Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 18/2011. (X.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és a kerületi civil szervezetek kapcsolatának egyes kérdéseiről és a pályázati rendszerről

Hatályos: 2015. 04. 21- 2022. 12. 13

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 18/2011. (X.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és a kerületi civil szervezetek kapcsolatának egyes kérdéseiről és a pályázati rendszerről1

2015.04.21.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat és a kerületi civil szervezetek kapcsolatának egyes kérdéseiről és a pályázati rendszerről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet megalkotásának célja:

a) a civil szervezetek és Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata közötti együttműködés tartalmának és formai kereteinek rögzítése,

b) annak biztosítása, hogy a civil szervezetek véleménye Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata döntéseiben megjelenhessen,

c) a civil támogatási és a pályáztatási rendszer, valamint az ezekhez kapcsolódó nyilvántartás egységesítése, egyszerűsítése,

d) a kialakult intézményes támogatási rendszer eddigi formáinak megtartása, az önkormányzati feladatátvállalási együttműködés folytatásának biztosítása.

2. § A rendelet hatálya - Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatával kapcsolatban kerülő – azon civil szervezetekre terjed ki, amelyek:

a) önálló jogi személyiséggel rendelkeznek és tevékenységüket a XXII. kerületben, a kerület lakossága érdekében fejtik ki és székhelyük a kerületben van,

b) azon önálló jogi személyiséggel rendelkező országos vagy regionális civil szervezetekre, melyek a kerületben önálló szervezeti egységgel rendelkeznek és tevékenységüket a kerület lakosai érdekében végzik.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. civil szervezet: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti civil szervezet.

2. közhasznú civil szervezet: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerint közhasznú jogállást szerzett civil szervezet,

3. közzététel: az e rendeletben meghatározott adatoknak internetes honlapon digitális formában, bárki számára, személyazonosíthatóság nélkül, korlátozás- és díjmentesen történő hozzáférhetővé tétele,

4. kerület: Budafok-Tétény Budapest XXII. kerülete

5. civil honlap: www.budafokteteny.hu

II. Fejezet

Az együttműködés megvalósulása

4. § Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a civilszervezetekkel történő együttműködés érdekében:

a) meghívja a szakmailag illetékes bizottságok üléseire a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet mellékletében felsorolt civil szervezeteket;

b) véleményezési jogot biztosít a civil szervezetek részére, ezért a Képviselő-testület – civileket érintő, koncepcionális kérdéseket tárgyaló – tervezeteit legalább 5 napos véleményezési határidővel véleményezésre közzéteszi a civil honlapon, ennek keretében:

- a civilszervezetek véleményt nyilváníthatnak, azokhoz javaslatokat tehetnek a honlapon biztosított eljárás szerint,
- a beérkezett véleményeket, javaslatokat a tervezet előkészítője mérlegeli, és az észrevételekről, valamint az elutasított észrevételek esetében - a nyilvánvalóan alaptalan észrevételek kivételével - az elutasítás indokairól összefoglalót készít, melyet a civil honlapon a véleményezési határidő leteltét követő 21 napon belül közzétesz,
- a tervezet előkészítőjét egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli;
c) tájékoztatás és konzultáció céljából civil fórumokat tarthat;
d) szakértői tanácsadó-egyeztető testületet hozhat létre és működtethet.

5. § (1) A civil szervezetek Civil Konzultációs Tanácsot alakíthatnak.

(2) A Civil Konzultációs Tanácsban a Képviselő-testület Szervezeti és működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet mellékletét képező „Civil szervezetek listájába” felvett civil szervezetek vehetnek részt.

(3) A Civil Konzultációs Tanács az önkormányzati-civil kapcsolatok koncepcionális, a civil szervezetek érdekkörét érintő kérdésekben nyilvánít véleményt.

(4) A Civil Konzultációs Tanács létrejöttének és működésének keretszabályait az 1. melléklet tartalmazza. A Civil Konzultációs Tanács ettől eltérő működési szabályokat nem alkothat, ellentétes gyakorlatot nem folytathat.

(5) A Civil Konzultációs Tanács civil delegálta(ka)t bízhat meg tagjai vagy más civil szakértők köréből, akik a pályázati kiírások civil pályázatainak véleményezésében felkérés esetén részt vesz(nek).

III. Fejezet

Támogatások

3. Nem pénzbeli támogatás

6. § A nem pénzbeli támogatás formái:

- közvetett infrastrukturális támogatás,
- szakmai támogatás,
- eszköztámogatás,

7. § (1) Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata közvetett infrastrukturális támogatást nyújthat a civil szervezetek számára a közösségi házak révén, amelyek számos civil szervezet székhelyei, illetve működésük színterei.

(2) Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata szakmai támogatást nyújt a civil szervezetek számára a civil honlap által nyújtott szolgáltatások útján.

(3) Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata eszköztámogatást nyújthat, a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati intézmények nélkülözhetővé vált tárgyi eszközeinek a civil szervezetek részére történő ingyenes vagy kedvezményes átadásával.

8. § A támogatás odaítélésének feltétele, hogy a támogatott megfelelő biztosíték nyújtása mellett szerződésben vállalja a fizetendő áfa megtérítését a támogató számára, ha az általános forgalmi adóról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően - a szolgáltatás nyújtása vonatkozásában - áfa megfizetésének kötelezettsége merül fel. A támogató a kérelem elbírálásakor ettől eltérő döntést is hozhat a forrás biztosítása mellett.

4. Pénzbeli támogatás

9. § Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a civil szervezetek pénzügyi támogatásának körében éves költségvetési rendeletében rögzíti a pályázati, támogatási keretösszegeket.

10. § A pénzbeli támogatás formái:

- központi költségvetésből finanszírozott kötelező önkormányzati feladat átvállalása esetén a központi költségvetési finanszírozás civilszervezet által történő igénylése mellett kiegészítő forrást biztosíthat közszolgáltatási szerződés keretében,
- önként vállalt önkormányzati feladat ellátásához forrást biztosíthat szerződés keretében.

11. § (1) Az önkormányzati feladatok ellátását, amennyiben a helyi önkormányzatokról szóló és az államháztartásról szóló törvények lehetővé teszik, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata – közszolgáltatatási szerződés keretében – átadhatja.

(2) Amennyiben a központi költségvetésből finanszírozott kötelező önkormányzati feladat ellátását az önkormányzat a civil szervezet részére átadja, a központi költségvetési finanszírozás civil szervezet által történő igénylése mellett Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata kiegészítő forrást biztosíthat a feladatellátás költségeihez.

(3) Ha a központi költségvetési finanszírozás nélküli kötelező önkormányzati feladat ellátását a civil szervezet átvállalja, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a feladatellátáshoz arányos mértékű forrást biztosíthat.

(4) Közszolgáltatási szerződés alapján ellátott feladat megvalósításához Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata egyéb pénzügyi támogatást nem nyújt.

(5) A közfeladatot ellátó civil szervezet a közszolgáltatási szerződésen kívüli más tevékenységére vagy működési célra kaphat pénzügyi támogatást Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatától.

12. § (1) A közfeladat-ellátás civil szervezetnek történő átadása megvalósulhat pályázati úton és egyedi döntés alapján is.

(2) Közfeladat ellátásában az a civil szervezet vehet részt, amelyik a 11. § (1) bekezdés rendelkezése szerint a közszolgáltatási szerződést megkötötte, és

a) jogerős bírósági végzés alapján már legalább egy éve működik, létesítő okiratában szerepel az ellátandó közfeladat jellegének megfelelő tevékenység, és azt folyamatosan végzi is, valamint

b) nyilatkozik arról, hogy rendelkezik a feladat ellátásához szükséges szakértelemmel, létszámmal és eszközzel, és ennek valódiságáról a hivatal vizsgálat során meggyőződik, valamint

c) szakmai felkészültségét korábban már bizonyította: a Képviselő-testület legalább egy bizottságának valamely pályázatán korábban projekttámogatásban részesült, vállalásait szakszerűen teljesítette, és a pénzügyi elszámolásnak határidőben eleget tett, vagy a tevékenység végzésére ellenőrizhető referenciával rendelkezik.

13. § (1) Ha a civil szervezet részéről a feladat-átvállalás nem kötelező önkormányzati feladatra irányul, de az a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata által felvállalt, fontosnak tartott tevékenység ellátását szolgálja, akkor Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata feladatellátási hozzájárulást nyújt a civilszervezetnek együttműködési megállapodás, vagy pályázati úton szerződés keretében.

(2) Az e célt szolgáló forrásátadásról a Képviselő-testület az éves költségvetésben rendelkezik.

(3) A megvalósítandó célok, ellátandó feladatok érdekében a Képviselő-testület bizottságai pályázatokat írhatnak ki, döntenek a rendelkezésre álló keretösszeg felosztásáról, és az összeg odaítéléséről.

(4) A rendelkezésre álló pénzügyi keret pályázat útján és – a Képviselő-testület vagy a bizottság által meghatározott szabályok szerint – egyedi döntés alapján használható fel.

IV. Fejezet

A civil szervezetek nyilvántartása

14. § (1) A Képviselő-testület vagy bizottságai által a civil szervezetek részére kiírt pályázatokon történő részvétel, illetve az együttműködési megállapodás, vagy közszolgáltatási szerződések megkötésének feltétele, hogy a pályázó, illetve támogatott vagy közszolgáltatást átvállaló civil szervezetek – az önkormányzat mindenkori költségvetéséről szóló rendelete illetve egyéb jogszabály által előírt adatszolgáltatáson túl - megadják a következő alapadatokat:

- a szervezet neve, székhelye, elérhetőségei
- a szervezet tevékenységei, tevékenység végzésének helye
- a szervezet képviselőjének neve, státusza, elérhetőségei,
- szervezeti formája,
- közhasznúsági besorolása,
- bírósági bejegyző végzés száma/nyilvántartási száma,
- adószáma, bankszámlaszáma.
(2) A civil szervezetek a következő alapdokumentumaikat nyújtják be egyszerű másolatban az önkormányzat részére:
a) egyszeri benyújtású dokumentumok, amelyeket csak adatváltozás esetén szükséges ismételten benyújtani: létesítő okirat (alapszabály vagy alapító okirat), bejegyző bírósági végzés, közhasznúsági nyilvántartásba vételi bírósági végzés, vagy a bírósági végzések kivonata,
b) évente benyújtandó dokumentumok: közhasznúsági nyilvántartásba nem vett szervezet esetén az utolsó lezárt évről szóló pénzügyi és szakmai beszámoló, közhasznúsági nyilvántartásba vett szervezet esetén az utolsó lezárt évről szóló közhasznúsági melléklet,
c) a civil szervezet döntése szerinti további dokumentumok.
(3) A Képviselő-testület Szervezeti és működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet mellékletét képező „Civil szervezetek listájába” az a szervezet kerülhet be, aki a 14. § (2) bekezdésében foglaltaknak eleget tesz.
V. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően megkötendő szerződések esetében kell alkalmazni.

1. melléklet

A kerületi Civil Konzultációs Tanács létrejöttének és működésének keretszabályai

1. A kerületi Civil Konzultációs Tanács - a lakossági részvétel, a partnerség és a nyilvánosság demokratikus elvei alapján - a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata és a kerület önszerveződő lakossága közötti kapcsolattartás és együttműködés intézményes fóruma.

2. A Civil Konzultációs Tanács szervezett keretek között biztosítja a közösségek és az állampolgárok közügyekben való részvételét, véleményük figyelembevételét Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata döntéseiben.

A Civil Konzultációs Tanács létrejöttének eljárásrendje:

3. A Civil Konzultációs Tanács első ülését a polgármester hívja össze 2011. december 15-ig.

Az alakuló ülésre meghívja a Képviselő-testület Szervezeti és működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet mellékletét képező „Civil szervezetek listájában” – 2011. december 1. napján - szereplő civil szervezeteket.

4. A Civil Konzultációs Tanács véleményt nyilvánít a Képviselő-testület és bizottságai által véleményezésre átadott dokumentumokról.

5. A Civil Konzultációs Tanács javaslatokat tehet az érintett képviselő-testületi bizottságnak, vagy a Képviselő- testületnek egyes témák, előterjesztések megtárgyalására. A Civil Konzultációs Tanács írásban megfogalmazott véleményét, javaslatát a képviselő-testület feladatkör szerint érintett bizottsága köteles megtárgyalni.

6. A Civil Konzultációs Tanács első ülésén megalkotja saját működési szabályzatát, és tagjai sorából megválasztja elnökét egy évre. A testület társelnöke a polgármester.

7. A Civil Konzultációs Tanács üléseit működési szabályzatában meghatározott módon és rendszerességgel (rendes ülés), illetve szükség esetén ettől eltérő időpontban (rendkívüli ülés), de legalább évente 2 alkalommal az elnök a társelnökkel együtt hívja össze.

8. A polgármester a Képviselő-testület számára évente – az évi első rendes testületi ülésre - előterjesztést készít, amely a civil testületi rendszer valamennyi bizottsággal folytatott együttműködése alapján összegzi az önkormányzati-civil partnerség helyzetére, működésére, fejlesztési lehetőségeire vonatkozó tapasztalatokat. Az előterjesztést a Civil Konzultációs Tanács véleményezheti, mely vélemény az előterjesztés mellékletét képezi.

9. A Civil Konzultációs Tanács ülésén kizárólag a szervezet törvényes képviseletét ellátó vezető tisztségviselő, a létesítő okirat vagy belső szabályzat által képviseleti joggal rendelkező személy vehet részt.

1

Az önkormányzati rendeletet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2022. december 14. napjával.