Jászszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013 (VI.27.) önkormányzati rendelete

Jászszentlászló Község nevének használatáról, címeréről, zászlójáról

Hatályos: 2013. 06. 28

Jászszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013 (VI.27.) önkormányzati rendelete

Jászszentlászló Község nevének használatáról, címeréről, zászlójáról

2013.06.28.

Jászszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII törvény 24. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében 1) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Ügyrendi Bizottság véleményezését követően az alábbiakat rendeli el:

Bevezető rendelkezés

1. § . E rendelet hatálya kiterjed Jászszentlászló község területén tevékenységet kifejtő szervekre, intézményekre, magánszemélyekre.

Jászszentlászló község nevének használatáról

2. § (1) Jászszentlászló nevét, rövidített, vagy toldalékos használatát bármely jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésébe, cég elnevezésbe, üzleti nyomtatványaira, árubélyegre, termék megjelölésre, iparjogosítvány szövegébe, sajtótermék címfeliratába, rendezvényei címébe és internetes felületen csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedélyezési kötelezettség nem vonatkozik Jászszentlászló község Önkormányzatára, az Önkormányzat szervezeteire, intézményeire és az általa alapított, vagy részvételével megalakult cégekre.

A címer leírása

3. § .A község címere: Szent-Lászlónak a sziklából vizet fakasztó jelenetét ábrázoló pajzs.Szent-László alakja: ruhájának színe kék, palástja vörös, haja fekete, koronája és a dicsfény arany, a szikla és a lándzsa ezüst, vízfakasztás helye fekete, a kiömlő víz és az égbolt kék, a domb zöld, a pajzs mérete 3 : 4. A pajzsot jobbról zöld színű szőlőlevelek és arany színű szőlőfürtök, balról zöld akáclevelek és ezüst akácvirág díszítés veszi körül. A pajzs alatt aranyszínű szalagban a község alapításának éve két részre osztva 18 – Jászszentlászló – 73 felirattal. (1. függelék)

A címerhasználat köre

4. § (1) A címert – a rendeletben meghatározott módon – kizárólag díszítő és utaló jelképként lehet használni.

(2) A címer engedély nélkül használható:

a) az önkormányzati ülés meghívóin,

b) az Önkormányzat felhívásain, programjain, tervein, megállapodásokon és szerződéseken,

c) a polgármester, a jegyző, az alpolgármester, a bizottságok, a képviselők, valamint a város közigazgatási területén működő közfeladatot ellátó intézmények munkájukhoz kapcsolódóan.

d) az Önkormányzat által alapított díszokleveleken, és döntésére kiadott emléklapokon,

e) a települési ünnepségeken, rendezvényeken,

f) a település hazai és nemzetközi kapcsolatai során, valamint az idegenforgalmi propagandában,

g) a polgármester, alpolgármester névjegykártyáján.

(3) A település címere díszítő és utaló jelképként csak a Polgármester külön engedélyével alkalmazható:

a) a település intézményei , üzemei által kiadott és a településsel, vagy az intézmény, üzem történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon az engedélyt külön, esetenként kell kérni,

b) a település jelentősebb kulturális intézményeinek és sportszervezeteinek emléklapjain, jelvényein, érmein, az engedélyt külön, esetenként kell kérni,

c) a településsel összefüggő kiállításokon,

d) a település történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a településre utaló emléktárgyakon, a Képviselő-testület egyedi elbírálása alapján, mely során ellenszolgáltatást határoz meg.

e) jelvényként, a Képviselő-testület által meghatározott ellenértékért.

(4) A település címere nem helyettesítheti a Magyar Köztársaság címerét. Az állami címer elsőbbségét biztosítani kell az állami és a települési címer együttes használata esetén.

(5) Ha az államigazgatási tevékenység során a Magyar Köztársaság címerének használata kötelező, azzal együtt a település címere nem használható.

5. § (1) A település címerét kizárólag hiteles alakban, a címer ábrák hűségének, méretarányainak és színeinek megtartása mellett szabad ábrázolni.

(2) Egyes esetekben – a külön engedélyben megjelölt módon – engedhető, hogy a település címere kizárólag az anyag színében / fém, fa, bőr, stb./ készüljön, vagy jelvény formájában azúrkék színben kerüljön kivitelezésre.

(3) A település címerét csak olyan mértékig szabad kicsinyíteni, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

A zászló leírása

6. § (1) Jászszentlászló község zászlója (lobogója) arany szegéllyel körülvett világoskék színű lobogó, közepén a község címerével. (2. függelék)

(2) A rendelet elfogadásával egyidejűleg a zászlóból 1 db-ot a Közös Önkormányzati Hivatalnál meg kell őrizni.

(3) A Közös Önkormányzati Hivatalnál őrzött zászló anyaga selyem, méretei: 90 x 145 cm, a 145 cm-ből 4 cm. a rojt.

(4) A zászló a Közös Önkormányzati Hivatalnál őrzöttel azonos színben és méretben, az arányok megtartása mellett, más anyagból és méretben is előállítható.

A zászlóhasználat köre

7. § (1) A zászló a településre utaló jelképként általában az alábbi helyeken és esetekben használható

a) az Önkormányzat üléseinek idején, a Közös Önkormányzati Hivatalban elhelyezett zászlótartóban,

b) a települések életében jelentős – kizárólag helyi – események alkalmával,

c) az állami zászló elsőbbsége mellett, az önkormányzati szervek, vállalatok, intézmények, ünnepségein, rendezvényein,

d) megkülönböztetésül a több település részvételével tartott rendezvényeken,

e) a település bel- és külföldi kapcsolatainak emlék-és cserezászlóként,

f) a településen működő szervezetek, intézmények városi célok végrehajtásában végzett jó munkája elismeréseként, kitüntetésként zászló, vándorzászló formájában történő elismerése, a képviselő-testület külön döntése alapján.

Közterületek fellobogózása

8. § (1) Nemzeti ünnepeken, az település ünnepein valamint az Önkormányzat által megszervezett ünnepségeken azt a közterületet ahol az ünnepség megrendezésre kerül a Magyar Köztársaság zászlajával vagy lobogójával valamint a település lobogójával kell díszíteni.

(2) Az ünnepeken kitűzendő zászlónak, lobogónak valamint a zászlótartónak a kihelyezéséről a tisztán és renden tartásáról a Közös Önkormányzati Hivatalnak folyamatosan gondoskodni kell.

Az engedélyezésre irányuló eljárás

9. § (1) A község nevének, címerének, zászlajának használatával kapcsolatos ügyekben a jogosult kérelmére a Polgármester dönt.

(2) Az engedélyezés iránti kérelmet a Polgármesterhez kell benyújtani.

(3) A engedélyezés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és címét, telephelyét, tevékenységi körét,

b) a címer felhasználásának és előállításának mennyiségét, a községnév használatának célját, indokát és módját,

c) a forgalomba hozatal, vagy terjesztés módját,

d) a használatának időtartamát,

e) a felhasználásáért felelős személy nevét, beosztását.

(4) A kérelemhez csatolni kell a címerrel díszített tárgy mintájának és annak egy fénykép másolatát, a községnév tervezett használatával kiegészített megnevezést, és ennek kiviteli rajzát, a termék leírását.

(5) A használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a felhasználásra jogosított megnevezését és címét,

b) az engedélyezett felhasználási cél megjelölését,

c) az engedély érvényességének idejét,

d) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

e) a felhasználással kapcsolatos egyéb feltételeket.

(6) A kiadott engedélyekről, érvényességük határidejéről nyilvántartást kell vezetni.

(7) A használat időtartama szólhat:

a) határozott időre

b) meghatározott alkalomra

c) határozatlan időre

(8) Az engedélyhez kötött címer, zászló, és névhasználat esetén a fizetendő díj összege:

a) nem kereskedelmi célú felhasználás esetén 1000-5000 Ft,

b) kereskedelmi célú felhasználás esetén 5000-30.000 Ft.

(9) A díj összegét az összes körülmény figyelembevételével kell megállapítani.

(10) Az engedély kiadása megtagadható:

a) ha a használat vagy annak módja és körülményei a jászszentlászlói Önkormányzat és Jászszentlászló lakosságának jogait, vagy jogos érdekeit sértené, vagy veszélyeztetné,

b) ha ugyanazon, vagy hasonló tevékenység gyakorlásához már engedély kiadott, vagy a nevet valaki már jogszerűen használja.

(11) A kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat, vagy annak célja, módja és körülményei a jászszentlászlói Önkormányzat és Jászszentlászló lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti.

(12) A kiadott engedélyt vissza lehet vonni, ha a felhasználó az engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat megsérti.

(13) Az engedélyezési eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályiról szóló törvény szabályit kell alkalmazni

Záró és átmeneti rendelkezések

10. § (1) Aki a közigazgatási megjelölést, vagy nevet e rendelet hatálybalépése előtt jogszerűen felvette és folyamatosan használja, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem köteles, de a 8. § (3) bekezdésében foglaltakkal összhangban állóan bejelentést kell tennie 2013. augusztus 31-ig.

(2) E rendelet hatálybalépése előtt felvett közigazgatási megjelölés, vagy név használatát az engedélyező a jövőre nézve megtilthatja, ha:

a) a használat, vagy annak módja, célja és körülményei a Jászszentlászlói Önkormányzat, vagy Jászszentlászló lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti

b) ha a használó mások névhasználathoz fűződő jogait sérti.

11. § Ezen rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.

1. függelék

címer
2. függelék
P1060970