Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017 (III.3..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság esetén fizetendő díjakról, valamint házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról

Hatályos: 2019. 06. 01- 2021. 06. 30

Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017 (III.3..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság esetén fizetendő díjakról, valamint házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról

Borsodbóta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Borsodbóta község Önkormányzatának illetékességi területén megkötött házasságokra, valamint a Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

  • a) hivatali munkaidő:

hétfő: 7.30 – 16.00

kedd: 7.30 – 16.00

szerda: 7.30 – 16.00

csütörtök: 7.30 – 16.00

péntek: 7.30 – 13.30

b) szertartás: házasságkötés anyakönyvvezető általi vezetése,

c) hivatali helyiség: Borsodbóta község Önkormányzata által biztosított helyiség:

házasságkötő terem

d) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés

2. A házasságkötések esetén fizetendő díj

3. § (1) [1] Amennyiben a házasságkötés hivatali munkaidőn kívül, de hivatali helyiségben történik, akkor a többletszolgáltatás ellentételezéseként

  • a) amennyiben a házasulandók legalább egyik tagja a Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településen legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik a 3.000.-forint + Áfa díjat kell fizetni.
  • b) amennyiben a házasulandók egyik tagja sem rendelkezik Borsodbótai Közös önkormányzati Hivatalhoz tartozó településen legalább egy éve lakóhellyel, 7.000- Ft + Áfa díjat kell fizetni.

(2) [2] Amennyiben a házasságkötés hivatali helyiségen kívül történik – függetlenül attól, hogy munkaidőben, vagy munkaidőn kívül – akkor a többletszolgáltatás

  • a) amennyiben a házasulandók legalább egyik tagja a Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településen legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik a 5.000.-forint + Áfa.
  • b) amennyiben a házasulandók egyik tagja sem rendelkezik Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településen legalább egy éve lakóhellyel, 12.000.- Ft + Áfa díjat kell fizetni.

(3) A többletszolgáltatásként meghatározott díj az anyakönyvvezető közreműködésén kívül semmilyen szolgáltatást nem tartalmaz.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjakat a házassági szándék bejelentéséről készült jegyzőkönyv felvételével egyidejűleg kell megfizetni a Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számlájára. Ha valamelyik fél külföldi állampolgár, akkor az iratoknak a felettes szervtől történő visszaérkezését követően, a szertartás időpontjának egyeztetésekor kell megfizetnie a (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjakat.

(5) Amennyiben a házasságkötés bármilyen okból elmarad, úgy az (1) és (2) bekezdés alapján befizetett díjat vissza kell fizetni:

  • a) amennyiben a házasságkötés elmaradását a házasulandó felek a házasságkötés tervezett időpontját megelőző tizedik napig bejelentik, továbbá
  • b) amennyiben a házasságkötés elmaradására vonatkozó bejelentésnek az előző pontban megjelölt határidőig a házasulandó felek - önhibájukon kívül - nem tudtak eleget tenni és ennek tényét megfelelő módon igazolják.

3. A házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezető díjazása

4. § Hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben megkötött házasság esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt szertartásonként

(1) a 3. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben bruttó 2.400.- Ft.

(2) a 3. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben bruttó 6.500.- Ft.

illeti meg.

5. § Hivatali munkaidőn kívüli hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn kívül a házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt szertartásonként

(1) a 3. § (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben bruttó 4.000.- Ft.

(2) a 3. § (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben bruttó 11.000.- Ft.

illeti meg.

6. §

4. A hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályai

7. § Hivatali munkaidőn kívül szertartás pénteki napokon 14 órától 17 óráig, szombati napokon 10 órától 17 óráig engedélyezhető.

8. § Hivatali helyiségen kívül szertartás akkor engedélyezhető, ha a házasságkötésnek jogszabályban előírt módja biztosított.

5. Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően bejelentett házassági szándék esetén kell alkalmazni.