000.- Ft / nap

Termék árusítás:

7.000.- Ft / nap

Termékbemutató:

20.000.- Ft / alkalom

Rendszeres foglalkozások esetén a havi díj összege:

a foglalkozást tartó által az 1 főre elkért, egy havi díj összege

Helyi székhelyű egyesület, alapítvány rendezvénye, klub, politikai párt rendezvénye, közösségi program, kiállítás:

díjtalan

egyéb esetek:

a polgármester egyedi kérelemre saját belátása szerint dönt, melyről írásbeli szerződésben állapodnak meg a felek

1. Adatkezelés
Kulcs, 2015. június 25.
Jobb Gyula s. k.
polgármester
KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT


A Könyvtárhasználati Szabályzat rögzíti Kulcs Községi Könyvtár használat feltételeit és a könyvtárhasználók jogait. A községi könyvtár nyilvános könyvtárként működik, ennek megfelelően minden érdeklődő rendelkezésére áll, beleértve a nem Kulcson élő könyvtárhasználót is.

  • a) A Faluház az adatok felhasználásával a bérleti díjról, a bérleti szerződésről bizonylatot állít ki.
  • b) A személyes adatok védelméről a Faluház az erre vonatkozó jogszabályok szerint köteles gondoskodni.
  • c) Az adatokat a Faluház kizárólag saját nyilvántartására használja fel, más fél részére át nem adhatók.

1. A Könyvtárhasználati szabályzatot a könyvtárban jól látható helyen ki kell függeszteni.

2. A könyvtárat KÖZSÉGI KÖNYVTÁR feliratú táblával kell megjelölni, és a Nyitvatartási időt kívülről látható helyre kell elhelyezni.

3. Szolgáltató hely neve: Kulcsi Községi Könyvtár
Címe: 2458. Kulcs, Kossuth L. u. 85.

4. Könyvtár nyitva tartása:
Hétfő: -
Kedd: 8.00 – 16.00
Szerda: 13.00 – 21.00
Csütörtök: 8.00 – 16.00
Péntek: 8.00 – 16.00
Szombat: 8.00 – 14.00

5. A Könyvtár szolgáltatásai

Térítésmentes szolgáltatások:

a./ Könyvtár látogatás
b./ A könyvtári dokumentumok helyben használata.
b./ Könyvtári dokumentumok kölcsönzése.
c./ Tájékoztatás.
d./ Könyvtári rendezvények látogatása.
e./ Állományfeltáró eszközök használata.
f./ Könyvtári dokumentumok előjegyzése
g./ Számítógép, internet használat

  • a) A könyvtárhasználó ingyenesen veheti igénybe a könyvtár alapszolgáltatásait és kölcsönözheti a nyomtatott könyvtári dokumentumokat.

6. Használat feltételei

6.1. Beiratkozás:

  • a) A könyvtár a könyvtárhasználó adatait regisztrálja.
  • a) Regisztráció alatt az alábbi adatokat kell közölni és igazolni: Név, anyja neve, születési hely és idő, lakcím, személyigazolvány szám. A beiratkozás csak fényképes igazolvány alapján rögzíthető. (A beiratkozási adatlap formanyomtatványát az 1. melléklet tartalmazza)
  • b) Az óvodás, általános és középiskolás olvasóért a szülő vagy gondviselő kezességet vállal.
  • c) A könyvtárhasználó valamint a kezességet vállaló amennyiben a
    könyvtárral szemben vállalt kötelezettségének nem tesz eleget - határidő
    betartása, megrongált, elveszett dokumentumok stb. - a kárt megtéríti.
    e) Az olvasójegy használata minden kölcsönző részére kötelező. A könyvtárlátogatás alkalmával az olvasó azt magával hozza. Az olvasójegy tartalmazza az olvasó számát, nevét, foglalkozását, lakcímét, a könyvtár nyitvatartási idejét a lejárat napját és a kikölcsönzött dokumentumok darab számát.
  • d) Az olvasójegy valódiságát a könyvtár pecsétje és a könyvtáros aláírása igazolja.
  • e) A használati jog felfüggeszthető, amennyiben a könyvtárhasználó nem tartja be a szabályzatban rögzítetteket. (Többszöri felszólítás kölcsönzési határidő betartására, szándékos rongálás, elveszett dokumentumok értékének megtérítése, rendbontás.)

6.2. A kölcsönzés szabályai:

  • a) Könyvtári dokumentumot csak érvényes olvasójeggyel lehet kölcsönözni. Az olvasójegyet az olvasónak kell megőriznie. A könyvtárunk vállalja a kölcsönzés szüneteltetésének idejére az olvasójegyek megőrzését.
  • b) Az az olvasó, akinek az általa kikölcsönzött dokumentumok kölcsönzési határideje több mint egy hete lejárt, nem kölcsönözhet újabb dokumentumot, amíg a tartozását nem rendezte.
  • c) A kölcsönzési határidő: 4 hét.
  • d) Kölcsönözhető dokumentumok száma: egy olvasójegyre egy alkalommal minden olvasó összesen hat darab könyvet kölcsönözhet.
  • e) Az olvasójegy mellett minden könyvkölcsönzés alkalmával egy személyes kartonba kerül elhelyezésre a könyv cédulája, a kölcsönzési határidő pedig az olvasójegyen kerül feltüntetésre. A határidő lejárta után, amennyiben továbbra is szükség van a dokumentumra, a lejárati időt hosszabbítása kérhető, személyesen (2458 Kulcs, Kossuth 85.) telefonon (25/251-129) e-mailben (faluhazkulcs@invitel.hu) vagy a könyvtár közösségi oldalán üzenetben (facebook.com/kulcskonyvtar). A hosszabbítási idő alkalmanként két hét. A határidőt maximum háromszor hosszabbítható meg, amennyiben nincs a dokumentumra előjegyzés. A kölcsönzési határidőt be nem tartó olvasónak felszólítás kerül kiküldésre. Amennyiben a kötelezettségének háromszori felszólítást követően sem tesz eleget, a követelés polgári peres úton érvényesíthető.
  • f) A könyvtárhasználó kötelessége a dokumentumok védelme. A rossz állapotban - (összefirkált, elszakított, piszkos) - visszahozott, vissza nem hozott, vagy elveszített könyvek értékét a könyvtári állomány ellenőrzéséről (leltározásáról) és az állományból történő törlésről szóló szabályzat kiadásáról szóló, 3/1975. (VIII. 17.) KM-PM együttes rendelet 20. § - 21. §-ában foglalt rendelkezések szerint köteles megtéríteni. Az érték meghatározásához a Könyvtár nyilvántartásában szereplő ár az irányadó. Az elveszett, vagy megsemmisült dokumentum helyett ugyanazt a művet, ugyanabban a kiadásban térítésként elfogadja a könyvtár.

6.3. Előjegyzés: Minden beiratkozott olvasó kérheti az előjegyzés felvételét. A dokumentum beérkezéséről értesítés kerül kiküldésre, az előjegyzett könyveket 3 napig tárolja a könyvtár.

6.4. Számítógép és internet használat

  • a) A Könyvtárban elhelyezett, kijelölt számítógépeket ingyen bocsájtjuk a lakosság használatára, a könyvtár nyitva tartási idejében.
  • b) A számítógép használatánál be kell tartani a könyvtár-használati és számítógép használati szabályzatot (3. melléklet).

7. Adatkezelés
Kulcs, 2015. június 25.
Jobb Gyula

  • d) A Könyvtár az adatok felhasználásával Beiratkozási tasakot és Olvasójegyet állít ki. A Könyvtár adat- és kölcsönzési nyilvántartása számítógépes rendszerben kerül rögzítésre.
  • e) A személyes adatok védelméről a Könyvtár az erre vonatkozó jogszabályok szerint köteles gondoskodni.
  • f) Az adatokat a Könyvtár kizárólag könyvtári nyilvántartásra használja fel, más fél részére át nem adhatók.
  • g) Amennyiben az olvasó kilép a könyvtári tagok sorából, elköltözik stb., személyes adatait meg kell semmisíteni.

2. melléklet

Beiratkozási adatlap

Név:

Anyja neve:

Születési, hely, év, hó, nap:

Lakóhely:

Tartózkodási hely:

Munkahely vagy iskola neve, címe:

Szem.ig.sz.:

Tel:

email-cím

Nyilatkozat:

A könyvtárhasználat szabályait ismerem és elfogadom, az önkéntesen közölt személyes adataimnak kezeléséhez hozzájárulok.

Kulcs, 20…. …. ….

………………………….

Olvasó aláírása

Könyvtárhasználati, beiratkozási díjak és térítések

Tagdíj: nincs

Késedelmi díjak: 10Ft/könyv/nap

Fénymásolás/nyomtatás (A/4 fekete-fehér): 20Ft/oldal

Scannelés: díjtalan

Elveszett olvasójegy pótlása: 100Ft/darab

Számítógép használati szabályzat

1. A számítógépteremben tilos enni és inni!

2. A számítógépekre TILOS bármilyen szoftvert, internetes játékot és kétes eredetű fájlokat letölteni.

3. A hálózati elemekhez hozzányúlni szigorúan tilos.

4. A működés közben észlelt hibákat jelenteni kell.

5. A számítógép hálózat használói a hálózat hardver és szoftver eszközeiért anyagi felelősséggel tartoznak.

6. Tilos a gépterem normál üzemeltetését veszélyeztető bármely tevékenység.

7. A felhasználók kötelesek megőrizni a gépterem rendjét és tisztaságát. A gépterem használói kötelesek a géptermi berendezések, szoftverek rendellenes működéséről haladéktalanul értesíteni a könyvtárost.

8. Tilos a merevlemezről a szoftverekhez tartozó, valamint a felhasználó számára ismeretlen állományokat törölni.

9. Minden felhasználónak be kell tartania a vírusok elleni védekezés általános szabályait. Csak vírusmentes saját lemezek használata engedélyezett.

10. A lemezek (Pendrive, floppy, CD-DVD lemez, Mp3, Mp4 stb) vírusmentességéről minden használat előtt meg kell győződnie a felhasználónak.

11. Ha a hálózati vagy a helyi meghajtók ellenőrzése során vírusos állományt találunk, jogunk van azt fertőtleníteni, vagy letörölni. Ez esetben a felhasználókat nem kell előre értesíteni, de ha a tulajdonos személye megállapítható, akkor utólag értesíteni kell.

12. Szeméremsértő és a törvényekbe ütköző adatfájlok letöltése tilos.

13. Internetes vásárlásért felelősséget nem vállalunk.

14. A károkozó köteles megtéríteni az általa okozott kárt.

15. A könyvtár zavartalan működése érdekében kérjük, kerüljék a hangoskodást valamint a zene és a játékok hangos hallgatást.