Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(V.23.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezése, elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés, a házszám és cím megállapítás és változtatás, valamint az ingatlanok házszámmal történő megjelölésének szabályairól

Hatályos: 2019. 02. 05- 2023. 11. 30

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(V.23.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezése, elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés, a házszám és cím megállapítás és változtatás, valamint az ingatlanok házszámmal történő megjelölésének szabályairól

2019.02.05.

1Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás és a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet 4. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1)2 A rendelet célja Veresegyház város közterületei elnevezésének házszámok és címek megállapításának, illetve azok jelölésének szabályozása, a város működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek javítása érdekében.

(2) A rendelet hatálya Veresegyház város közigazgatási területén lévő közterületek elnevezésére, elnevezésük megváltoztatására, lakó-, igazgatási- és egyéb épületek, építési telkek házszámának megállapítására, módosítására, azok feltüntetési módjára, valamint az érintett ingatlanok tulajdonosaira terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában foglaltak szerint: „Közhasználatra szolgáló minden olyan állami és önkormányzati tulajdonban álló földterület. amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.”

(2) Közterület elnevezése: a közterület neve és közlekedési vonatkozású meghatározása (út, körút, utca, köz, tér, sor, park vagy tanya).

(3)3 Házszám: az ingatlan-nyilvántartás szerinti, a telek egyedi azonosítására szolgáló, az utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölés

(4) Egyéb épület: ipari, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, egyházi, oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális, közösségi és továbbá minden olyan épület, amelyben lakás is található.

(5)4 Cím: térben meghatározható, ténylegesen létező fizikai hely megjelölése az ingatlanra vonatkozó címelemekkel, amely tartalmánál fogva (település, utcanév, házszám, épületszint, ajtó, GPS x/y koordináta, valamint az ingatlan nyilvántartási azonosító) alkalmas az ingatlan egyedi azonosítására.

Közterület elnevezésének, elnevezés megváltoztatásának szabályai

3. § (1)5 Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú és a beépítéssel nem érintett dűlőutakat, valamint a már elnevezett közterülethez tartozó szerviz-utakat.

(2) Közterületen kívül el lehet nevezni a kettő vagy több belterületi ingatlan megközelítését biztosító „saját használatú út” megnevezésű ingatlant is.

(2) Élő személyről a közterületet elnevezni nem lehet.

(3) Személyről közterületet elnevezni halála után lehet, akkor ha

a) tevékenysége a nemzet történelmében, az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, és személye közmegbecsülésnek örvend,

b) a tudomány, művészet, sport vagy társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset alkotott,

c) Veresegyház város életében, történelmében kiemelkedő pozitív szerepe volt, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó.

(4) A közterület elnevezésekor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre, valami arra, hogy az új elnevezés hangzásban ne hasonlítson valamelyik már meglévő közterületi névhez, ezzel nehézséget okozva a beazonosításnál.

(5) A közterület elnevezésére, elnevezés megváltoztatására Polgármester, Jegyző, Bizottság, Civil szervezet, Veresegyház Város Képviselő-testülete vagy az érintett közterület lakói tehetnek javaslatot.

(6) A közterület elnevezése, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés Veresegyház Város Polgármesteréhez írásban nyújtható be.

(7) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményezés tárgyát (új elnevezés vagy elnevezés megváltoztatása),

b) a kezdeményezés indokolását (a javasolt elnevezés indokát vagy az elnevezés megváltoztatásának szükségességét),

c) a javasolt elnevezés indokolását (utalva a (3) bekezdés a), b) és c) pontjában foglaltakra).

(8) A közterület elnevezéséről, elnevezése megváltoztatásáról Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(9)6 A közterületnév megállapításáról, illetve megváltoztatásáról tájékoztatni kell a lakosságot, az illetékes katasztrófavédelmi és rendvédelmi szerveket, a Magyar Postát, a közüzemi szolgáltatókat, valamint a címképző rendszert üzemeltető szervet.

(10) A városrendezési, beépítési vagy más okok miatt megszűnt közterület megszűnésével együtt – külön Képviselő-testületi döntés nélkül - a közterület neve is megszűnik. A megszűnt közterület nevét a nyilvántartásban vezetni kell, jelölve a megszűnés okát és idejét.

Közterületet jelző tábla kihelyezésének szabályai

4. § (1) A közterület nevét jelző tábla (a továbbiakban: utcanév tábla) elhelyezése, cseréje a Veresegyházi Polgármesteri Hivatal feladata.

(2) Az utcanév táblát a különböző nevű közterületek találkozásánál, jól látható helyen, a helyszíni adottságoktól függően, az épület homlokzatra vagy az ingatlan kerítésére, illetve külön tartószerkezetre kell elhelyezni.

(3) Amennyiben az utcanév táblát (más lehetőség híján) az épület homlokzatán vagy az ingatlan kerítésén lehet elhelyezni, az ingatlan tulajdonosa köteles ehhez hozzájárulni. Az épület vagy a kerítés felújítását, illetve növényzet telepítését csak úgy szabad végezni, hogy az utcanév tábla a közterületről továbbra is jól látható legyen.

(4)7 A közterület elnevezésének megváltoztatása esetén a régi elnevezést feltüntető

utca névtáblákat piros, átlós vonallal áthúzva, a változást követő egy évig az eredeti helyén kell tartani. Az új elnevezést feltüntető utca névtáblákat közvetlenül a régi tábla fölött vagy alatt kell elhelyezni

Házszám megállapításának, megváltoztatásának szabályai

5. § (1)8 Veresegyház Város Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve szerint beépítésre szánt területen található minden ingatlant házszámmal és címmel, valamint a beépítésre nem szánt területen létesített minden épületet, valamely beazonosításra alkalmas címelemmel kell ellátni.

(2) 9A házszámot Veresegyház város jegyzője határozatban állapítja meg. A házszám, megállapításáról, illetve megváltoztatásáról tájékoztatni kell az ingatlan tulajdonosait/haszonélvezőit, az illetékes katasztrófavédelmi és rendvédelmi szerveket, a Magyar Postát, a közüzemi szolgáltatókat, valamint – a 2. § (4) bekezdésben foglalt adatokkal kiegészítve - a címképző rendszert üzemeltető szervet.

(3) A házszám megállapítására vagy annak megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megállapításához vagy annak megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(4) A házszám megállapítása, megváltoztatása hivatalból akkor történik, ha

a) új közterület jön létre,

b) önkormányzati kérelemre indult terület kiosztásra (parcellázásra), telekmegosztásra, telekegyesítésre kerül sor,

c) a kialakult házszámozás rendjében a polgármesteri hivatal hibát, hiányosságot tár fel.

d)10 ha azonos helyrajzi számú telken több önálló rendeltetési egységből, lakásból álló épület létesül.

(5) Kérelemre a házszám megállapítása, megváltoztatása akkor történik, ha

a) a földhivatali ingatlan nyilvántartásban az ingatlan házszáma (közigazgatási címe) nem szerepel, és csak a helyrajzi számmal van megjelölve,

b) kérelemre indult telekmegosztásra, telekegyesítésre kerül sor,

c) az építési engedélyezési vagy használatbavételi eljárás során az ingatlan házszámmal nem lett beazonosítva.

(6) A házszámozás arab számmal történik. Amennyiben szükséges, arab szám és – a számsor növekedésének irányában - latin ábécé nagybetűit alkalmazva, alátöréssel is történhet.

(7) Új utca nyitásakor a város központjából nézve az utca jobb oldala a páratlan, a bal oldala páros számozást kap.

(8) Telekmegosztáskor az új ingatlan házszám megállapításánál – amennyiben az lehetséges a kialakult házszámozási rend felborítása nélkül – alátörést kell alkalmazni.

(9) Telekegyesítés esetén a meglévő házszámokat megtartva kell az új ingatlan házszámát megállapítani. (pl.: 15., 17. és 19. számú ingatlanok egyesítésével a 15-19. házszám jelölést kell alkalmazni.

(10) Többlakásos, többszintes társasház lakásainak számozásánál a házszám/alátöréssel vagy anélkül, szint (földszint/emelet), ajtószám jelölést kell alkalmazni.

(11)11 Több rendeltetési egységet magába foglaló ingatlanon (pl. társasház), mely több közterülettel is érintkezik (pl. saroktelek) engedélyezhető, hogy a rendeltetési egység a tényleges használatának megfelelően, a bejárat szerinti közterületről kapja a számozást. Az érintett ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásba minden önálló rendeltetési egységre vonatkozóan albetétlappal kell rendelkeznie.

Házszámtáblára és a házszámtábla kihelyezésére vonatkozó szabályok

6. § (1) Az ingatlan házszámmal történő megjelölése, házszámtábla kihelyezése, valamint annak megrongálódása esetén történő cseréje az ingatlan tulajdonosának kötelessége.

(2) A házszámtáblát a közterületről jól látható módon kell elhelyezni.

a) Beépített telek esetén, az épületen, az utcai homlokzaton jól látható helyen vagy az utcai kerítésen a kapu/bejárat mellett

b) Amennyiben az előkert mérete 10 méter vagy annál nagyobb, a házszámtáblát az utcai kerítésen, a kapu/bejárat mellett kell elhelyezni.

c) Beépítetlen telek esetén, és amennyiben a kerítés arra nem alkalmas, a házszámtáblát a közterületről látható módon, önálló tartóoszlopra is ki lehet helyezni.

(3) Az épület, vagy a kerítés felújítását, illetve növényzet telepítését csak úgy szabad végezni, hogy a házszámtábla a közterületről továbbra is jól látható legyen.

(4) Az egységes házszámtáblát a Veresegyházi Polgármesteri Hivatalnál meg lehet rendelni. A tábla elkészítésének költsége a megrendelőt terheli.

(5) Egyénileg elkészített házszámtáblát is lehet alkalmazni. Ebben az esetben a házszámtábla mérete nem lehet kisebb 20 x 20 centiméternél. Egyedi kivitelű házszám jelölésnél a számok és betűk mérete nem lehet kisebb 10 centiméternél.

(6)12 Házszámváltozás után a régi házszámtáblát piros, átlós vonallal áthúzva, a változást követő egy évig (tájékoztató céllal) az eredeti helyén kell tartani. Az új házszámtáblát közvetlenül a régi tábla fölött, alatt vagy mellett kell elhelyezni

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet a hatálybalépését megelőzően elfogadott közterület nevek és megállapított házszámok érvényességét nem érinti. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult közterület elnevezési és házszám megállapítási eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének, az ingatlanok házszámmal történő megjelöléséről szóló, 5/2010. (III.17.) ÖR. számú rendelete

1

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

2

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

3

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

4

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

5

Módosította a 4/2019. (II.05.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2019. február 05. 18 óra 45 perctől.

6

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

7

Módosította a 29/2013.(XI.01.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2013. XI. 02-től.

8

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

9

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

10

Módosította a 3/2016. (II.29.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2016. március 1-jétől.

11

Módosította a 29/2013.(XI.01.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2013. XI. 02-től.

12

[12] Módosította a 29/2013.(XI.01.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése. Hatályos: 2013. XI. 02-től