Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2007(V.23.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2012. 05. 18- 2022. 12. 31

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2007(V.23.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályairól1

2012.05.18.

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testülete a város lakói életminőségének fenntartása, az emberi környezet és egészség megóvása, a lakosság nyugalmának fokozottabb védelme érdekében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló, módosított 1991. évi XX. törvény 85 §-a, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontja, 48. § (1) és (3) bekezdés b.) pontja és a törvények végrehajtására kiadott kormányrendeletek felhatalmazása alapján biztosított hatáskörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az emberi egészség és környezet védelme érdekében korlátozza a lakosság nyugalmát indokolatlanul zavaró zajjal járó tevékenységek végzését.

A rendelet hatálya

2. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat teljes közigazgatási területére, valamint az ott állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve ott bármely tevékenységet folytató valamennyi személyre ide értve a magánszemélyeket, a jogi személyeket és a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezeteket is.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit alkalmazni kell az Önkormányzat közigazgatási területén megvalósuló valamennyi zajterhelést okozó kibocsátásra (a továbbiakban: zajforrás).

a) E rendelet alkalmazásában zajforrások különösen az alábbiak:

- ipari tevékenységek és létesítmények
- reklám, hirdetési, tájékoztatási célú tevékenységek
- építőipari tevékenységek
- szabadidő eltöltésére szolgáló tevékenységek és létesítmények (sport, zene, kultúra, térzene, tűzijáték, cirkusz, szabadtéri programok, játékterem, stb.),
- szolgáltató tevékenységet végző létesítmények, (üzlet, kereskedelmi egység, vendéglátó ipari egység, stb)
b) E rendelet hatálya nem terjed ki arra a zajra:
ba) amely vagyonvédelmi célokat szolgáló, intenzív hangjelzéssel üzemelő riasztó berendezésekre, a természeti csapás elhárítása, az emberi élet és egészség megóvása érdekében, valamint azonnali hibaelhárítás vagy más fontos közérdekű célból történik,
bb) amelyek az év végi, szilveszteri mulatságok alatt, azokkal összefüggésben december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig keletkeznek.

Fogalom meghatározások

3. § (1) hangosító berendezés: a rendelet szerint ide tartozik bármilyen műszaki berendezés, amely a hallható hangtartományba eső hanghullámokat bocsát ki;

(2) zajvédelmi szempontból védett terület: a rendeltetése miatt fokozott védelmet igénylő (pl. egészségügyi, szociális, oktatási, művelődési, természetvédelmi) terület;

(3)2 Veszélyes mértékű zaj: a levegőnek az emberi környezetben észlelhető olyan mértékű és minőségű nyomásingadozása, amely meghaladja a megengedett zajterhelési (zajimissziós), illetőleg zajkibocsátási (zajemissziós) határértéket (27/2008.(XII.03.) KvVM rendelettel megállapított zaj- és rezgésterhelési határértékeket). Veszélyes mértékűnek minősül az a zaj is, amelyre - jellegéből adódóan - határértéket nem lehet előírni, illetőleg a zajkeltés azonos körülmények között nem ismételhető, de érzékszervi észleléssel megállapíthatóan emberek nyugalmát jelentős mértékben zavarja.

(4) közvetlen szomszéd: társasház esetében a lakás alatti és feletti, illetve a vele falszomszédságban lévő lakások, kertes ingatlanok esetében az ingatlannal érintkező telekszomszéd

A zajvédelem szabályai

4. § (1) Bármilyen létesítményt üzemeltetni vagy tevékenységet folytatni csak úgy szabad, hogy a létesítmény környezetében, illetve a tevékenység hatókörében keletkező zaj ne haladja meg a veszélyes mértéket.

(2) Veresegyház Város közigazgatási területe zajvédelmi szempontból az alábbi övezetekre tagozódik:

a) védett terület

b) lakóterület

c) egyéb terület.

(3) A város övezeti besorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza

(4) A város területének megengedett zajszint-értékeit a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(5) Alkalmi jelleggel működtetett hangosító berendezés (pl. lakodalom, családi rendezvény, gépjárműből üzemeltetett berendezés stb.) szabadtéri, sport rendezvény esetén a 2. számú mellékletben rögzített zajterhelés alapértékeitől 22.00 óra előtt +10 dB-el lehet eltérni, ha a zajterhelés időtartama folyamatosan nem haladja meg a 4 órát.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott rendezvény szervezőjének kérelmére indokolt esetben engedélyezhető a határértékek és időkorlátok túllépése, de ebben az esetben a kérelmezőnek a rendezvény helyszíne — amennyiben a terület lakott — 100 m-es körzetében lakók többsége írásos hozzájárulását be kell szereznie. Jelen bekezdést a helyhez kötött vendéglátó-ipari, szórakoztató egységekre is lehet alkalmazni.

lakásokban, hétvégi házakban és üdülőkben alkalmazandó zajvédelmi előírások

5. § (1) A lakásokban, hétvégi házakban, üdülőkben (továbbiakban: lakóépület ) napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, a mások nyugalmát indokolatlanul zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől.

(2) Lakóépületben híradástechnikai- és szórakoztató eszközök csak úgy működtethetőek, hogy azok mások nyugalmát ne zavarják

(3) A lakóépületben — különösen a társasházi lakásokban — zajt okozó háztartási gépek használata

a) munkanapokon 8.00 és 20.00 óra,

b) szombaton: 8.00 és 14.00 óra

c) vasárnap és ünnepnapokon 10.00 és 14.00 óra között lehetséges.

(4) A lakóépületben —különösen a társasházi lakásokban — zajt okozó egyéb gépek használata, illetve zajjal járó építési, szerelési munka végzése

a) munkanapokon 8.00 és 20.00 óra,

b) szombaton: 8.00 és 14.00 óra között lehetséges. A jelen paragrafus szerinti korlátozás nem érinti az azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítási vagy életveszély elhárítására irányuló munkavégzést.

6. § (1) Az ének és zene gyakorlása munkanapokon 8.00 és 14.00, illetve 16.00 és 20.00 óra, szombaton 8.00 és 14.00 óra, vasárnap és ünnepnapokon 10.00 és 14.00 óra között folytatható.

(2) Az ének és zene oktatása — kérelemre — az (1) bekezdésben meghatározott időpontokban lehetséges, ha ahhoz a közvetlen szomszédok többsége írásban hozzájárult.

(3) védett és lakóövezetben kisebb zajjal járó kerti munkák (pl. fűnyírás) munkanapokon 8.00-20.00 óráig, szombaton 8.00-tól 14.00 óráig, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-től 14.00 óráig végezhető.

kereskedelmi és vendéglátó- ipari egységekre, közösségi létesítményekre vonatkozó szabályok

7. § (1) Kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységek kerthelyiségeiben illetve bármely nyitott helyiségében zeneszolgáltatás, illetve bármely más műsor szolgáltatása 10.00 és 22.00 óra között — pénteken és szombaton 10.00 és 23.00 óra között — lehetséges.

(2) 22 és 6, illetve pénteken, szombaton 23.00 és 6.00 óra között a szórakozóhelyeken zene-, illetve műsorszolgáltatás csak zárt helyiségen belül — ide nem értve a sátort — zárt nyílászárók mellett és csak olyan hangerővel lehetséges, amely a környékbeli lakosság nyugalmát nem zavarja.

(3) Bármely más jelentős zajjal járó szolgáltatás nyújtása (táncoktatás, kondicionáló terem működtetése, stb.) 20.00 és 6.00 óra között csak zárt helyiségen belül, zárt ablakok mellett és csak olyan hangerővel lehetséges, amely a környékbeli lakosság nyugalmát nem zavarja.

(4) Kereskedelmi és vendéglátó létesítmények külső falán, az épület előtt és fölött, valamint azok teraszán hangosító berendezést elhelyezni és működtetni a közvetlen szomszédok többségének írásos hozzájárulásával lehet.

építkezéssel kapcsolatos szabályok

8. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén zajjal járó építési munkálatot — kivéve a 2. § (2) bekezdés b) pontjának ba) alpontjában fogalt eseteket — végezni munkanapokon 7.00 és 20.00 óra, szombaton: 8.00 és 14.00 óra között lehetséges.

(2) Az építtető kérelme alapján - amennyiben az építkezés helyszínén megállapítható, hogy az építési munkálatok folytatása mások nyugalmát nem zavarhatja - az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő időtartam is engedélyezhető.

(3) A jelen §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell az építkezéssel kapcsolatos szállítási tevékenységre is.

ipari tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó szabályok

9. § (1) Védett és lakóövezetben illetve annak 200 m-es körzetében zajos ipari tevékenység — kivéve a 2. § (2) bekezdés b) pontjának ba) alpontjában foglalt eseteket — csak zárt térben végezhető, ilyen tevékenység - függetlenül a tevékenységre vonatkozó határértékek teljesítésétől – kültérben, (udvaron vagy kertben) nem végezhető.

(2) Védett és lakóövezetben, az ipari célra szolgáló épületben és a hozzá tartozó melléképületekben zajjal járó ipari tevékenység — figyelemmel a határértékek betartására — csak munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között végezhető.

Különleges zajkeltéssel kapcsolatos előírások

10. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén — kivéve a védett területeket— légi bemutatók, gépi hajtású járműversenyek, edzések (pl. quad, crossmotor, stb.) 8.00- 20.00 óra között rendezhetők. Ezen alkalmi rendezvények kizárólag engedély alapján tarthatók az önkormányzat által erre kijelölt területeken.

(2) A város egész területén, munkanapokon 8.00-20.00 óra között, pihenő és munkaszüneti napokon mobil szabadtéri műsorszórás, valamint mozgó árusító jármű tevékenysége 9.00-19.00 óra között folytatható.

(3) A mobil hangosító berendezés valamint jármű álló helyzetben nem üzemeltethető.

(4) Az egyes városrészek, vagy a város egészének közösségét érintő közérdekű rendezvény hangosításával járó szabadtéri rendezvények (szüreti bál, utcabál, Fő téri rendezvények) esetén az időkorlátozás és zajterhelés túllépése — kérelemre — egyedi elbírálás alapján engedélyezhető.

A zajvédelmi szabályok megszegésének következménye

11. § (1)3 hatályon kívül

(2)4 hatályon kívül

(3)5 hatályon kívül

(4)6 A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007.(X.29.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés szerint, a zaj- és rezgésvédelmi ügyekben az elsőfokú hatósági jogkört a kistérség székhelye szerinti települési önkormányzat jegyzője gyakorolja.

Általános rendelkezések

12. § (1) Az e rendeletben a zajterhelési határérték és időtartam engedélyezésével kapcsolatos eljárást a jegyző gyakorolja, aki az engedély meglétét (jogosultságot) és az üzemelés rendjét — a rendőrség mellett — ellenőrizheti.

(2) A lakossági panasz, vagy közérdekű bejelentés esetén az engedélyezett, vagy működő helyhez kötött hangosító berendezés által okozott zajterhelés ellenőrzése érdekében műszeres zajmérés, zajvizsgálat rendelhető el, amelyet a vonatkozó szabvány − MSZ. 18150-1/98 − előírásai szerint kell elvégezni.

(3) A hatóság által megrendelt − a határérték betartását ellenőrző − zajvizsgálat költségét a zajos tevékenység okozója köteles viselni abban az esetben, ha részéről a határérték túllépés megállapítható.

(4) Egy éven belül ugyanazon bejelentőtől származó második és minden további megalapozatlan panasz, bejelentés esetén, a zajmérés költségei a bejelentőt terhelik.

(5) Ahol e rendelet a hangosító berendezés működtetését engedélyhez köti, ott a 3. sz. melléklet szerinti formanyomtatványt kell csatolni.

(6) A riasztóberendezéssel ellátott kereskedelmi vagy vendéglátó egység üzemeltetője köteles gondoskodni az üzletben a riasztó berendezés — ok nélküli — bekapcsolásából eredő, a környező lakosság nyugalmának zavarását előidéző hanghatások megszűntetéséről, továbbá az üzletben kívülről jól látható helyen a riasztóberendezés bekapcsolása esetén értesítendő személyek elérhetőségét tartalmazó tábla elhelyezéséről.

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet a 2007. július 1-én lép hatályba, előírásait a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az SZMSZ-ben meghatározottak szerint.

1

Az önkormányzati rendeletet a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.

2

Módosította a 13/2012.(III.22.) önk.rend. 12.§ (1). Hatályba lép: 2012.III.24.

3

Hatályon kívül helyezte a 20/2012.(V.16.) önk.rend. 1.§ (9). Hatálytalan: 2012.V.18.

4

Hatályon kívül helyezte a 20/2012.(V.16.) önk.rend. 1.§ (9). Hatálytalan: 2012.V.18.

5

Hatályon kívül helyezte a 20/2012.(V.16.) önk.rend. 1.§ (9). Hatálytalan: 2012.V.18.

6

Módosította a 13/2012.(III.22.) önk.rend.12.§ (2). Hatályba lép: 2012.III.24.