Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015 (IX.14.) önkormányzati rendelete

a település belterületén keletkezett avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 10. 01

Borsodbóta  Község Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelete

a település belterületén keletkezett avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről


Borsodbóta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


Általános rendelkezések


1.§

A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó azon szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás indokolatlan, szükségtelen zavarásának csökkentését.


2.§

A rendelet hatálya a település közigazgatási belterületére terjed ki.


3.§

A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.


Értelmező rendelkezések


4.§

A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél, és egyéb növényi maradványok, továbbiakban együtt:  kerti hulladék).


A kerti hulladék égetésének szabályai


5.§

(1) Az égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, nagykorú, cselekvőképességet korlátozó, vagy kizáró gondnokság alatt nem álló személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül,  az e célra kialakított tűzrakó helyen  végezhető.


(2) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.


(3) Lábon álló növényzet, tartó és nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.


(4) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.


(5) Az égetést saját tulajdonú, vagy bérleményként használt telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.


Az égetés időpontja


6.§

(1) A kerti hulladék nyílttéri égetése kizárólag szeptember 15. és november 30., továbbá február 1. és április 30. közötti időszakban, hétfő és szombati napon (amennyiben ez nem ünnepnap) 10,00 órától 18,00 óráig megengedett, más napon és időpontban az égetés tilos.


(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős, szeles időjárás esetén.


(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.


Záró rendelkezés


7.§


A rendelet 2015. október hó 1. napjával lép hatályba.





Gulyás János  sk.                                                                                                             Antal Mária sk.

polgármester                                                                                                                              jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet 2015. szeptember hó 14. napján kihirdetésre került.



Antal Mária sk.

                                                                                                                                     jegyző