Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló, - többször módosított – 4/2011. (IV. 8.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 01- 2015. 05. 01

Nagyszakácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdés g) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján, a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2011. (IV. 8.) önkormányzati rendeletének módosítása kapcsán (továbbiakban: R.) a következőket rendeli el:

1. §


A R. 1. § (2) bekezdés a.) pontjának  ag) pontja az alábbiak szerit módosul:


(2) A rendelet tárgyi hatálya az alábbi ellátásokra terjed ki:

     a.) Pénzbeli és természetbeni települési támogatások: 

        ag) települési gyógyszertámogatás,

2. §


A R. 10. §-a törlésre kerül.

3. §


A R. 27. §-a az alábbiak szerint módosul:


Települési gyógyszertámogatás


27. §


(1) Kérelemre, egyedi elbírálás alapján települési gyógyszertámogatás állapítható meg, annak a személynek, aki szociálisan rászorult és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni, továbbá az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, (egyedül élő esetén 200 %-át) és a  havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri, illetve meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  25 %-át .


(2) A támogatást éves mértékben kell meghatározni, oly módon, hogy a kezelő orvos által igazolt havi gyógyszerköltség tizenkétszeresének 30 %-át kell alapul venni. A támogatás mértéke az évi 36.000 Ft-ot nem haladhatja meg, annak folyósítása negyedévente, egyenlő részletekben esedékes. A támogatás indokolt esetben, a kérelemben foglaltak alapján, azonban egy összegben is kifizethető.

(3) Települési gyógyszertámogatás iránti kérelmet évente egy alkalommal lehet benyújtani, úgy, hogy a korábbi hasonló tartalmú kérelem elbírálását követően 12 hónapnak el kell telnie.

(4) A települési gyógyszertámogatás iránti kérelmet írásban kell benyújtani, a kérelemhez csatolni kell a kezelőorvos, vagy gyógyszerész havi gyógyszerköltségre vonatkozó igazolását, továbbá az egy főre jutó havi jövedelemről szóló igazolást.

(5) A települési gyógyszertámogatás folyósításával kapcsolatos hatásköröket a polgármester gyakorolja. 

4. §


A R. 41. § (3) bekezdése az alábbiakkal egészül ki:







Gyermekek napi háromszori étkezése, ellátott gyermek, tanuló


Tízórai

Ebéd

Uzsonna

Összesen

Iskola

147

304

147

598

Óvoda

80

320

80

480


5. §


(1) A rendelet 2015. május 1-én lép hatályba, majd az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után indult ügyekben, illetve a jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



                                  Kövér István sk.                                                                Ács Attila sk.

                                     polgármester                                                                        jegyző