Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (IV.3..) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 04

Borsodbóta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében a következőket rendeli el:

I.

Általános rendelkezések

1. §

(1) Jelen rendeletalkotás célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok megalkotása során biztosított legyen az érintett partnerek tájékoztatása, véleményezési lehetősége és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánossága, oly módon, hogy mindez hatékony módon segítse a település fenntartható fejlődését.


(2) E rendelet hatálya a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök dokumentumaira, valamint a dokumentumok kidolgozása során az eljárásában közreműködő partnerekre terjed ki.


(3) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

- Borsodbóta  adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy,

- Borsodbóta  adott településrendezési eszköz tervezésével érintett településrészén telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

- Borsodbóta Községben nyilvántartott, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek,

- Valamennyi Borsodbóta  településen  működő elismert egyház,

- A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98.§ (2) a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek.

II.

A tájékoztatás módja

2. §

(1) A partnerségi egyeztetéshez szükséges tájékoztatás

-  közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

-  az önkormányzat honlapján,

- lakossági fórumon

történik, igazodva az egyes eljárások típusaihoz.

(2) A tájékoztatók megjelenésének időpontjáról hirdetményt kell megjelentetni a település honlapján és az önkormányzat közterületi hirdetőtábláján a tájékoztató megjelenésével egyidejűleg.

(3) A hirdetményben közölni kell a tájékoztató megjelenésének tárgyát, időpontját, a lakossági fórum helyét és idejét, és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.

(4)  tájékoztató az: önkormányzat honlapján, illetve munkaidőben az önkormányzat hivatalos helyiségében nyomtatott formában is megtekinthető az előzetes tájékoztatási szakaszban legalább 21 nap, a véleményezési szakaszban legalább 30 nap időtartamig.

III.

A javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja

3. §

(1) A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje: javaslatot, véleményt írásos formában az önkormányzati hivatal titkárságán a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva az előzetes tájékoztatási szakaszban 21, a véleményezési szakaszban 30 napon belül lehet benyújtani.

(2) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

(3) A partner a 2.§ (1) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban, továbbá meg kell jelölje az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát.

(4) Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban a 3.§ (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további –azaz a véleményezési- szakaszban nem vesz részt és kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.

(5) A partner a véleményezési szakaszban a 3.§ (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét, jogszabályon alapuló véleményénél a jogszabályhelyet megjelöli.

(6) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, és valamennyi véleményt ismertetni kell a döntéshozó Képviselő-testülettel.




IV.

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4. §

(1) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a polgármester - a tervezők és az illetékes Bizottság közreműködésével - javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó Képviselő-testülettel ismertetni kell.

(2) A beérkezett észrevételekre adott válaszokról, illetve a szükséges intézkedésekről a Képviselő-testület a Korm. r. 39.§ (2) bekezdésében meghatározott határozatával egyidejűleg dönt.

(3) A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


V.

Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök

5. §

Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz az elfogadástól számított egy hónapon belül nyomtatott formában kifüggesztésre kerül a Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatal   hirdetőtábláján és közzétételre kerül a település honlapján.


VI.

Záró rendelkezések

6. §

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Gulyás János sk.                                                                                                 Antal Mária sk.

polgármester                                                                                                                 jegyző




Z á r a d é k :  A rendelet kihirdetve 2017. április hó 3-án.


Borsodbóta, 2017. április 3.


Antal Mária sk.

jegyző