Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (I.29.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2016. 02. 01- 2022. 09. 13

Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (I.29.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról1

2016.02.01.

Gánt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra és a lakáscélú munkáltató támogatásokra.

2. Támogatás nyújtása államháztartáson kívülre

2. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás adható. Az önkormányzat a civil tevékenység támogatására az éves költségvetésében keretösszeget különít el.

3. § (1) Önkormányzati támogatás pályázat vagy kérelem alapján nyújtható elsősorban az önkormányzat érdekében végzett tevékenység támogatására.

(2) Önkormányzati támogatásban az részesülhet, aki, vagy amely szervezet a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot, vagy írásbeli kérelmet nyújt be és valamennyi szükséges mellékletet csatolja.

4. § (1) A pályázatot a kiíróhoz, a kérelmet a polgármesternek címezve kell benyújtani. A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület dönt.

(2) Sikeres pályázat esetén a támogatottal szerződés jön létre, melyben a pályázatban vagy a döntéshozó által meghatározottak szerint a támogatás célját, vissza nem térítendő támogatás esetén az elszámolás határidejét és formáját, visszatérítendő támogatásnál a visszafizetés ütemezését rögzíteni kell.

(3) Az elszámolást elmulasztó támogatott részére az elszámolási határidő lejártát követő 3 évig önkormányzati támogatás nem folyósítható.

(4) A támogatási szerződés módosítására a felhasználás célja és az elszámolási határidő vonatkozásában kerülhet sor, egy alkalommal, a támogatott elszámolási határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére, melyről a képviselő-testület dönt.

5. § Támogatás nyújtásának részletes szabályait az Önkormányzat Támogatási Szabályzata tartalmazza.

3. Államháztartáson kívüli forrás átvétele

6. § (1) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Képviselő-testület dönt.

(2) Átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében a döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket legalább három évre vonatkozóan, továbbá javaslatot kell tenni a hasznosítás mikéntjére és a vagyontárgy besorolására.

(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt, ingó esetében tárgyszakértői véleményt kell beszerezni.

4. Záró rendelkezés

7. § (1) Ez a rendelet 2016. február 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően

a) benyújtott támogatási kérelmekre

b) kiírt pályázatokra,

c) kezdeményezett támogatási szerződés-módosításra,

d) felajánlott államháztartáson kívüli forrás átvételére

kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 14. napjával.