Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2018(IX.8.) önkormányzati rendelete

a lakossági közműfejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2018. 10. 20

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2018(IX.8.) önkormányzati rendelete

a lakossági közműfejlesztési hozzájárulásról

2018.10.20.

Veresegyház Város Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. számú törvény 28. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által végzett közműépítésekhez kapcsolódó közműfejlesztési hozzájárulásról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A közműfejlesztési hozzájárulás megállapítására és kivetésére vonatkozó hatáskört a képviselő testület a polgármesterre ruházza át.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Veresegyház város közigazgatási területén a városrendezési tervvel vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (OTÉK) előírásaival összhangban történő önkormányzati beruházásban már elkészült út, és szennyvíz csatorna közmű építésekre.

(3) Ha a magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (továbbiakban: tulajdonos) a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által létesített közműhálózat fejlesztéséhez pénzbeni befizetéssel nem járul hozzá, az önálló rendeltetési egység függvényében, a megfelelő összeg megfizetésére kell kötelezni.

Fogalom-meghatározások

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából közmű:

a. út: a szilárd (kő, beton, aszfalt) burkolatú közút és a közterületen lévő járda, valamint a hozzá kapcsolódó felszíni vagy felszín alatti csapadékvíz-elvezető rendszer,
b. víz- és csatornahálózat: a helyi közcélú víziközmű törzshálózatnak a Veresegyház város tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő része.

3. § (1) Közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen közterületen új közmű létesítése, építése, felújítása, valamint a közterületi közműhálózat és az ingatlan közötti csatlakozó vezeték megépítése.

(2) Közműfejlesztési hozzájárulás: Az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselő-testület a közmű által kiszolgálandó rendeltetési egységenként megállapított.

(3) Önkormányzati beruházás: minden olyan beruházás, melyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.

(4) Lakó- (üdülő) ingatlan: az az önálló helyrajzi számmal rendelkező, a város helyi építési szabályzata és szabályozási terve, valamint a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható terület, amelyre lakóépület, hétvégi ház, gazdasági épület építhető.

(5) Összevont ingatlan esetén az összevonás előtti ingatlanok száma alapján kell a hozzájárulás díját kivetni, illetve amennyi telekre a Veresegyház Város Szabályozási Terve és a Helyi Építési Szabályzat alapján műszakilag osztható az ingatlan.

(6) Önálló rendeltetési egység: ingatlan, vagy meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport (lakás vagy üzlethelység), amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van.

A közmű-hozzájárulás összege, megfizetése

4. § (1) Veresegyház Város Képviselő-testülete a közmű hozzájárulás költségét – figyelemmel a lakosság más közterheire – részben terheli át az ingatlanok tulajdonosaira.

(2) A közműfejlesztési hozzájárulás — figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. –ben foglaltakra — az út illetve közműberuházás bekerülési költségének részben vagy egészben az érintett ingatlanok tulajdonosaira áthárított összeg, amelynek ingatlanra, önálló rendeltetési egységre eső mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Útközmű

5. § (1) A képviselő-testület által megállapított útközmű hozzájárulást a polgármester határozattal írja elő az ingatlantulajdonosok részére.

(2) Útközmű hozzájárulás kivetésére az út forgalomba helyezése után kerülhet sor. Az útközmű hozzájárulás lakó- (üdülő) ingatlanra, önálló rendeltetési egységre eső összegét annak a tulajdonosnak kell megfizetni, aki az út forgalomba helyezése napján az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa.

(3) Több tulajdonos esetén – megegyezés hiányában – tulajdoni hányaduk alapján kell a hozzájárulás összegét megállapítani.

(4) Az útközmű hozzájárulási díjat az Önkormányzat fizetési számlájára kell egy összegben megfizetni a határozat véglegessé válásától számított 60 napon belül.

Szennyvízcsatorna közmű

6. § (1) A képviselő-testület által megállapított szennyvízcsatorna közmű hozzájárulást a polgármester határozattal írja elő az ingatlantulajdonosok részére.

(2)1 Szennyvízcsatorna-hálózatra történő rákötés, — valamint az ingatlanon később keletkezett, egy vagy több önálló rendeltetési egység létrejötte utáni utólagos rákötés — a fizetési kötelezettség teljesítését követően valósítható meg.

(3) A fizetési kötelezettség az építési napló megnyitásakor keletkezik, megfizetését a határozat véglegessé válásától számított 60 napon belül kell megfizetni az önkormányzat költségvetési számlaszámára.

(4) A csatorna hozzájárulás lakó- (üdülő) ingatlanra, önálló rendeltetési egységre eső összegét annak kell megfizetni, aki a fizetési kötelezettség keletkezésének napján az ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerint bejegyzett tulajdonosa. Tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli a fizetési kötelezettség.

(5) A hozzájárulás címén meghatározott összeg nem tartalmazza a hálózatra történő rákötés kivitelezési munkáinak költségeit, melyet igénylő köteles a víziközmű-szolgáltató üzletszabályzata szerint megfizetni.

7. § (1)2 Amennyiben az ingatlan-tulajdonos szociális helyzete indokolja, a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetéséhez a polgármester egyedi méltányosságból kérelemre (a kérelmező vagyoni, szociális helyzete alapján) legfeljebb 1 évre vonatkozó részletfizetést engedélyezhet.

(2)3 Ha az ingatlan tulajdonosa a közmű hozzájárulás összegét részben vagy egészben nem tudja megfizetni, és ez a helyzet előreláthatóan a közeljövőben sem változik, a Szociális és Egészségügyi Bizottság kérelemre 1 évnél hosszabb idejű részletfizetést engedélyezhet.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a már megépült és az ezt követően épülő utakra és szennyvízcsatorna-beruházásokra is alkalmazni kell.

(3) A közműfejlesztési hozzájárulás kivetését önkormányzati hatósági ügyként kell kezelni és az eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (ÁKR) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) Jelen rendelet hatálybalépésével a 6/2001. (V.8.) rendelet hatályát veszti.

(5) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben meghatározott módon a jegyző köteles gondoskodni.

1

Módosította a 30/2018. (X.19.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. X. 20-tól.

2

Módosította a 30/2018. (X.19.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos: 2018. X. 20-tól.

3

Módosította a 30/2018. (X.19.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2018. X. 20-tól.