Borsodbóta község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018 (II.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 02. 20- 2019. 05. 30

Borsodbóta Község Önkormányzatának  Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 2. bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk 1. bekezdés f. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. fejezet

A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya az Önkormányzat Képviselő-testületére, Polgármesterére,  a Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatalra és a Borsodbótai Napközi Otthonos Óvoda és Konyhára  terjed ki.


II. fejezet

Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai


2.§ (1) Borsodbóta Község  Önkormányzatának  Képviselő-testülete az Önkormányzat 2018. évi költségvetését

                                                           173.754.443.- Ft bevételi előirányzattal és

                                                           173.754.443.- Ft kiadási előirányzattal  állapítja meg.

(2) A 2. § (1) bekezdése szerinti kiadási főösszeg kiemelt előirányzatok szerinti  megoszlását a Rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A 2. § (1) bekezdése szerinti bevételi főösszeg bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlását a Rendelet 2. melléklete tartalmazza, előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban.

A melléklet tartalmazza az önkormányzat - Áht. 23.§ (2) bek. g. pontja szerinti Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti - saját bevételeit.

A melléklet tartalmazza a normatív hozzájárulásokat, támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat.

(4) Az önkormányzat 2018. évi költségvetésének bevételei nem tartalmaznak európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit.

(5) A 2. § (1) bekezdésében  megállapított kiadási előirányzatból a

- törvény szerinti illetmények, munkabérek     15.303.567.- Ft

- munkaadót terhelő járulékok                           2.944.584.- Ft

- dologi  kiadások                                            29.768.992.- Ft

- ellátottak pénzbeli juttatásai                            8.615.000.- Ft

- egyéb működési célú kiadások                      22.100.213.- Ft

- felhalmozási jellegű kiadás                             3.482.315.- Ft



(6) A Rendelet 3. számú melléklete az Önkormányzat, 3/a. számú melléklete a Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatal, 3/b. számú melléklete a Borsodbótai Napközi Otthonos Óvoda és Konyha funkció csoportonkénti létszám megoszlását tartalmazza

(7) Az Önkormányzat 2018. évi tervezett költségvetési mérlegét főbb kiadási és bevételi rovatonként, működési és felhalmozási célonként, illetve forrásonként elkülönítve a Rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(8) Az Önkormányzat 2018. évi tervezett beruházási, felújítási kiadásait – célonkénti bontásban - a Rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat és költségvetési szervei 2018. évi tervezett létszám adatait a Rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.

 (10) A képviselő-testület az Áht 24.§ (4) bekezdés b.) pontja szerinti többéves kihatással járó döntést nem hozott.

(11) A Rendelet 7. melléklete tartalmazza az éves bevételi és kiadási előirányzat teljesülésről szóló előirányzat-felhasználási ütemtervet.

 (12) A képviselő-testület a költségvetési év során nem határoz meg olyan fejlesztési célt, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.

 (13) Az önkormányzat tulajdonában gazdálkodó szervezet nem áll, így a Rendelet az ilyen szervezet működéséből eredő kötelezettségeket, a részesedések alakulásának bemutatását nem tartalmazza.

(14) A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet – a közös önkormányzati hivatal létszámával együtt - 28 főben állapítja meg.

 (15) A képviselő-testület a költségvetés általános tartalékát  18.929.289.-Ft összegben állapítja meg.

(16) A képviselő-testület a költségvetés céltartalékát 0 Ft összegben állapítja meg.

(17) A képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi költségvetését kormányzati funkciók szerinti bontásban, rovatonként részletezve a Rendelet 8. számú melléklete szerint állapítja meg.

III. fejezet

A Borsodbótai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése


3.§ (1) Borsodbóta Község Önkormányzatának  Képviselő-testülete, a Borsodbótai  Közös Önkormányzati Hivatal 2018. évi költségvetését

                                                     

                                                           43.366.940.- Ft  kiadási előirányzattal,

                                                           43.366.940.-Ft bevételi előirányzattal állapítja meg.


(2) A 2. §. szerinti bevételi főösszeg bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlását a Rendelet 2/a. számú melléklete, a kiadási főösszeg jogcímenkénti, kiemelt előirányzatonkénti megoszlását a Rendelet 1/b. számú melléklete tartalmazza.

 (3) A Közös Önkormányzati Hivatalnál a közszolgálati tisztviselőkről 2011. évi CXCIX. törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatottak 2018. évi, bruttó cafeteria-keret összege 200.000 Ft/fő.

(4) A Közös Önkormányzat Hivatal engedélyezett létszáma: 11 fő.   


IV. fejezet

A Borsodbótai Napközi Otthonos Óvoda és Konyha költségvetése


4.§ (1) Borsodbóta Község Önkormányzatának  Képviselő-testülete, a Borsodbótai Napközi Otthonos Óvoda és Konya 2018. évi költségvetését

                                                     

                                                             51.479.695.- Ft kiadási előirányzattal,

                                                           51.479.695.- Ft bevételi előirányzattal állapítja meg.

                                                                                                       

(2) A 2. §. szerinti bevételi főösszeg bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlását a Rendelet 2/b. számú melléklete tartalmazza.

 (3) A Borsodbótai Napközi Otthonos Óvoda és Konyha költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a Rendelet 1/b. számú melléklete tartalmazza.

(3) A Borsodbótai Napközi Otthonos Óvoda és konyha  engedélyezett létszáma: 10 fő.   


V. fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai


4.§ (1) Az önkormányzat gazdálkodási feladatait a képviselő-testület, a polgármester és a jegyző a Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével látja el.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, illetve a Közös Önkormányzati Hivatalt a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

5.§ (1) A 2. § (4) bekezdésében megállapított kiadási előirányzatok főösszegét túllépni csak a képviselő-testület módosító döntése alapján lehet. A címeken belül 500.000.-forint erejéig a polgármester jogosult átcsoportosítást eszközölni, melyet a képviselő-testület következő ülésén be kell jelentenie. Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére.

(2) A 2.§ (4) bekezdésében meghatározott kiadási előirányzatok címek közötti átcsoportosítását csak a képviselő-testület végezheti.


VI. fejezet

Záró rendelkezések


6.§ A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2018. január hó l. napjától  kell alkalmazni.



Gulyás János sk.                                                                                                Antal Mária sk.

polgármester                                                                                                              jegyző


Z á r a d é k :


A Rendelet kihirdetve 2018. február hó 20-án.


Borsodbóta, 2018. február hó 20.



Antal Mária sk.

jegyző

                                                                                                       


Mellékletek