Raposka Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. (II.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2019. 02. 23- 2022. 06. 16

Raposka Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019. (II.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2019.02.23.

Raposka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed a Raposka Község Önkormányzata tulajdonában lévő víziközmű létesítményre utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira, azon kivétellel, aki a közműhálózatra történt csatlakozásért az érdekeltségi hozzájárulás korábbi megfizetését igazolni tudja.

(2) E rendelet tárgyi hatálya Raposka Község közigazgatási területén az önkormányzat beruházásában megvalósult, üzembe helyezett víziközmű létesítményekre történő utólagos rákötésekre terjed ki.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy - a közműhálózatra már rákötött- ingatlanon új érdekeltségi egység létesül, melyre új szolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanokra.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.

b) Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

c) Ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy ha önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.

d) Érdekeltségi egység:

da) beépített ingatlan esetében egy háztartás, vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével,

db) beépítetlen ingatlan esetében a településrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő mértékű kialakított, vagy kialakítható építési telek

Általános rendelkezések

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek utólagos csatlakozási hozzájárulást (továbbiakban: hozzájárulás) kötelesek fizetni.

(2) A hozzájárulást ingatlanonként, vagy az ingatlanon fennálló érdekeltségi egységenként, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosnak kell megfizetni. Közös tulajdon esetén a tulajdonosok egyetemlegesen felelősek a hozzájárulás megfizetéséért.

(3) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(4) Az Önkormányzat a természetes személyeket, külön kérelemre legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményben részesítheti.

4. § (1) A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése a víziközmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.

(2) A hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem érdekeltségi egységhez kötődik.

(3) A víziközmű hálózatra történő rácsatlakozási költségeket (tervezés, kivitelezés, stb.) a hozzájárulás nem tartalmazza.

A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése

5. § (1) A meglévő törzshálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke az alábbiak szerint alakul:

a) vízhálózatra történő utólagos csatlakozás belterületen: 100.000,- Ft/egység

b) vízhálózatra történő utólagos csatlakozás külterületen: 200.000,- Ft/egység

c) szennyvízhálózatra történő utólagos csatlakozás belterületen: 300.000,- Ft/egység

(2) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú hatáskört a polgármester gyakorolja. A polgármester Raposka Község Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben eljárva, e rendelet alapján határozatban rendelkezik a közmű-csatlakozási hozzájárulás pontos összegéről és - erre vonatkozó kérelem esetén - a részletfizetés lehetőségéről.

(3) A kérelmet jelen rendelet 1. melléklete szerint írásban, illetékmentesen a Tapolcai Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda Városüzemeltetési Csoportjához (a továbbiakban: Városüzemeltetési Csoport) kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell a jóváhagyott tervdokumentációt, melyből a létrejövő érdekeltségi egységek száma megállapítható.

(5) A víziközmű-hálózatra csatlakozás feltétele a Városüzemeltetési Csoport által kiállított igazolás a csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozóan és a víziközmű-szolgáltató igazolása a rácsatlakozás műszaki feltételeinek meglétéről.

(6) Az (5) bekezdés szerinti igazolás csak akkor állítható ki, ha az érdekelt a hozzájárulás megfizetését hitelt érdemlően igazolta, vagy a hozzájárulás a kérelem időpontjáig esedékes részleteit igazoltan megfizette az önkormányzat számlájára.

(7) A csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására azonban az adóigazgatási eljárási szabályokat kell alkalmazni.

Nyilvántartások

6. § A Városüzemeltetési Csoport a megállapított hozzájárulásról és a befizetésekről nyilvántartást vezet. A hozzájárulást az önkormányzat elkülönített számlájára kell befizetni. Az elkülönített számlán lévő összeg felhasználása a mindenkori jogszabályi előírások szerint történik.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet

KÉRELEM
VÍZIKÖZMŰ HÁLÓZATRA TÖRTÉNŐ UTÓLAGOS RÁCSATLAKOZÁSHOZ
Alulírott
(magánszemély)
Név: ……………………………………………………………………………………………
Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..
Lakcím: …………………………………………………………………………………………
Telefon: …………………………………………………………………………………………
(gazdasági szervezet)
Név: ……………………………………………………………………………………………..
Képviseletére jogosult: ………………………………………………………………………….
Adószám: ……………………………………………………………………………………….
Székhely: ………………………………………………………………………………………..
Telefon: …………………………………………………………………………………………
mint a Raposka, …………………………………. utca ………………….. házszám
…………………………… hrsz.-ú ingatlan tulajdonosa/használója kérem, hogy a nevezett ingatlan víziközmű hálózatra történő utólagos rácsatlakozása érdekében a hozzájárulás összegét megállapítani szíveskedjen.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: ………………………………………………………….
…………………………………..
aláírás
A kérelem mellékleteként a víziközmű szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentáció kerül benyújtásra.