Szakmár Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VI.24.) számú rendelete

a közterület használatról

Hatályos: 2004. 07. 01- 2013. 11. 25

Szakmár Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VI.24.) számú rendelete

a közterület használatról

2004.07.01.

Szakmár Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Tv.16. §.-a, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, 1997.évi LXXVIII. Tv., valamint a közúti közlekedésről szóló tv. figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja egységes szerkezetbe történő megjelentetéssel.

Rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Szakmár község közigazgatási területén lévő közterületre terjed ki.

Fogalom meghatározások

2. § (1) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése.

Helyi közút: az út- és műtárgyai, valamint a tartozékai a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. Tv. 47. §. h), j) és k) pontjai szerint.

Belterület: a település közigazgatási területének – jellemzően a település történetileg kialakult, elsősorban összefüggő, beépített, illetőleg beépítésre szánt területeket tartalmazó – kijelölt része.

Külterület: a település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, illetőleg különleges (pl: vízmeder, hulladéktelep stb.) célra szolgáló része.

Plakát: választási falragasz, hirdetés felirat, szórólap, vetített kép, zászló, embléma a hordozóanyagtól függetlenül.

Közterülethasználat engedélyezése

3. § (1) Szakmár község belterületén továbbá, a külterületi lakott helyen közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni, illetve elfoglalni csak engedéllyel lehet és az e rendeletben meghatározott feltételekkel.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatát a (továbbiakban: közterület használat) csak meghatározott időtartamra lehet engedélyezni.

(3) Az engedélyezett (kijelölt) területet a használó a használat után köteles az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani. Ha ez nem lehetséges, akkor az okozott kárt köteles egyösszegben megtéríteni.

(4) Nem szükséges a közterület-használathoz engedély

- az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezés elhelyezéséhez,

- közterületen, illetve alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz,

- közmű (víz, gáz) és egyéb vezetékhalasztást nem tűrő hibaelhárítás esetén,

- a Szakmár belterületén a Kiskőrösi utca elején lévő parkoló területén a szakmári lakosú őstermelőnek mezőgazdasági jellegű, saját termelésű termékének árusításakor,

- egészségvédelmi információ nyújtásában résztvevőknek,

- jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek.

(5) Nem adható közterület-használati engedély

- szeszesital forgalmazása céljából

(6) Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan estén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

Önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezését a polgármesterrel történő előzetes megbeszélést követően lehet. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy más jelölő szervezet plakátját és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani.

Az engedély iránti kérelem

4. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet ténylegesen használni kívánja.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

- az engedélyt kérő nevét és lakó, illetve telephelyét,

- közterület célját, módját, időtartamát, (kezdés – befejezés),

- közterület használat helyét, elfoglalni kívánt terület pontos nagyságát m2-ben,

- közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat ismertetését és számát,

- igénybevételért felelős személy nevét és címét.

Engedély megadása, tartalma és érvényessége

5. § (1) A használatbavételi engedély kiadásánál átruházott önkormányzati hatósági hatáskörben a polgármester jár el. Kivéve: a 19/1994.(V.31.) KHVM. alapján a jegyző ad kezelési hozzájárulást a közút nem közlekedési célú igénybevételéhez.

(2) A használatbavételi engedély megadása során figyelembe kell venni az általános építésügyi szabályokat, a községrendezési tervet, a köztisztasági előírásokat, követelményeket.

(3) A közterület-használat engedélynek tartalmaznia kell:

- engedélykérő nevét, lakó illetve telephelyének címét,

- közterülethasználat célját, időtartamát (kezdés – befejezés),

- közterülethasználat helyének, módjának mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

- az engedély megszüntetése esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

- közterülethasználati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

(4) A közterület-használati engedély másra csak az engedélyező hozzájárulása esetén ruházható át.

(5) A közterület-használati engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

- az engedélykérővel,

- a közterület-használati díj beszedésével megbízott személlyel.

(6) Az engedély meghatározott idő elteltéig érvényes.

(7) A meghatározott időre szóló engedély érvényessége a használónak az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal beadott kérelmére meghosszabbítható. Azonos tevékenység gyakorlása esetén a meghosszabbításnál a korábbi használónak elsőbbsége van.

Közterülethasználat megszüntetése és az engedély megvonása

6. § (1) Meg kell vonni az engedélyt, ha a használó a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 15 napon belül nem tesz eleget.

(2) Megvonható a közterület-használati engedély, ha a használó a közterületen folytatott tevékenységével szabálysértést követ el.

(3) Ha a használó a közterület-használatát az engedély lejárta előtt meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékot írásban bejelenteni.

(4) A használó közterület-használati joga megszűnik, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényessége megszűnik.

Közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

7. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a polgármester írásbeli felhívására köteles a használatot azonnal megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(2) Aki a közterület engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület használati díjat is köteles fizetni.

(3) Ha a közterület engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a közterület használatot engedélyezni lehet. Ugyanakkor a használó nem mentesül a (2) bekezdésben foglalt következmények alól.

(4) Ha a használó az (1) bekezdésben előírt kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező a használó terhére gondoskodik az engedély nélküli közterület-használat megszüntetéséről.

Közterülethasználati díj megállapítása

8. § (1) Közterület használatáért díjat kell fizetni. Használati díjat minden természetes és jogi személy, továbbá gazdálkodó szervezet köteles fizetni.

Nem kell használati díjat fizetni a rendelet 3. §. (4) bekezdése szerinti közhasználat esetén.

(2) Szakmár Önkormányzat Képviselő-testülete közterület-használati díj mértékét a 9. §-ban foglaltak szerint állapítja meg.

(3) A használati díjat a ténylegesen elfoglalt területű négyzetmétere alapján kell megállapítani.

(4) A díjat az önkormányzat költségvetési számlájára csekkbefizetési lapon vagy átutalással – a közterület használatának megkezdése előtt – az engedélyezést tartalmazó határozat kézhezvételekor köteles befizetni a használó.

(5) E rendelet 9. §. (1-2) bekezdésében foglaltak esetén a polgármester által megbízott köztisztviselő hitelesített nyugta átadása ellenében veszi át a díjat. Az így beszedett díjat a dolgozó köteles azonnal, de legkésőbb másnap a pénztárba elszámolni, illetve befizetni.

Közterülethasználati díj mértéke

9. § (1) Pultos, földön árusítás esetén a ténylegesen elfoglalt terület m2-ként 50.-Ft/nap

(2) Céllövölde vasárnap 600.-Ft/nap

hétköznap 200.-Ft/nap

Körhinta, csúzda felállítás napján 1.000.-Ft/nap

egyéb napon 400.-Ft/nap

(3) Építési anyagok, tüzelő anyagok és mezőgazdasági jellegű termények tárolása esetén a ténylegesen elfoglalt terület m2-ként 5.-Ft/nap

(4) Ideiglenes jellegű építmény (faház, pavilon) tárolása esetén a ténylegesen elfoglalt terület m2-ként 5.-Ft/nap

(5) Útnak nem minősülő közterületen Mezőgazdasági gép, vontatvány, teherautó, autóbusz tárolása esetén darabonként 40.-Ft/nap

(6) Önkormányzati tulajdonú közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén a ténylegesen elfoglalt terület figyelembe vételével 25.-Ft/m2/nap ÁFA nélküli összeget állapít meg. Közút teljes lezárása esetén ezen díj ÁFA nélkül számított díj ötszörösét kell fizetnie az igénybevevőnek.

Vegyes rendelkezések

10. § (1) Amennyiben a cselekményt nem minősíti magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek, úgy szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 1–8. §-ában foglalt szabályokat megszegi, vagy az abban foglaltnak nem tesz eleget.

(2) Az eljárás a jegyző hatáskörébe tartozik.

(3) A közterület használati eljárásban az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló többször módosított 1957. évi IV. Tv. rendelkezései, továbbá az Ötv. rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel.

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2004. július 1-én lép hatályba.

(2) E rendelettel egyidőben egységes szerkezetbe foglalás miatt hatályon kívül kerül a 6/1998.(VI.24.), a 11/1999.(XII.22.), az 5/2000.(III.02.) és a 10/2000.(V.25.) számú rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.