Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016 (II.17.) önkormányzati rendelete

Nagyszakácsi Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetésének megállapításáról

Hatályos: 2016. 02. 17- 2017. 04. 28

Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdése alapján a Nagyszakácsi Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja:

I.


A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testületére, bizottságára, és a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatalra.

(2) Nagyszakácsi Községi Önkormányzat költségvetésében Nagyszakácsi Községi Önkormányzat és a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatal az 1. számú melléklet szerint alkot egy-egy címet.

II.


A költségvetés bevételei és kiadásai, a költségvetési egyenleg


2. §


(1) A képviselő-testület a Nagyszakácsi Községi Önkormányzat költségvetése


     Bevételi, kiadási főösszegét                                      119.383 eFt-ban


     működési költségvetési bevételét                                  116.757 eFt-ban

     felhalmozási költségvetési bevételét                                 2.626 eFt-ban


     működési költségvetési kiadását                                   116.757 eFt-ban

    felhalmozási költségvetési kiadását                                    2.626 eFt-ban


Költségvetési egyenlegét (mely a tárgyévi költségvetési bevételek és tárgyévi

költségvetési kiadások különbözetéből adódó, az előző évi költségvetési

maradvány igénybevételével finanszírozott költségvetési hiány)

  -       0 eFt-ban

működési költségvetési egyenlegét                                  -       0 eFt-ban

felhalmozási költségvetési egyenlegét                              -       0 eFt-ban állapítja meg.

 

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat fenntartása alá tartozó közös önkormányzati hivatal 2016. évi költségvetésének bevétel és kiadás szintjét 38.725 eFt-ban hagyja jóvá, melyből működési célú költségvetési támogatás 38.125 eFt, felhalmozási célú költségvetési támogatás 600 eFt. A feladatfinanszírozás kiegészítéseként a Képviselő-testület 825 eFt önkormányzati többlettámogatást biztosít a közös hivatal fenntartására.

III.


A költségvetés szerkezete


3. §


(1) A Képviselő-testület a 2016. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, az önkormányzat és a közös önkormányzati hivatal költségvetését e rendelet 2. és 3. számú mellékletei szerint hagyja jóvá.

(2) A működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadások bemutató mérleget a 4. számú melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évre engedélyezett létszámadatait a 5. számú mellékletben rögzítettek szerint hagyja jóvá.

(4) A Nagyszakácsi Községi Önkormányzat költségvetési előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, és államigazgatási feladatok szerinti bontását a 6. sz. melléklet mutatja be.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatások 2016. évi mértékét a 8. számú melléklet szerinti megbontásban hagyja jóvá.

4. §


Nagyszakácsi Községi Önkormányzatnak több évet érintő pénzügyi kihatással járó döntése nincs, közvetett támogatás nyújtását az önkormányzat nem tervezi, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló program adatait a 7. sz. melléklet tartalmazza.

IV.


A költségvetés végrehajtásának szabályai


5. §


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat és az önkormányzati hivatal költségvetésének felhasználását, a kiadás és bevételi előirányzatok teljesítését e rendelet 9. számú melléklete szerinti előirányzat-felhasználási ütemterv alapján rendeli végrehajtani. Az előirányzat-felhasználási ütemterv szükség esetén módosítható.

(2) E rendelet 2-3. számú mellékleteiben kimutatott bevételi előírások és kiadási lehetőségek előirányzatainak teljesítése a jogszabályok, az önkormányzat rendeletei és határozatai, az önkormányzat belsőszabályzatai alapján történik.

(3) A költségvetés 2-3. számú mellékleteiben kimutatott kiadási és bevételi előirányzatok részletezését az önkormányzat, és az önkormányzati hivatal elemi költségvetésében kell rögzíteni.

6.§


Az önkormányzat és az önkormányzati hivatal a pénzforgalmát az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 79. §-ában rögzítetteknek megfelelően a bankszektorban és a kincstárban történő fizetési számlán, és a hozzá tartozó alszámlákon bonyolítja.

7. §


A képviselő-testület 2016. évre az önkormányzatnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az alábbiakat határozza meg:

a) köztisztviselői illetményalap  38.650.- Ft,

b) köztisztviselők cafetéria juttatás kerete 200.000.- Ft/év/fő.

8. §


(1) Az államháztartásról szóló törvény végrehajtását szabályozó 368/2011. (XII.31.) ormányrendelet 51. § (1) bekezdésében rögzített jogcímre – a személyi juttatásoknál jelentkező megtakarítások terhére, módosított előirányzatként – a központi költségvetési szervekhez igazodóan előirányzat, ugyan ezen jogszabályhelyen előírt szint szerint tervezhető

(2) Az értékpapír kibocsátása értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre. Az értékpapír vásárlás, értékesítés, és visszavásárlás jogát a képviselő-testület 500 ezer forintig terjedő értékhatárig átruházza a polgármesterre. A polgármester a finanszírozási művelet megtörténtét követő következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(3) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(4) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezésről a betét elhelyezést követő testület-ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(5) A szabad pénzeszközként lekötött betét visszavonására 500 ezer forint értékhatárig jogosult a polgármester, a visszavonásról következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(6) Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Polgármestert megillető cafetéria juttatás éves összegét a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény alapján bruttó 200.000 forint összegben határozza meg. A Polgármester tekintetében a cafetéria juttatás igénybevételi szabályaira vonatkozóan a Nagyszakácsi Közös Önkormányzati Hivatalra Közszolgálati Szabályzatának rendelkezései az irányadók.

9. §


Az általános és céltartalék feletti rendelkezési jogát a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

V.


Az önkormányzat előirányzat-változtatásainak hatásköri rendje


10. §


(1) Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló rendeletét az első negyedév kivételével, negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja.

(2) A Képviselő-testület a költségvetés kiemelt előirányzatai között, alkalmanként 500.000 Ft összeghatárig a Polgármestert átcsoportosítási jogkörrel ruházza fel, egy költségvetési éven belül legfeljebb 5.000.000 Ft erejéig, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettsége mellett.

VI.


Záró és hatályba léptető rendelkezések


11. §


(1) Az önkormányzat a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig, és a figyelembe vehető saját bevételeit külön testületi határozatban határozza meg.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(3) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1-től kell alkalmazni.


Nagyszakácsi, 2016. február 15.

                





                                 Kövér István sk.                                                       Ács Attila sk.

                                   polgármester                                                               jegyző