Terpes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017. (III.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 10. 06

Terpes Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,


a rendelet 16.§-a tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,


 az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,


a Szervezeti és Működési Szabályzat 24.§ (2) bekezdés b) pontja szerinti Ügyrendi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozatokat Vizsgáló Bizottság állásfoglalása alapján a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya a képviselő-testületre és a bizottságára terjed ki. A közvetett és közvetlen  támogatások tekintetében a rendelet hatálya kiterjed minden támogatásban részesülőre.


II. fejezet

A költségvetésre vonatkozó rendelkezések


1. Az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai


2. §


(1)[1] A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetési bevételi előirányzatát 08.31-i hatállyal 27.526.964.-. Ft azaz Huszonhétmillió-ötszázhuszonhatezer-kilencszázhatvannégy forint összegben, a költségvetési kiadási előirányzatát 27.526.964.-. Ft azaz Huszonhétmillió-ötszázhuszonhatezer-kilencszázhatvannégy forint összegben fogadja el.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2017.évi költségvetés működési egyenlegét
5.826.323 Ft működési célú hiánnyal, költségvetési felhalmozási egyenlegét 2.364.172 Ft felhalmozási célú hiánnyal állapítja meg.


(3) A képviselő-testület a működési és felhalmozási célú hiányt belső finanszírozással, az előző évi  maradvány igénybevételével rendezi.


(4) A költségvetési bevételeket a rendelet 1. melléklete szerinti táblázat, a költségvetési kiadásokat a rendelet 2. melléklete szerinti táblázat részletes adatokkal mutatja be. Az intézményi működési bevételeket az 1/a melléklet mutatja be.


(5) Az önkormányzat felhalmozási célú előirányzatait feladatonként 2/a. melléklet, a végleges pénzeszközátadásait, támogatásait a 2/b. melléklet, az ellátottak pénzbeli juttatásinak részletezését a 2/c. melléklet mutatja be részletezően.


(6) Az önkormányzat költségvetése az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulást nem tartalmaz.


3.§[2]


3.§ (1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeit előirányzat csoportonként, költségvetési kiadásait előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatonként, közgazdasági jelleg szerinti összegeit az alábbiak szerint fogadja el:


a) Költségvetési működési bevételek 19.336.469 Ft
b) Költségvetési működési kiadások  25.080.020 Ft

ba) Személyi juttatások 10.939.841 Ft

bb) Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hj-i adó 2.246.619 Ft

bc) Dologi kiadások 6.324.161 Ft

bd) Ellátottak pénzbeli juttatásai 2.139.075 Ft

be) Egyéb működési célú kiadások 2.227.346 Ft

bf) általános tartalék 201.306 Ft

bg) szolidaritási hozzájárulás, egyéb elvonás 1.001.672

c) Költségvetési működési bevételek és kiadások egyenlege mínusz 5.743.551 Ft


(2) A Képviselő-testület a költségvetési felhalmozási bevételeket és a költségvetési felhalmozási kiadásokat az alábbi részletezés szerint fogadja el:


a) Költségvetési felhalmozási bevételek                                                                 0 Ft

b) Költségvetési felhalmozási kiadások                                                    2.364.172 Ft

ba) Beruházás                                                                             2.085.000 Ft

bb) Felújítás                                                                                   279.172 Ft

bc) Egyéb felhalmozási kiadás                                                                 0 Ft

c) Költségvetési felhalmozási bevételek és kiadások egyenlege mínusz 2.364.172 Ft


(3) A Képviselő-testület a költségvetési finanszírozási bevételeket és a költségvetési finanszírozási kiadásokat az alábbi részletezés szerint fogadja el:


a) Finanszírozási bevétel                                                                         8.190.495 Ft

aa) Maradvány igénybevétele                                                                 8.190.495 Ft

ab) Betét megszüntetése                                                                                      0 Ft
b) Finanszírozási kiadás                                                                               82.772 Ft

c) Finanszírozás egyenlege     +8.107.723 Ft


4.§[3]


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeiből a  kötelező feladatokra tervezett bevételi előirányzatot 18.278.572.- Ft azaz Tizennyolcmillió-kettőszázhetvennyolcezer-ötszázhetvenkettő forint összegben, az önként vállalt feladatokra tervezett bevételi előirányzatot 9.248.392.- Ft azaz Kilencmillió-kettőszáznegyvennyolcezer-háromszázkilencvenkettő forint összegben, az államigazgatási feladatokra tervezett bevételi előirányzatot 0 Ft azaz Nulla forint összegben fogadja el.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési kiadásaiból a  kötelező feladatokra tervezett kiadási előirányzatot 18.278.572.- Ft azaz Tizennyolcmillió-kettőszázhetvennyolcezer-ötszázhetvenkettő forint összegben, az önként vállalt feladatokra tervezett kiadási előirányzatot 9.248.392.- Ft azaz Kilencmillió-kettőszáznegyvennyolcezer-háromszázkilencvenkettő forint összegben, az államigazgatási feladatokra tervezett kiadási előirányzatot 0 Ft azaz Nulla  Forint összegben fogadja el.


5.§


(1)[4] A Képviselő-testület az önkormányzat alaptevékenységének költségvetési bevételi és költségvetési kiadási előirányzatát 27.526.964 Ft azaz Huszonhétmillió-ötszázhuszonhatezer-kilencszázhatvannégy forint összegben határozza meg.


(2) Az önkormányzat vállalkozási tevékenységet nem végez.



2. Az önkormányzat tervezett létszáma


6.§


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat létszámkeretét 15 főben hagyja jóvá. A létszámkeretből a tervezett közfoglalkoztatotti létszám 8 fő.

(2) A Képviselő-testület az engedélyezett létszámkeretet a 3. melléklet szerinti bontásban fogadja el.


3. Tartalékok


7.§[5]


A képviselő-testület az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevétele pótlására szolgáló általános tartalék összegét 201.306 forintban  határozza meg.


4. Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteivel kapcsolatos kötelezettségek


8.§


(1) A képviselő-testület megállapítja, hogy a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló 2017. évi és az ezt követő három évi kötelezettségei nem áll fenn. Nem határoz meg olyan fejlesztési célokat, amelyre a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerint adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé.


(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből

származó tárgyévi és a tárgyévet követő három évre fizetési kötelezettség megállapításához az 4. melléklet tartalmazza.


III. fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai


5. Gazdálkodási részlet szabályok

9.§


(1)  A Képviselőtestület a 2017. évi költségvetés végrehajtását az Államháztartási törvény, és végrehajtási kormányrendeletei szerint rendeli el.


(2) A költségvetés végrehajtása során a végrehajtásért felelős személyek a kiadási előirányzatok felhasználását a bevételi előirányzatok teljesítésének megfelelő ütemben, ahhoz igazodóan kötelesek biztosítani. 


10.§


A Képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetés végrehajtása során évközben az önkormányzat szabad pénzeszközei betétként történő lekötéséről, valamint annak visszavonásáról döntsön.


11.§


(1) [6]A képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy év közben önállóan, egyszerre a tervezett előirányzaton belül 200.000,- Forint azaz Kettőszázezer Forint összeghatárig az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait módosítsa, a kiadások kiemelt előirányzatai között átcsoportosítást hajtson végre. Ezen döntésekről a következő képviselőtestületi ülésen a polgármester köteles beszámolni.


(2) Az önkormányzatnál a kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folytak be - nem teljesíthetők.


(3) Kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötöttséggel.


(4) Az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás és következményei elhárítása érdekében a polgármester e rendelettől eltérő, átmeneti intézkedést tehet, amelyről a Képviselő-testület következő ülésén be kell számolnia. Ezen jogkörében a polgármester egyes előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, kiadások teljesítését felfüggesztheti, költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.


(5) Pénzügyi fedezet, előirányzat hiányában az önkormányzatot pénzügyileg érintő kötelezettség nem vállalható, a feladat végrehajtása nem kezdhető el.


(6) A Képviselő-testület évközbeni döntésével elrendelt előirányzat módosítást a költségvetési rendeleten a félévi vagy év végi esedékes költségvetés módosításakor kell átvezetni, de a határozat alapján a jóváhagyott előirányzat terhére kötelezettség vállalható és az végrehajtható.


12.§


Az önkormányzat köteles ellenőrizni az önkormányzat által támogatott szervezetek, magánszemélyek részére juttatott összeg felhasználását és számadást. Amennyiben a számadást elmulasztja a támogatott vagy nem az adott célra használja fel - a támogatást köteles a Képviselő-testület felfüggeszteni.


13.§


Az önkormányzat kezességet a Képviselő-testület egyedi felhatalmazása alapján vállalhat.



14.§


A polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja az önkormányzat számára biztosított pótelőirányzatról, saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változásról.


15.§


Az önkormányzat belső ellenőrzéséről vállalkozási szerződés alapján vállalkozó útján gondoskodik.


16.§


A költségvetési rendelet a 2017. január 1-jétől a költségvetési rendelet elfogadásáig a polgármester által teljesített bevételeket és kiadásokat is tartalmazza.


17.§


Az önkormányzat 2017. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 5. melléklet mutatja be. A Képviselő-testület a költségvetés előterjesztésekor tájékoztatásul benyújtott mérleget a rendelet 6. melléklete, a közvetett támogatásokat a 7. melléklet, a többéves kihatással járó döntéseket a 8. melléklet szerinti tartalommal fogadja el.


6. Kiadások készpénzben történő teljesítésének szabályairól


18.§


(1) Kiadások teljesítésekor előnyben kell részesíteni az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 85.§-ára tekintettel az átutalással történő fizetési módot.


(2) Az alábbi estekben igényelhető készpénz felvétele és készpénzes kifizetés:

a) bérjellegű kifizetések,

b) készpénzelőleg,

c) belföldi, külföldi kiküldetés, útiköltség kifizetés,

d) saját gépkocsi hivatali célú használatának költségtérítése,

e) üzemanyag vásárlás,

f) karbantartással, készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,

g) reprezentációs kiadások,

h) szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,

i) önkormányzati rendezvények kiadásai,

j) egyéb, nem rendszeres kisösszegű kifizetések

k) jogcímtől függetlenül az 100.000 F-ot nem meghaladó egyéb kifizetések


(3) A (2) bekezdésben felsoroltakon kívül készpénzes kifizetést csak a jegyző külön írásbeli engedélye alapján lehet teljesíteni.


IV. fejezet

Záró rendelkezések


19.§


A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Terpes, 2017. március 13.



     Zvaráné Béres Mária                                                                                                          Vígh Lászlóné

       polgármester                                                                                                                         jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 9/2017. (X.5.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017. október 6-tól

[2]

A rendelet szövegét a 9/2017. (X.5.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2017. október 6-tól

[3]

A rendelet szövegét a 9/2017. (X.5.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2017. október 6-tól

[4]

A rendelet szövegét a 9/2017. (X.5.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2017. október 6-tól

[5]

A rendelet szövegét a 9/2017. (X.5.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2017. október 6-tól

[6]

A rendelet szövegét a 9/2017. (X.5.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2017. október 6-tól