Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016(IV.25.) önkormányzati rendelete

a településen kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2016. 05. 03

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016(IV.25.) önkormányzati rendelete

a településen kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

2016.05.03.

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület)az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontja által biztosított jogkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) E rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak, tartóinak, valamint az állattartással érintettek érdekeinek érvényesülését, s biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) Kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti fogalom.

b) Állattartás: kedvtelésből tartott állatok tartása

c) Állattartó: tulajdonos, illetve, aki az állatot gondozza, tartja, felügyeli.

2. § (1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben megállapított kivétellel – az önkormányzat közigazgatási területén folytatott állattartásra terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az egészségügyi és állategészségügyi szerveknél, valamint a fegyveres erőknél és rendészeti szerveknél folytatott állattartásra.

(3) Társasházi közösségek házirendjükben jelen rendeletben foglaltaknál szigorúbb szabályokat is meghatározhatnak.

3. § (1) Az állatok tartása során figyelemmel kell lenni a közegészségügyi, környezetvédelmi, állategészségügyi valamint az ingatlanok tisztántartására vonatkozó szabályokra.

(2) Az állatok tartására szolgáló létesítmények megvalósítása során alkalmazandó védőtávolságokat e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(3) A védőtávolságok meghatározása az érdekeltek egyezsége esetén a (2) bekezdéstől eltérő módon is történhet.

4. § (1) Az állattartással érintett területeken a keletkező trágya gyűjtését zárt, födéllel ellátott trágyatárolóban kell gyűjteni.

(2) A keletkezett állati eredetű ürülék kezeléséről, ártalmatlanításáról, elszállításáról – a környezet szennyezése nélkül – rendszeresen gondoskodni kell. A tárolóból a trágyalé kifolyását, illetőleg a csapadékvíz oda való befolyását meg kell akadályozni.

5. § (1) Bekerítetlen ingatlanon kedvtelésből tartott állatot szabadon tartani tilos.

(2) Bekerített ingatlanon kedvtelésből tartott állat tartása esetén a kerítést úgy kell kialakítani, hogy az a kedvtelésből tartott állat közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanokra történő bejutását megakadályozza.

(3) Patás állatot állandó jelleggel, ebet tartósan kikötve tartani tilos.

6. § (1) Bekerített ingatlanon tartott ebnek a kerítés résein történő kiharapását az állattartó köteles megakadályozni.

(2) Harapós, támadó vagy kiszámíthatatlan természetű eb tartása esetén az ingatlan vagy a ház bejáratán szembetűnő módon erre utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

7. § (1) Tilos ebet bevinni a vakvezető, terápiás kutya, valamint az intézmény őrzését szolgáló eb kivételével:

a) üzletbe, piac területére,

b) temető területére,

c) játszótér területére.

(2) Vendéglátó üzletekbe és szórakozóhelyekre ebet kizárólag az üzemeltető engedélyével, pórázon szabad bevinni.

(3) Ebet még pórázon sem szabad bevinni az alábbiakban felsorolt helyekre - a vakvezető, terápiás kutya, valamint a szolgálati ebek kivételével:

a) közintézmény épületébe,

b) nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területére,

c) fürdő, valamint strand területére – azok nyitvatartási ideje alatt.

(4) Ebet csak a táblával kijelölt területeken lehet póráz nélkül futtatni a 2. sz. mellékletben megjelölt korlátozásokkal.

8. § (1) Az elhullott állatok tetemének elszállításáról, ártalmatlanná tételéről saját költségen a tulajdonos köteles gondoskodni, melyre a gyepmester közreműködésével is lehetőség van.

(2) A közterületen talált állati hulla elszállításáról – ha annak tulajdonosa ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik – az Önkormányzat gondoskodik. A tulajdonos ismertté válása után az elszállítással, valamint az ártalmatlanítással járó költségeket a tulajdonos köteles az Önkormányzat számára megtéríteni.

9. § (1) Veresegyház város közigazgatási területén az önkormányzat az ún. gyepmesteri feladatokat, valamint a kóbor állatok befogásával kapcsolatos feladatok ellátását szerződés alapján végzi, e feladatra végzettséggel és telephellyel rendelkező vállalkozóval ( a továbbiakban: gyepmester) szerződést köt.

(2) A gyepmester a gazdátlan, kóbor állatot a közterületen befogja és elszállítja a gyepmesteri telepre.

(3) A közterületen kóborló állatok tulajdonosainak értesítését a gyepmester a rendelkezésére álló eszközökkel megkísérli, az állat befogásával összefüggésben felmerült költségeket a gyepmester a tulajdonossal megfizettetheti.

(4) Amennyiben a gyepmester második alkalommal befogja a közterületen kóborló állatot, az ismert tulajdonos ellen köteles bejelentést tenni az önkormányzat felé a hatósági eljárás megindítása érdekében.

10. § E rendelet szabályainak megsértése esetén a jegyző az állattartót megfelelő tartásra kötelezi, illetve az állattartást korlátozza vagy megtiltja.

Záró rendelkezés

11. § (1) E rendelet 2016. május hó 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.