Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2004(IV.7.) önkormányzati rendelete

közművelődési rendelete

Hatályos: 2004. 04. 07- 2022. 07. 11

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2004(IV.7.) önkormányzati rendelete

közművelődési rendelete1

2004.04.07.

Veresegyház Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődés intézmény- és tevékenységrendszerének védelme, a civil szerveződések feladatvállalása a közművelődésben, a közművelődés finanszírozási rendszerének szabályozása, a közművelődés feltételeinek biztosítása érdekében – a helyi sajátosságok figyelembevételével – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV . törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvényben (a továbbiakban: Tv.) kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A közművelődési rendelet kiemelt céljai

1. § (1) A település hagyományainak ápolása, a szerves kulturális értékek megőrzése, a tárgyi és szellemi értékek közkinccsé tétele.

(2) A helyi társadalom közösségeinek támogatása, a lokálpatriotizmus, a „gazdatudat” erősítése, helyi alapítványok, díjak, kitüntetések alapítása.

(3) Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek támogatása, érdekérvényesítési szándékainak, kezdeményezéseinek animálása.

(4) Az időskorú népesség közművelődési, közösségi igényeinek támogatása, egyben az életkori, vagy élethelyzeti sajátosságokat figyelembe véve a kulturális igények, kapcsolatok gazdagítása.

(5) Az etnikai, a kisebbségi kultúra értékeinek megteremtése, gazdagítása, a kisebbségek hagyományainak gondozása, fejlesztése.

(6) A település, a régió természeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, kapcsolat a határon túli települések kulturális intézményeivel, egyesületeivel, a kulturális turizmus támogatása.

(7) A civil közösségek támogatása, együttműködésének ösztönzése.

(8) A helyi nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

(9) A közösségi művelődéshez megfelelő környezet és infrastruktúra biztosítása.

A település közművelődési feladatainak meghatározása

2. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenység támogatása során kiemelt feladatának tekinti:

(1) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak megőrzését, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását.

Ennek érdekében támogatja a helyi értékeket védő, gazdagító összefogásra építő kezdeményezéseket, ösztönzi a helytörténeti, településismertető kiállítások, a helyi ünnepek és népünnepélyek, közösségi összejövetelek szerveződését, szervezését.
(2) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájára.
(3) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatását.
Veresegyház vonzáskörzetében és Veresegyházon élő minden művészeti ágban tevékenykedő alkotók és alkotásaik megjelenési lehetőségeit, bemutatkozását támogatja. (kiállítás, hangverseny stb.)
(4) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését
A település különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségeinek igény szerinti segítése, művelődési szándékainak támogatása, településvédő, szépítő, természet-, környezet-, közéleti, helytörténeti egyesületek, alapítványok összefogása, számukra igény szerint közös akciók szervezése.
Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása, segítése.
(5) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását.
(6) A kulturális turizmus támogatását, országhatáron kívül és belül kulturális kapcsolatok kiépítését.
(7) Egyéb művelődési lehetőségek biztosítását.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei.

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közművelődési és közgyűjteményi intézményeket működtet és közösségi színteret biztosít.

(2) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az (1) bekezdésben írtakon kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,

b) a veresegyházi székhelyű, helyben működő közművelődési célú társadalmi szervezeteket,

c) az egyéb kulturális célú szervezeteket.

(3) A 3. §. (2) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények és közösségi színterek által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

(4) Az önkormányzat a 3. §. (2) bekezdésében szereplő intézményekkel és szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

Az önkormányzat közművelődési- és közgyűjteményi intézményei, közösségi színterei

4. § (1) Az önkormányzat fenntartóként az alábbi intézményeket működteti:

a) Közművelődési intézmény:

- Váci Mihály Művelődési Ház (Veresegyház, Köves u. 14.) és üzemeltetésében:
- Kézműves Ház és zenekari próbaterem (Veresegyház, Köves u. 1.)
- Átrium Galéria (Veresegyház, Fő tér 53.)
b) Közgyűjtemények:
- Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár (Veresegyház, Fő tér 53.)
- Tájház (Veresegyház, Fő út 95. )
(2) Közösségi színteret biztosít:
- Fő tér Ifjúsági Klubháznak (Veresegyház, Fő tér 39/a)
- Kör-Tér Klubháznak (Veresegyház, Köves út 14.)
Az önkormányzat a közösségi színtér működését közművelődési megállapodás révén biztosítja.

Az önkormányzati közművelődési –és közgyűjteményi intézmények kiemelt feladatai

5. § (1) A Váci Mihály Művelődési Ház kiemelt feladatai:

a) A művelődési intézmények legsajátosabb feladata a közösségi művelődés színtereinek és alkalmainak megteremtése, baráti közösségek, azonos érdeklődésű, életkorú, vagy speciális helyzetben lévők számára találkozási, kommunikációs lehetőség biztosításával.

b) A gyermek és ifjúsági korosztállyal való sokrétű törődés, a szociális gondoskodást is felvállaló közösségek és intézmények összehangolása, szervezése, összefogása.

Támogatja a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi programjait, elképzeléseit, szervezi a szabadidős tevékenységek lehetőségeit.
c) A nyitott, közösségi ház erősítése, a spontán, illetve szervezett közösségi együttlétekre.
d) A helyi hagyományok tárgyi és szellemi örökségének ápolása.
e) A megváltozott összetételű (mobilitás, migráció) helyi társadalom igényeinek, értékeinek folyamatos felmérése, szolgáltatásaink, rendezvényeink bővítése.
f) A település szellemi és művészeti értékeinek feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása érdekében képző- ipar- és népművészeti, helytörténeti kiállítások, zenei estek, hangversenyek szervezése, különös tekintettel a településen, vagy a város vonzáskörzetében élő és alkotó művészek, alkotóközösségek, műhelyek bemutatása.
g) A kulturális, illetve a falusi turizmus lehetőségeinek megteremtésében való részvétel animátori feladatokkal, a testvér települési kapcsolatok ápolása az országhatáron belül, illetve a határon túl lévő kulturális intézményekkel.
h) A meglévő, több évtizede működő rendszeres és alkotó művészeti kiscsoportok támogatása, működési feltételük biztosítása.
i) Részvétel az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal által szervezett városi rendezvények szervezésében, lebonyolításában.
(2) A váci Mihály Művelődési Ház helyet biztosít:
a) azon intézményeknek, szervezetek rendezvényeihez, amelyekkel az önkormányzat közművelődési megállapodást kötött,
b) azon intézményeknek, amelyek szintén önkormányzati fenntartásúak, s az intézmény területén, kulturális, közösségi összejövetelt szerveznek,
c) az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal által szervezett városi rendezvényekhez,
d) a lakosság életminőségét és életesélyének javításához az iskolarendszeren kívüli tanulási, felnőttoktatási önképző és szakképző tanfolyamok szervezéséhez,
e) és támogatja a civil szervezetek kulturális programjainak megvalósítását.
(3) A Váci Mihály Művelődési Ház terembérleti díjat vagy egyéb térítési díjat nem kérhet
- az önkormányzati fenntartású intézményektől, azok kulturális célú és nem bevételes
rendezvényeihez,
- azon intézmények, szervezetek rendezvényeihez, amelyekkel az Önkormányzat Közművelődési megállapodást kötött, a megállapodás teljesítését szolgáló és nem bevételes programokhoz.
(4) A közgyűjteményi intézmény alaptevékenysége mellett egyéb közművelődési feladatokat is ellát.
(5) A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár felnőtt és gyermek részlegének közművelődési feladatai:
a) a város történelmi, kultúrtörténeti, régészeti hagyományait tartalmazó kiadványok gyűjtése és mindenki által hozzáférhetővé tétele,
b) a gyermekek művelődési, művészeti és közösségi életét, művelődését elősegítő rendezvények, vetélkedők szervezése,
c) informatikai képzés, hozzáférés, tanfolyamok szervezése.

6. § (1) A közművelődési és közgyűjteményi intézmények a következő évre szóló munkatervüket minden év november 1-jéig elkészítik és jóváhagyásra benyújtják az önkormányzat közoktatási és közművelődési szakreferensének.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § (1) A törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket az Oktatási és Közművelődési Bizottság illetve a polgármester és a jegyző gyakorolja.

(2) A közoktatással és közművelődéssel kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal közoktatási és közművelődési szakreferens útján látja el.

8. § (1) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egységein keresztül a jegyző látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

9. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmény fenntartásához, illetve a 2. §. szerinti feladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a közművelődési megállapodásokban rögzített feladatok finanszírozását.

(2) A közművelődési intézmények az alapító okiratban szereplő tevékenységük alapján saját bevételre tehetnek szert.

(3) A normatív állami hozzájárulást az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítja. A normatív állami támogatáson túl az önkormányzat éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési finanszírozás mértékét és formáját.

(4) A 3. §. (2) bekezdésben felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti.

A közművelődési megállapodás

10. § (1) Az önkormányzat a Törvény 79. §-a valamint a jelen rendelet 2. §. szerinti feladatokra közművelődési megállapodásokat köthet.

(2) Közművelődési megállapodásra vonatkozó javaslatot a jegyző készíti elő polgármesteri jóváhagyásra.

11. §

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

(1) Az önkormányzatnak a közművelődési feladatok ellátása érdekében szorosan együttműködő partnerei:
- helyi, megyei, országos kulturális, művészeti intézmények,
- egyházak,
- egyesületek,
- alapítványok,
- kommunikációs szervezetek,
- önkormányzatok,
- testvértelepülések,
- magánszemélyek,
- helyi vállalkozások,
- gazdasági egységek.
(2) Az együttműködés formái lehetnek formálisak és informálisak.

Záró rendelkezések

12. § (1) A jelen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet működtetéséről az SZMSZ –ben meghatározott módon a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2022. július 12. napjával.