Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017 (X.24.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről

Hatályos: 2017. 10. 26- 2017. 12. 30

Borsodbóta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. §

A rendelet célja a település építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött reklámok, reklámhordozók, cégérek elhelyezéséve kapcsolatban – a helyi adottságok figyelembe vételével – a településképi illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények kiegyensúlyozott érvényesítése, összességében az épített környezet, a településkép esztétikus kialakítása.

  1. §

A rendeletet a településképi bejelentési eljárásra és az azzal összefüggő településképi kötelezésre kell alkalmazni.

  1. §

A rendelet alkalmazásában a településképi szempontból jelentős reklám berendezés elhelyezések:

a) reklámtábla,

b) óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,

c) reklámtábla, hirdetőtábla,

d) reklámcélú építési védőháló, molinó,

e) cégér,

f) hirdetőoszlop,

g) citylight berendezés,

h) reklámkorlát.

  1. §

Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012.(XI.8.) Kormányrendeletben meghatározott építési engedély nélkül végezhető reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban.

  1. §

(1) A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: bejelentő) bejelentésére indul.


(2) A bejelentést Borsodbóta Község polgármesteréhez a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 26/B § (2) és (3) bekezdésében meghatározott tartalommal, az építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani, a rendelet 1. mellékletét képező bejelentés benyújtásával.


(3) A településképi bejelentési eljárás során hiánypótlásra nincs lehetőség.


(4) A polgármester a településképi bejelentési eljárást a Korm. rendeletben meghatározottak szerint folytatja le.


(5) A polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntését és a döntés ellenőrzését – amennyiben a településen önkormányzati főépítész van alkalmazásában – az önkormányzati főépítész készíti elő.


(6) A bejelentés tudomásulvételéről szóló igazolás a kiadásától számított 1 évig érvényes.

  1. §

(1) A bejelentésnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Korm. rendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.


(2) A bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a reklám elhelyezési tevékenység megfelel-e a helyi jellegnek, összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, vagy figyelembe veszi-e az átalakuló épített környezetet a reklám-, illetve reklámhordozók, cégérek kialakításával és elhelyezésével kapcsolatos szabályoknak és követelményeknek való megfelelésben.

7.§


(1)A polgármester településképi kötelezési eljárás folytat le:


a)  a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,


b) a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési

eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység,


c) a településképi bejelentés elmulasztása esetén.


(2) A településképi kötelezettség körébe tartozik a településképet rontó reklámok, reklámberendezések, cégérek megszüntetése, átalakítása, vagy elbontás elrendelése.

  1. §

(1) A településképi kötelezési eljárás hivatalból indul, az önkormányzati főépítész – amennyiben önkormányzati főépítész nincs alkalmazásban a polgármester – kezdeményezésére.


(2) A polgármester a településképi kötelezési eljárást a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény szabályai által meghatározottak szerint folytatja le.


(3) A polgármester településképi kötelezési határozati javaslatát az önkormányzati főépítész – amennyiben önkormányzati főépítész nincs alkalmazásban a polgármester – készíti elő.


(4) A településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településrendezési kötelezettségről szóló határozat formájában.


  1. §

(1) A településképi kötelezettségek megszegése, illetve a településképi kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a kötelezett 1.000.000 forintig terjedő bírsággal sújtható, a bírság többször kiszabható.


(2) A bírságot a polgármester jogosult kiszabni.


(3) A bírság az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 42. § (3) bekezdés értelmében adók módjára behajtható.

  1. §


Ez a rendelet 2017. október 26-án lép hatályba.



Gulyás János sk.                                                                                                Antal Mária sk.

polgármester                                                                                                               jegyző




Z á r a d é k :


Kihirdetve 2017. október hó 24-én.


Borsodbóta, 2017. október hó 24.



Antal Mária sk.

jegyző


Mellékletek