Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelete

közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2023. 05. 30

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelete

közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól1

2014.01.01.

Szakmár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Möt. 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet célja, hogy a közterület elnevezése Szakmár közterületeit pontosan megjelölje, azonosítsa, a tájékozódás céljára szolgáljon, egyben emléket állítson, hagyományokat ápoljon és a közterületek elnevezésére, azok megváltoztatására vonatkozó szabályokat egységes rendbe foglalja.

(2) E rendelet alkalmazásában:

Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja szerinti terület.

Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet 303/2007. (XI.14.) Korm. rendelet 2. § (3) bek. j) pontja szerinti közterületnév.

Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlannyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

2. § (1) Minden közterületet el kell nevezni. A közterület elnevezéséről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Az utcák, épületek közötti szervízutakat, gyalogutakat, mezőgazdasági célú területet és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(4) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni és előtérbe kell helyezni Szakmár jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira, kulturális, természeti, történelmi értékeire, sajátosságaira, vagy a közterületnek a településen belüli elhelyezkedésére utaló névadást.

(5) A közterület elnevezése során törekedni kell arra,hogy az elnevezés rövid, közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(6) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki nem köthető a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekhez, és

1. a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett, tevékenysége a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, közmegbecsülésnek örvend, vagy

2. élete, munkássága Szakmárhoz kötődik, hozzájárult annak fejlődéséhez, vagy példa értékű lehet a község lakói számára.

(7) A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezhetik az önkormányzati képviselők, a Képviselőtestület bizottságai és Szakmáron lakóhellyel rendelkező állampolgárok legalább tíz főből álló csoportja, akik az indítvány benyújtásának időpontjában az érintett közterületen bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.

(8) A közterület elnevezésére vonatkozó döntés meghozatala előtt be kell szerezni az érintett közterület lakóinak véleményét, azonban a lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje.

(9) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni és a döntésről értesíteni kell

1. az érintett tulajdonosokat (lista szerint, ingatlanonként 1 személyt),

2. a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatalát,

3. a közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szervet,

4. a Magyar Posta dusnoki postahivatalát,

5. a Kalocsai Rendőrkapitányságot,

6. a tűzvédelmi hatóságot,

7. Kalocsai Mentőállomást,

8. a háziorvost,

9. a közműszolgáltatókat.

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

3. § (1) A névvel ellátott közterület mentén lévő ingatlant házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(3) Amennyiben egy ingatlan több közterülettel, utcával is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető, amely közterületre az ingatlan bejárata esik. Amennyiben ez több közterület esetében is igaz, akkor az ingatlannak a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia.

(4) Az út, utca köz (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozása 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik, és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca bal oldalán lévő ingatlanok páros, a jobb oldalon lévő ingatlanok páratlan számozást kapnak.

(5) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(6) A földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása arab számozással 1-től kezdődően folyamatos.

(7) Egy helyrajzi számú ingatlanon álló több épület esetén, továbbá telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén a magyar ABC sorrend szerinti nagybetűivel történő megkülönböztetés alkalmazható, szám/betűjel formátumban.

(8) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.

(9) A házszámok megállapítását címmegállapítás keretében a jegyző végzi el, a házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 2. § (9) bekezdésében meghatározott szervekkel.

KÖZTERÜLETI NÉVTÁBLÁK ÉS HÁZSZÁMTÁBLÁK ELHELYEZÉSE

4. § (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni, a névtáblákat pedig külön tartószerkezeteken kell elhelyezni.

(2) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről, pótlásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(3) A házszámtáblát az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának elhelyezni.

(4) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről, pótlásáról a (3) bekezdés szerinti kötelezettnek kell gondoskodnia. Amennyiben a házszámtábla cseréjét az utcanév módosítása teszi szükségessé, a csere költségét az Önkormányzat átvállalhatja.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésekor meglévő közterületi elnevezéseket és a házszámozást a hatályba lépés nem érinti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 31. napjával. Az önkormányzati rendeletet a Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 31. napjával.