Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendelete

egyes szociális ellátási formák szabályozásáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 06. 23

Szerkesztés...

Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete

egyes szociális ellátási formák szabályozásáról


Gánt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontja, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:



I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK



1. §   (1)    E rendelet hatálya kiterjed Gánt község közigazgatási területén élő, az Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében felsorolt személyekre.

         (2)    Gánt Község Önkormányzata szociális alapellátás keretében – szociális rászorultságtól függően – pénzbeli és természetbeni ellátásban részesíti az e rendelet hatálya alá tartozó személyeket.

         (3)    Az a kérelmező, aki rendszeres szociális ellátásban, ellátásokban (aktív korúak ellátása, lakásfenntartási támogatás, méltányossági közgyógyellátás) részesül az önkormányzattól, nem jogosult átmeneti segélyre.


2. §   (1)    E rendeletben szabályozott ellátások közül:

      a) A méltányossági ápolási díj és a méltányossági közgyógyellátás megállapítása, felülvizsgálata és megszüntetése a képviselő-testület hatásköre,

      b) Az önkormányzati segély megállapítása és a köztemetés elrendelése és a szociális étkeztetésről szóló döntés a polgármester hatáskörébe tartozik.

         (2)    Az (1) bekezdésben felsorolt ellátások megállapítása iránti kérelmeket a Zámolyi Közös Önkormányzati Hivatal Gánti kirendeltségéhez kell benyújtani.


3. §   (1)    A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles saját és családja jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, s a nyilatkozatban foglaltakat igazolni. A jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző egy hónap, egyéb jövedelem esetén egy év. Szükség esetén – amennyiben a kérelmező életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – az ellátás bizonyító eljárás nélkül, a rászoruló nyilatkozata alapján is megállapítható. A jegyző a kérelmező szociális helyzetéről szükség esetén környezettanulmányt készít. Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha az életkörülmények az eljáró hatóság előtt ismertek.

         (2)    A szociális rászorultságtól függő ellátások igénylése esetén a kérelmezőnek nyilatkoznia kell, hogy ellátására tartási, öröklési, életjáradéki szerződés keretében történt-e kötelezettségvállalás.

         (3)    Önkormányzati segély temetés miatti igénylése esetén a kérelmező arról köteles nyilatkozni, hogy az elhunyttal előzőleg kötöttek-e tartási, öröklési, életjáradéki szerződést.


4. §   (1)    Ha a hatáskört gyakorló az e rendeletben szabályozott szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – a kötelezett kérelmére szociális és anyagi helyzetére tekintettel - méltányosságból

                        a.)  50.000,- Ft alatt a hatáskört gyakorló,

                        b.) 50.000,- Ft felett a képviselő-testület

                        elengedheti, mérsékelheti, illetve részletfizetést engedélyezhet.

         (2)    A méltányosság indokait – elemi kár, egy hónapot meghaladó kórházi ápolás, a családon belüli rendkívüli haláleset – az erről szóló határozatban részletezni kell.


5. §            A pénzbeli ellátások közül – a jogerős határozat alapján – az alkalmankénti támogatások a házipénztárból, a rendszeres pénzellátások a tárgyhót követő hónap 5. napjáig folyószámlára utalással, házipénztárból, vagy postai úton folyósítandók.



II. PÉNZBELI ELLÁTÁSOK


Aktív korúak ellátása


6. §            Az aktív korúak ellátását az Sztv. 33-37/C. §-okban foglaltaknak megfelelően kell biztosítani.

                  A háziorvos javaslata alapján a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személy – egészségi, vagy mentális állapotára tekintettel – rendszeres szociális segélyre válhat jogosulttá.


7. §   (1)    Gánt Község Önkormányzata az Sztv. 37. § (1) bekezdés b-d. pontja szerinti rendszeres szociális segélyre jogosultság esetén az együttműködésre a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központot jelöli ki.

(2)    Az Sztv. 37. § (1) bekezdés b-c. pontjaiban foglalt rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként a támogatásban részesülő:

              a) az együttműködésre kijelölt szervnél a megállapított határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles megjelenni és ott nyilvántartásba vetetni magát,

              b) a beilleszkedést segítő programról írásban köteles megállapodni az együttműködésre kijelölt szervvel és köteles vállalni az abban foglaltak betartását.

  (3)    A beilleszkedést segítő program típusai a jogosult szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva a következők lehetnek:      

                  a) a munkavégzésre történő felkészülési programokon való részvétel,

     b) munkavállalási szándék kialakítása, munkavállalási tanácsadás, aktív álláskeresés,

              c) egyéni képességet fejlesztő, vagy az életmódot formáló foglalkozásokon, tanácsadáson való részvétel,

                 d) életmódot formáló tanácsadás,

                  e) pozitív beállítódás kialakítása.

(4)    A rendszeres szociális segély megállapításáról az együttműködésre kijelölt szervet a határozat megküldésével tájékoztatni kell.

         (5)   Az együttműködésre kijelölt szerv köteles:

                  a) a külön jogszabályban meghatározott esetnaplót vezetni,

b) a külön jogszabályban meghatározottak szerint – a rendszeres szociális segélyben részesülő személy bevonásával – a beilleszkedést segítő programról írásban megállapodni és a megállapodásról a határozatot hozó szervet tájékoztatni.

             c) amennyiben a rendszeres szociális segélyben részesülő személy foglalkoztatásáról tudomást szerez, úgy tájékoztatja a támogatásban részesülőt bejelentési kötelezettségéről, de egyidejűleg a határozatot hozó szervet a következő munkanapon értesíti,

              d) a beilleszkedési programot évente értékeli és az írásos értékelést a határozatot hozó szervnek megküldi,

              e) az együttműködés megszegéséről a határozatot hozó szervet haladéktalanul írásban értesíti.


Méltányossági ápolási díj


8. §   (1)    Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

         (2)    Méltányossági ápolási díj: az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Sztv. 43/B. § alapján, az Sztv. 41-43. §-aiban foglaltak figyelembevételével ápolási díj állapítható meg annak a hozzátartozónak is, aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és

     a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150 %-át.

     b) ha az ápolt családjában van ápolásra alkalmas személy, akinek munkája nincs, vagy kereső tevékenységet folytat és munkaideje a napi 4 órát nem haladja meg, méltányossági ápolási díj nem állapítható meg.

  (3) Az ápolást végző lakóhelye és az ápolt személy lakóhelye, illetve tartózkodási helye Gánt közigazgatási területe.

         (4)    Az ápolási díj havi összege a központi költségvetésben meghatározott alapösszeg 80 %-a.

         (5)    A (2) bekezdés alapján megállapított ápolási díjra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

     a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

     b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, vagy az ápolt életvitele miatt nem tudja teljesíteni,

                   c) az ápolt személy meghalt,

     d) az ápolást végző, vagy az ápolt személy tartózkodási engedélyének érvényességi ideje lejárt, illetve az engedélyt visszavonták,

                   e) a jogosultságot kizáró körülmény következik be.





Önkormányzati segély



9. §   (1)    A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére önkormányzati segély nyújtható.

         (2) Rendkívüli kiadás oka lehet: betegség, haláleset, elemi kár, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek beiskoláztatása, a gyermek fogadásának előkészítése, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

         (3)   Önkormányzati segély pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő    

                kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.

         (4)    Az önkormányzati segély adható alkalmanként és havi rendszerességgel. Az alkalmankénti segély létfenntartásra, továbbá gyógyszertámogatásként, az egészségbiztosítás által nem, vagy részben támogatott illetve egyéb, alkalmanként jelentkező többletkiadások részbeni, vagy teljes mértékű fedezésére adható.


10. §(1)  Önkormányzati segély alkalmanként, annak a személynek adható, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.  E jövedelemhatártól a döntést hozó, különös méltánylást érdemlő esetben – betegség, elemi kár, tüzelő beszerzés – 20 %-kal eltérhet.

         (2)    Különös méltánylást érdemlő esetben évente legfeljebb egyszer – jövedelemre tekintet nélkül – kérelemre, vagy hivatalból alkalmankénti önkormányzati segély adható. A méltányosság gyakorlásának indokait a határozatban részletezni kell.

         (3)    Az alkalmankénti önkormányzati segély egyszeri összege – rászorultságtól függően – legfeljebb 10.000,- Ft-ig állapítható meg. Egy naptári éven belül ugyanaz a személy legfeljebb 20.000,- Ft erejéig részesíthető alkalmankénti átmeneti segélyben. Elemi kár esetén a károsultnak a költségvetésben meghatározott összeg erejéig támogatás nyújtható.

         (4)    Amennyiben az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a jogosult a segélyt nem rendeltetésszerűen használná fel, az kiadható részben, vagy egészben, természetben, valamint elszámolási kötelezettséggel. A természetbeni ellátás lehet Erzsébet-utalvány, élelmiszer, tüzelősegély, tankönyv és tanszervásárlás támogatása, ruházat biztosítása, közüzemi díjak kifizetése, gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez adott támogatás. A beszerzésekről és a díjak kifizetéséről ez esetben a jegyző gondoskodik.

         (5)    Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi, évente egy alkalommal, elsősorban karácsony előtt, nyugdíjasokat - korukra tekintettel – alkalmankénti önkormányzati segélyként pénzbeli, vagy természetbeni ellátásban lehet részesíteni.



11. § (1)    Kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély legfeljebb 6 hónapos visszafizetési kötelezettséggel adható, ha a kérelmező valószínűsíti, hogy a kölcsön összegét ezen időtartam alatt vissza tudja fizetni és tartozásának kiegyenlítéséhez fizetési kötelezettsége teljesítésének biztosítására készfizető kezest biztosít.

         (2)    Ugyanannak a személynek újabb kölcsön csak abban az esetben adható, ha az előző kölcsön összegét már visszafizette.

         (3)    A kölcsön összege a nyugdíjminimum háromszorosát nem haladhatja meg.

         (4)    A kölcsön összegét és visszafizetési feltételeit megállapodásban kell rögzíteni.


12.§  (1)    Önkormányzati segély, temetés miatt adható annak a kérelmezőnek, aki az elhunyt eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de akinek a költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti azáltal, hogy az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.

         (2)    Az önkormányzati segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 15 napon belül kell előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, ha a haláleset nem helyben történt. A kérelemhez csatolni kell a temetési költséget igazoló számlák eredeti példányát, amelyek a kérelmező nevére, vagy vele egy háztartásban élő személy nevére vannak kiállítva.

         (3)    A (2) bekezdésben meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét – vagy a kérelem elutasításának tényét -, illetve a határozat számát a számlákra rá kell vezetni. Önkormányzati segély a temetés költségeit igazoló számla hiányában is – utólagos elszámolási kötelezettség mellett – megállapítható.

         (4)    Az önkormányzati segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 10 %-ának megfelelő összeg, maximum 20.000,- Ft. A segély indokolt esetben természetbeni ellátás formájában is nyújtható, ez esetben a segély összegének erejéig a temetési számla kiegyenlíthető.


13.§   (1) Önkormányzati segélyként gyermekek érdekében támogatás nyújtható

annak a kiskorú gyermeknek, illetve családnak, ahol a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  130 %-át, és a család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.


(2)Méltányossági alapon az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól 20%-kal el lehet térni hosszantartó betegség, rendkívüli családi tragédia esetén.


         (3) Gyermekvédelmi célból az önkormányzati segély egyszeri összege 5.000,-   Ft-nál több nem lehet.

Egy naptári éven belül ugyanaz a gyermek legfeljebb 10.000,- Ft erejéig részesíthető önkormányzati támogatásban.






III. TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


Köztemetés


14. §          Az önkormányzat a köztemetés biztosításáról az Sztv. 48. §-a szerint gondoskodik.


Méltányossági közgyógyellátás


15. §          Az Sztv. 50. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon kívül a (3) bekezdés alapján a körjegyző egy év időtartamra annak a szociális rászorult személynek állapíthat meg méltányossági közgyógyellátási jogosultságot, akinek:

                  a) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át,

                  b) egyedül élőként jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, és havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át.




IV. SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK


Szociálpolitikai kerekasztal


16.§           Az önkormányzat a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.

                  A szociálpolitikai kerekasztal tagjai: civil szervezetek, oktatási intézmények képviselői.


Étkeztetés


17. § (1)    Étkeztetés keretében az önkormányzat tartósan, vagy átmenetileg napi egyszeri meleg étkeztetést (ebédet) biztosít a szociális rászorultnak.

         (2)    Szociális rászorultnak tekinthető az a személy, aki:

                   a) a 70. életévét betöltötte, vagy

                 tartós, vagy átmeneti betegsége, hajléktalansága miatt önmaga  

                 ellátására      képtelen és

                   b) vagyonnal nem rendelkezik,

    tartásra képes, vagy köteles hozzátartozója nincs, vagy tartási   kötelezettségét nem teljesíti,

                   eltartási, öröklési, gondozási szerződéssel nem rendelkezik.

         (3)    Az átmeneti, vagy tartós betegség igazolására kérelmező orvosi igazolást csatol.

         (4)    Az étkeztetés történhet a házi segítségnyújtás keretében házhozszállítással, illetve a jogosult általi elvitellel.

         (5)    A szociális étkeztetést az önkormányzat az általa fenntartott Gánti Német Nemzetiségi Egységes Óvoda és Bölcsőde konyhájából biztosítja.

         (6)    A szociális étkezésről szóló megállapodást az igénybe vevővel a polgármester köti meg.

         (7)    A személyi térítési díjak évenkénti felülvizsgálatát a Zámolyi Közös Önkormányzati Hivatal végzi el.


Házi segítségnyújtás


19. §          Az önkormányzat az Sztv-ben meghatározott házi segítségnyújtásról a Csákvári Gondozási Központ és Idősek Otthona Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül gondoskodik.


Családsegítés


20. §          Az önkormányzat a családsegítést az Sztv. 64-65. §-aiban foglalt feltételek szerint a Csákvári Gondozási Központ és Idősek Otthona Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat.keretén belül biztosítja.


Térítési díjak


21. §          A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásért – szociális étkeztetés igénybevételéért, a házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat az önkormányzat külön rendeletben állapítja meg a 29/1993. (II. 17.) kormányrendelet szabályainak, valamint a Csákvári Önkormányzati Társulási Tanács által elfogadott térítési díjakra vonatkozó javaslata figyelembe vételével.


V. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK



22.§          E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének „Egyes szociális ellátási formák szabályozásáról” szóló 7/2007. (VI. 28.) rendelet és a 2/2008. (III. 3.) számú az „Egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 7/2007. (VI. 28.) rendelet módosításáról” valamint a 11/2011. (X. 16.) számú „Egyes szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 7/2007. (VI. 28.) rendelet módosításáról” szóló rendelet 3. és 4. § hatályát veszti.






                        Spergelné Rádl Ibolya                                          Dosztály Csaba

                                   polgármester                                                     jegyző