Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021 (III.4..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi költségvetése-ről

Hatályos: 2021. 03. 07- 2021. 03. 07

Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021 (III.4..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi költségvetése-ről1

2021.03.07.

Borsodbóta Község Önkormányzatának Polgármestereként az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Kormányrendeletben foglaltak alapján Borsodbóta Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva az Önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi költségvetéséről az alábbiakat rendelem el:

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, valamint az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését 201.766.852.- Ft bevétellel, 201.766.852.- Ft kiadással állapítja meg.

3. § (1) A (2) bekezdésben megállapított költségvetési összevont működési és felhalmozási bevételeit és kiadásait az 1./1.számú melléklet, Borsodbóta Község Önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait a 3/1.sz.melléklet, a Borsodbóta Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési bevételeit és kiadásait a 4/1. melléklet a Borsodbótai Napköziotthonos Óvoda és Konyha bevételei és kiadásai alakulását a 5/1. melléklet részletezi.

(2) Az önkormányzat működési és felhalmozási bevételek és kiadások mérlegét a 2/1. melléklet, mutatja be.

4. § (1) Az önkormányzat 2021. évi költségvetésének bevételeit és kiadásait funkcionális feladatok a 3.1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat kötelező feladatok bevételeit és kiadásait az 3.1.1 és a 3.1.2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat likviditási tervét a 6. melléklet részletezi.

(4) Az önkormányzat 2021.évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételeit és kiadásait a 7. melléklet mutatja be.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évre összesített – közfoglalkoztatottak nélküli- létszám előirányzata a következő.

a) átlagos statisztikai állományi létszám 14 fő

b) az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 14 fő

(6) A közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzata 93 fő.

(7) A Képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.

(8) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs.

5. § A Képviselő-testület tartalékot nem képez.

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségét.

(4) A 2. § -ban kimutatott költségvetési hiány fedezetének megteremtése érdekében a Képviselő-testület elrendeli, hogy az önkormányzat készítse elő a kiegészítő támogatás benyújtásához szükséges igénybejelentést.

(5) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület fenntartja magának.

7. § (1) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(2) A polgármester 1.000.000.-forint erejéig saját hatáskörben rendkívüli esetben eszközölhet kiadásokat, melyről köteles tájékoztatást adni a Képviselő-testületnek.

(3) A Képviselő-testület az Áht. 34. § (5) bekezdés előírásainak megfelelően - amennyiben az Áht. 34. § (4) bekezdésében foglaltak realizálódnak – előirányzat módosítást hajt végre az első félévi,három-negyedéves,továbbá éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig.

(4) A feladat elmaradásából származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

8. § (1) A költségvetés végrehajtását az önkormányzat köteles ellenőrizni, az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(2) A jegyző köteles gondoskodni a FEUVE rendszer és az Ózd Kistérség Többcélú Társulás belső ellenőrzése keretében a belső ellenőrzés megszervezéséről és működéséről.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 01. napjától kell alkalmazni.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2021. március 8. napjával.