Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2016 (XII.8..) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 9/2005. (VII. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 09- 2016. 12. 09 11:14

Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2016 (XII.8..) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 9/2005. (VII. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Gánt Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § Gánt Község Önkormányzata Képviselő-estületének a helyi építési szabályzatról szóló 9/2005. (VII. 15.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R.) 5. § (1) bekezdés (a.g.) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„(a.g.) A falusias lakóterület övezeti jele (Lf-7)

Az övezetbe, már korábban beépült, egységes lakóterületek tartoznak. A területen lévő telkek a település korábbi időszakaiban jöttek létre és szinte teljes mértékben beépültek. Beépítésük, a rajtuk elhelyezett építmények, az épületek méretei, arányai, díszítése és a felhasznált építési anyagok, településrészenként egységes és meghatározó. A kialakult utcakép harmonikus és egységesen tükrözi a területegységre jellemző építészeti kultúrát, ezért meg kell őrizni.

A szabályozás során ezek az adottságok rögzítésre kerülnek, az övezetben a kialakult szabályozási elemek a meghatározók.

Beépítési mód: „K” kialakult – az övezetben a beépítési mód nem módosítható. Az adott utcasorban, övezetben, tömbben többségében jellemző beépítési mód (az építési hely és azon az épület elhelyezését meghatározó építési vonalak) kialakult rendje.

Építmény magasság: „K” kialakult – az övezetben az építménymagasság nem módosítható. Az adott utcasorban, övezetben, tömbben többségében jellemző építmény magasság kialakult rendje.

A kialakítható legkisebb telekterület: „K” kialakult – az övezetben a telkek tovább nem oszthatók.

A megengedett legnagyobb beépítettség: „K” kialakult – az övezetben a beépítettség mértéke nem növelhető. Amennyiben a beépítetlen telken az építési hely meghatározásra került, úgy építmény csak ezen belül helyezhető el.

Az épületek felújítása esetén a felújítási munkák csak a meglévő épület kubatúráján belül végezhetők. A javításra-, cserére szoruló épületszerkezeti elemeket csak a meglévőkkel azonosakra lehet cserélni. A nyílászáró szerkezetek mérete, szerkezete, formája, anyaga nem változtatható. Homlokzati felújítás esetén a homlokzatképzés anyaga, színe, díszítése, a tetőzet esetében a héjalás anyaga, színe és formája nem változtatható.

Új építés esetén, amennyiben korábban beépített volt a telek, az új épületet az archív felvételek alapján kell rekonstruálni és a beépítés paramétereit (szélesség, mélység, magasság, tetőhajlásszög) ennek megfelelően kell megválasztani. A mennyiben a telken épületmaradványok találhatók, úgy az építendő épület helyét és méretét ezek alapján kell meghatározni. Ha a telken korábban épület nem volt, úgy a tervezés és építés során az illeszkedés szabályainak megfelelően a szomszédos épületek jellemzőit kell irányadóként szemelőt tartani. Az építés során, mind a szerkezeti elemek, mind a héjalás, homlokzatképzés, a nyílászárók mérete, anyaga, szerkezete, meghatározásakor az övezetben általánosan alkalmazottak a mértékadók. Az előbbiek, értelemszerűen a kerítések építése és rekonstrukciója során is kötelezően betartandók.

A beépítés feltétele az övezetbe tartozó terület részleges közművesítettsége.

Az övezetben az épített környezettől idegen, abba nem illeszkedő épületgépészeti, hírközlési és híradástechnikai berendezéseket, (napkollektor, szélerőmű, átjátszó antenna, parabola antenna, kerti vízmelegítő, úszómedence stb.) közterületről látható módon elhelyezni nem lehet.

Az övezetben állattartásra szolgáló új melléképületet építeni, illetve e célra meg levőt átalakítani nem lehet.”

2. § Hatályát veszti

1.a R. 7. § (14) bekezdése,

2.a R. 12. § (2) bekezdés c) pontja,

3.a R. 16. § (1) bekezdés a)-d) pontjai,

4.a R. 18. § (11) bekezdése,

5.a R. 20. § (3) és (4) bekezdése,

6.a R. 21. § (3) és (6) bekezdése.

3. § (1) Ez rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

  • 2. Ez rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.