Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IV.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 15- 2020. 10. 14

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IV.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatásról

2014.04.15.

Szakmár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja a köztisztaság, településtisztaság, a közegészségügyi rendelkezések betartásának biztosítása, valamint Szakmár természetes és épített környezetének megóvása a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz káros hatásaitól, azok célszerű és gondos kezelése révén. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a tevékenység kiszámítható ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

2. § (1) Az Önkormányzat a jelen rendeletben foglaltak szerint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, elszállítására, és leürítésére közszolgáltatást szervez. Ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás Szakmár közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya a közigazgatási területen fekvő valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára és használójára (továbbiakban: tulajdonos) terjed ki, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság.

(4) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a településen a lakossági és intézményi fogyasztásból, felhasználásból, szolgáltatásból, továbbá az ingatlanok, közterületek tisztántartásából származó kommunális, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre.

(5) A rendelet hatálya nem terjed ki a veszélyes és a radioaktív hulladékokra, a települési szilárd hulladékokra, továbbá a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíztől eltérő egyéb biológiailag lebomló és az inert hulladékokra.

3. § (1) Szakmár közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató TI-TÓ Csatornatisztító és Szolgáltató Kft., képviselő Tímár Zoltán (6320 Solt, Fűzfa u. 25., adószáma: 11379856-2-03 ), Hulladékkezelési engedély száma: 73321-1-2/2010 Alsó-Duna völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség KÜJ: 101069618 KTJ: 101324781) szolgáltató (továbbiakban: Szolgáltató).

(2) Az Önkormányzat a közszolgáltatás ellátását 2019. április 01.-ig adja ki a Szolgáltatónak.

Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat az ingatlantulajdonosoknál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére közszolgáltatást szervez és tart fenn. Feladata e tekintetben különösen:

a) A helyi közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtésének, elszállításának és leürítésének megszervezése.

b) A közszolgáltatás ellátására Szolgáltató kijelölése, a Szolgáltatóval szerződés megkötése.

c) Gondoskodás a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésére szolgáló leürítő hely kialakításáról, fenntartásáról, üzemeltetéséről, megszüntetéséről illetve rekultivációjáról.

d) A közszolgáltatási díjnak és a díjfizetés rendjének megállapítása.

e) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos egyes – a jogszabályban meghatározott – hatósági jogkörök gyakorlása.

f) A közszolgáltatással összefüggő – egyéb jogszabályban nem rendezett – önkormányzati feladat- és hatáskör megállapítása.

(2) A közszolgáltatás a közszolgáltatás ellátására feljogosított Szolgáltató begyűjtő és szállítóeszközével végzett, az ingatlanon összegyűjtött, és a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, rendszeres elszállítására és leürítésére terjed ki.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az erre rendszeresített szennyvízgyűjtőben gyűjteni, továbbá a Szolgáltatónak történő átadásáról gondoskodni.

Alapvető kötelessége e tekintetben, hogy

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – különös tekintettel a hulladék további kezelésére – az elszállításra való átvételig az erre szolgáló zárt rendszerű szennyvíztárolóban gyűjtse, illetve tárolja,

b) az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást vegye igénybe, illetve a szennyvizet a begyűjtésre e rendeletben feljogosított szolgáltatónak adja át, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlítse,

c) a szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal járjon el annak érdekében, hogy mások életét, testi épségét, egészségét, és jó közérdekét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

d) közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a gyűjtőhely, közműpótló létesítmény megközelíthetőségét, hozzáférhetőségét biztosítani,

e) az ingatlanán keletkező szennyvíz mennyiségét alacsony szinten tartsa.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet tároló építmény térfogatát és darabszámát, a várhatóan keletkező szennyvíz mennyiségét.

(3) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik, és szennyvíz sem keletkezik.

(4) Szüneteltethető a közszolgáltatás igénybevétele azokon az üdülőingatlanokon és időlegesen használt ingatlanokon, amelyeken legalább 60 napig senki nem tartózkodik, és emiatt szennyvíz sem keletkezik. A szüneteltetésre vonatkozó igényt az ingatlantulajdonos írásban köteles bejelenteni a Szolgáltatónak, a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt, azt legalább 30 nappal megelőzően. Ha a szünetelés feltételeiben változás következik be, az ingatlantulajdonos ezt írásban haladéktalanul köteles a Szolgáltatónak bejelenteni.

(5) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásában bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíztől elkülönítetten gyűjteni és arra közszolgáltatást igénybe venni.

A helyi közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(3) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Szolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni. A szennyvíz begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriság, útvonal és időpont) – a keletkező szennyvízmennyiségek figyelembevételével – a Szolgáltató köteles elkészíteni és arról az ingatlantulajdonosokat – változás esetén is – értesíteni. A szennyvízszállítás rendjét az önkormányzat – a közszolgáltatóval egyeztetett módon hagyja jóvá.

(4) A szennyvízkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban értesíteni köteles.

A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződést kötő feleket, a Szolgáltatót és a Megrendelőt, valamint az őket megillető jogokat és kötelezettségeket.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének időtartamát, megszűnésének eseteit

b) a teljesítés helyét,

c) az ürítés igénybevételének módját,

d) a Megrendelő és a Szolgáltató kötelezettségeit,

e) szolgáltatási díj megállapításának és fizetésének szabályait, valamint azt, hogy

f) a közszolgáltató megfelel a Vgtv. és végrehajtási rendeleteiben előírt feltételeknek.

A szennyvíz gyűjtésére és elszállítására, valamint a szolgáltató akadálytalan munkavégzésével kapcsolatos jogok és kötelezettségek

8. § (1) A Szolgáltató köteles a tulajdonos bejelentésétől számított 24 órán belül a szolgáltatást elvégezni.

(2) A Szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szállítandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel stb.) alapján feltételezhető hogy a kijelölt leürítő helyen nem helyezhető el.

(3) A lakosság a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére az ingatlanon zárt rendszerű szennyvíztárolót tart fenn. Megrendelő a szennyvíz ürítése céljából a tároló teljes telítettségét megelőzően köteles a Szolgáltatót az ürítési igényről értesíteni. A Szolgáltató a tároló tartalmát engedélyezett gépi eszközeivel köteles teljesen kiüríteni.

(4) A Szolgáltató a ténylegesen kiszippantott szennyvíz mennyiségét figyelembe véve jogosult a közszolgáltatási díjat a megrendelővel kifizettetni.

(5) A Szolgáltató a közszolgáltatási szerződésben és az érvényes engedélyben meghatározott útvonalon köteles a kiszippantott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a hatóságilag kijelölt Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. Kalocsai Szennyvíztisztító telepe leürítő helyre elszállítani.

(6) A Szolgáltató az illetékes hatóság engedélye szerint, azt betartva köteles a szippantott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet szállítani és leüríteni.

A közszolgáltatási díj

9. § (1) A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlantulajdonos köteles, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a közszolgáltatás igénybevételére köteles.

(2) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a Szolgáltató a megrendelés teljesítése után számlát állít ki, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Szolgáltató részére a teljesített közszolgáltatás alapján köteles megfizetni. A fizetés módja : lakossági igénybevétel esetén készpénzben, gazdasági vállalkozás részére teljesített megbízás esetén a teljesítést követően házi pénztárból történő kifizetéssel, vagy 5 napon belüli banki átutalással.

(3) Az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató – az ingatlantulajdonos kérelmére – ettől eltérően is megállapodhatnak a díjfizetés módjában és rendszerességében.

(4) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(5) A közszolgáltatási díjat az Önkormányzat a Szolgáltató éves üzleti tervét, és díjkalkulációját megvizsgálva, egy éves díjfizetési időszakra vonatkozóan állapítja meg. Az önkormányzat a közszolgáltatás díját a jelen rendelet 1. sz. mellékletében határozza meg.

(6) A Szolgáltató köteles a közszolgáltatási díj megállapítása érdekében az Önkormányzat részére díjkalkulációt készíteni. A díjat a vonatkozó jogszabály előírásainak megfelelően kell kialakítani. Ha a Szolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervében a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell.

A közszolgáltatás teljesítésének szünetelése, a közszolgáltatás teljesítésének megtagadása

10. § (1) A közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető, illetőleg korlátozható.

(2) A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a szennyvíz elszállítását, ha:

a) az nem zárt rendszerű szennyvíztárolóban van elhelyezve,

b) a szennyvíz az ürítés illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a szállító járműben vagy berendezésben kárt okozhat,

c) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a szennyvíz mérgező, robbanó, vagy veszélyes hulladékot, vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel együtt nem kezelhető.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetekben a Szolgáltató az ingatlantulajdonost szóban azonnal, ha nincsen jelen, akkor írásban haladéktalanul értesíti a szennyvíz elszállítása megtagadásának tényéről és okáról. Az ingatlantulajdonos a megtagadás okát maga köteles megszüntetni, vagy a megszüntetéséről gondoskodni. Amennyiben e kötelességének a tulajdonos nem tesz eleget a szállítás újabb időpontjáig, úgy a Szolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos költségére a szennyvíz elszállításának megtagadására okot adó körülményt megszüntetni vagy mással megszüntettetni. Az ezzel kapcsolatban felmerült többletköltségeit a Szolgáltató a számlával külön tételként megjelölve érvényesíti.

Az adatszolgáltatás szabályai

11. § (1) A közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan 2. § (3) bekezdésében rögzített tulajdonosának személyi adataira vonatkozóan kötelezően adatot kell szolgáltatnia a Szolgáltatónak a kötelező közszolgáltatásba történő bevonásról szóló értesítéssel egyidejűleg.

(2) A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait /név, születési hely és idő, lakcím/ jogosult nyilvántartani és kezelni.

(3) A Szolgáltató a nyilvántartott személyi adatokat kizárólag a közszolgáltatási feladatai ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel, jogosulatlanoknak nem adhatja át.

(4) A közszolgáltatási kötelezettség megszüntetését követően a személyes adatokat a nyilvántartásából 5 napon belül törölnie kell a Szolgáltatónak. Szolgáltatási díj tartozás fennállása, meg nem fizetése esetén a köztartozás behajtásáig, illetve a végrehajtás elévüléséig tarthatja nyilván a személyes adatokat a Szolgáltató.

(5) A Szolgáltató külön intézkedésében jelöli ki a személyes adatok kezelésére jogosult /felelős/ személyt és határozza meg a nyilvántartás formáját, módját, valamint a szabályait, mely kizárja a jogosulatlanok betekintésének lehetőségét.

(6) A Szolgáltató a (2) bekezdésben felsorolt személyes adat pontosítása, kiegészítése céljából adatszolgáltatást kérhet a település jegyzőjétől. Az adatszolgáltatás díját a vonatkozó hatályos jogszabály határozza meg.

(7) A Szolgáltató a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a vízügyi hatóságnak és ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot szolgáltat.

12. § A jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladék elszállításáról szóló 12/2004. (VI.24.) számú önkormányzati rendelet, továbbá az azt módosító 21/2004. (IX.17.) számú önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A Szolgáltató által 1 m 3 folyékony hulladékra felszámítható közszolgáltatási díj mértéke:
3.600.- Ft.
A díj az ÁFÁ-t nem tartalmazza.