Terpes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (III.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 03. 13

Terpes Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,


a rendelet 16.§-a tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,


 az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,


a Szervezeti és Működési Szabályzat 24.§ (2) bekezdés b) pontja szerinti Ügyrendi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozatokat Vizsgáló Bizottság állásfoglalása alapján

a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya a képviselő-testületre és a bizottságára terjed ki. A közvetett és közvetlen  támogatások tekintetében a rendelet hatálya kiterjed minden támogatásban részesülőre.


II. fejezet

A költségvetésre vonatkozó rendelkezések


1. Az önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai


2. §


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetési bevételi előirányzatát 28.688.605 Ft összegben, a költségvetési kiadási előirányzatát 28.688.605 Ft összegben fogadja el.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetési egyenlegét 62.588 Ft működési hiánnyal és 5.058.814 Ft felhalmozási célú hiánnyal fogadja el. A hiányt a Képviselő-testület belső finanszírozással - maradvány igénybevételével, folyószámla hitellel és a Magyarország 2019.évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. melléklete szerinti helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai 10. pont Önkormányzatok rendkívüli támogatása jogcímen igényelt pályázati forrásból - kívánja finanszírozni.


(3) A költségvetési bevételeket a rendelet 1. melléklete szerinti táblázat, a költségvetési kiadásokat a rendelet 2. melléklete szerinti táblázat részletes adatokkal mutatja be. Az intézményi működési bevételeket az 1/a melléklet mutatja be.


(4) Az önkormányzat felhalmozási célú előirányzatait feladatonként 2/a melléklet, a végleges pénzeszközátadásait, támogatásait a 2/b melléklet, az ellátottak pénzbeli juttatásinak részletezését a 2/c melléklet mutatja be részletezően.


(5) Az önkormányzat költségvetése az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulást nem tartalmaz.


3.§


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeit előirányzat csoportonként, költségvetési kiadásait előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatonként, közgazdasági jelleg szerinti összegeit az alábbiak szerint fogadja el:


a) Költségvetési működési bevételek                                20.200.183 Ft
c) Költségvetési működési kiadások                                 20.262.771 Ft

ca) Személyi juttatások 7.589.780 Ft

cb) Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hj-i adó 1.522.050 Ft

cc) Dologi kiadások 5.832.881 Ft

cd) Ellátottak pénzbeli juttatásai 2.641.993 Ft

ce) Egyéb működési célú kiadások 2.426.067 Ft

cf) általános tartalék 250.000 Ft


d) Költségvetési működési bevételek és kiadások egyenlege mínusz 62.588 Ft


(2) A Képviselő-testület a költségvetési felhalmozási bevételeket és a költségvetési felhalmozási kiadásokat az alábbi részletezés szerint fogadja el:


a) Költségvetési felhalmozási bevételek                                        0 e Ft

b) Költségvetési felhalmozási kiadások                              5.058.814 Ft

ba) Beruházás                                                         2.770.000 Ft

bb) Felújítás                                                            2.286.200 Ft

bc) Egyéb felhalmozási kiadás                                       2.614 Ft

c) Költségvetési felhalmozási bevételek és kiadások egyenlege  mínusz 5.058.814 Ft


(3) A Képviselő-testület a költségvetési finanszírozási bevételeket és a költségvetési finanszírozási kiadásokat az alábbi részletezés szerint fogadja el:


a) Finanszírozási bevétel                                                     8.488.422 Ft

aa) Maradvány igénybevétele                                             5.488.422 Ft

ab) folyószámla hitel                                                           3.000.000 Ft
b) Finanszírozási kiadás                                                      3.367.020 Ft

c) Finanszírozás egyenlege                                               +5.121.402 Ft


4.§


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeiből a kötelező feladatokra tervezett bevételi előirányzatot 17.085.497 Ft összegben, az önként vállalt feladatokra tervezett bevételi előirányzatot 11.603.108 Ft összegben, az államigazgatási feladatokra tervezett bevételi előirányzatot 0 Ft összegben fogadja el.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési kiadásaiból a kötelező feladatokra tervezett kiadási előirányzatot 17.085.497 Ft összegben, az önként vállalt feladatokra tervezett kiadási előirányzatot 11.603.108 Ft összegben, az államigazgatási feladatokra tervezett kiadási előirányzatot 0 Ft összegben fogadja el.


5.§


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat alaptevékenységének költségvetési bevételi és költségvetési kiadási előirányzatát 28.688.605 Ft összegben határozza meg.


(2) Az önkormányzat vállalkozási tevékenységet nem végez.



2. Az önkormányzat tervezett létszáma


6.§


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat létszámkeretét 8 főben határozza meg. A létszámkeretből a tervezett közfoglalkoztatotti létszám 2 fő.

(2) A Képviselő-testület az engedélyezett létszámkeretet a 3. melléklet szerinti bontásban hagyja jóvá.


3. Tartalékok


7.§



A képviselő-testület az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevétele pótlására szolgáló általános tartalék összegét 250.000 forintban határozza meg.


4. Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteivel kapcsolatos kötelezettségek


8.§


(1) A képviselő-testület megállapítja, hogy a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló 2019. évi és az ezt követő három évi kötelezettségei nem áll fenn.  Nem határoz meg olyan fejlesztési célokat, amelyre a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerint adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé.


(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből

származó tárgyévi és a tárgyévet követő három évre fizetési kötelezettség megállapításához az 4. melléklet tartalmazza.



III. fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai


5. Gazdálkodási részlet szabályok

9.§


(1)  A Képviselőtestület a 2019. évi költségvetés végrehajtását az Államháztartási törvény, és annak végrehajtási kormányrendeletei szerint rendeli el.


(2) A költségvetés végrehajtása során a végrehajtásért felelős személyek a kiadási előirányzatok felhasználását a bevételi előirányzatok teljesítésének megfelelő ütemben, ahhoz igazodóan kötelesek biztosítani. 


10.§


A Képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetés végrehajtása során évközben az önkormányzat szabad pénzeszközei betétként történő lekötéséről, valamint annak visszavonásáról döntsön.


11.§


(1) A képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy év közben önállóan, egyszerre a tervezett előirányzaton belül 200.000,- Forint összeghatárig az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait módosítsa, a kiadások kiemelt előirányzatai között átcsoportosítást hajtson végre. Ezen döntésekről a következő képviselőtestületi ülésen a polgármester köteles beszámolni.


(2) Az önkormányzatnál a kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folytak be - nem teljesíthetők.


(3) Kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötöttséggel.


(4) Az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás és következményei elhárítása érdekében a polgármester e rendelettől eltérő, átmeneti intézkedést tehet, amelyről a Képviselő-testület következő ülésén be kell számolnia. Ezen jogkörében a polgármester egyes előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, kiadások teljesítését felfüggesztheti, költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.


(5) Pénzügyi fedezet, előirányzat hiányában az önkormányzatot pénzügyileg érintő kötelezettség nem vállalható, a feladat végrehajtása nem kezdhető el.


(6) A Képviselő-testület évközbeni döntésével elrendelt előirányzat módosítást a költségvetési rendeleten a félévi vagy év végi esedékes költségvetés módosításakor kell átvezetni, de a határozat alapján a jóváhagyott előirányzat terhére kötelezettség vállalható és az végrehajtható.

12.§


Az önkormányzat köteles ellenőrizni az önkormányzat által támogatott szervezetek, magánszemélyek részére juttatott összeg felhasználását és számadást. Amennyiben a számadást elmulasztja a támogatott vagy nem az adott célra használja fel a támogatást köteles a Képviselő-testület felfüggeszteni.


13.§


Az önkormányzat kezességet a Képviselő-testület egyedi felhatalmazása alapján vállalhat.



14.§


A polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja az önkormányzat számára biztosított pótelőirányzatról, saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változásról.


15.§


Az önkormányzat belső ellenőrzéséről vállalkozási szerződés alapján vállalkozó útján gondoskodik.


16.§


A költségvetési rendelet a 2019. január 1-jétől a költségvetési rendelet elfogadásáig a polgármester által teljesített bevételeket és kiadásokat is tartalmazza.


17.§


Az önkormányzat 2019. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 5. melléklet mutatja be. A Képviselő-testület a költségvetés előterjesztésekor tájékoztatásul benyújtott mérleget a rendelet 6. melléklete, a közvetett támogatásokat a 7. melléklet, a többéves kihatással járó döntéseket a 8. melléklet szerinti tartalommal fogadja el.


6. Kiadások készpénzben történő teljesítésének szabályairól


18.§


(1) Kiadások teljesítésekor előnyben kell részesíteni az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 85.§-ára tekintettel az átutalással történő fizetési módot.


(2) Az alábbi estekben igényelhető készpénz felvétele és készpénzes kifizetés:

a) bérjellegű kifizetések,

b) készpénzelőleg,

c) belföldi, külföldi kiküldetés, útiköltség kifizetés,

d) saját gépkocsi hivatali célú használatának költségtérítése,

e) üzemanyag vásárlás,

f) karbantartással, készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,

g) reprezentációs kiadások,

h) szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,

i) önkormányzati rendezvények kiadásai,

j) egyéb, nem rendszeres kisösszegű kifizetések

k) jogcímtől függetlenül az 100.000 F-ot nem meghaladó egyéb kifizetések


(3) A (2) bekezdésben felsoroltakon kívül készpénzes kifizetést csak a jegyző külön írásbeli engedélye alapján lehet teljesíteni.



IV. fejezet

Záró rendelkezések


19.§


A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



                            Zvaráné Béres Mária                                                                 Vígh Lászlóné

                                  polgármester                                                                              jegyző


Mellékletek