Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 17/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a Budapest XXII. kerületi egészségügyi alapellátás biztosításának elősegítéséről

Hatályos: 2021. 03. 06- 2022. 11. 03

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 17/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a Budapest XXII. kerületi egészségügyi alapellátás biztosításának elősegítéséről

2021.03.06.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület közigazgatási területén a felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi alapellátás keretében önálló orvosi tevékenységet nyújtó, illetve az e tevékenységben szándéknyilatkozat alapján közreműködni kívánó orvosokra terjed ki.

1/A. §1 E rendelet vonatkozásában

1. pályakezdő szakorvos: az a szakorvos, aki az önkormányzati hozzájárulás/eszköz és műszerfejlesztési támogatás iránti igényét az érintett körzet ellátásához szükséges háziorvostan, illetve csecsemő-gyermekgyógyász szakvizsgája megszerzését követő 1 naptári éven belül nyújtja be az önkormányzat részére;

2. rezidens: a szakorvos képzésben az érintett körzet ellátásához szükséges háziorvostan, illetve csecsemő-gyermekgyógyász szakvizsgáját megszerző, a szakképesítés megszerzését követő foglalkoztatására irányuló előszerződéssel, illetve szerződéssel rendelkező szakorvos jelölt.

2. A hozzájárulás

2. § Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás biztosítására az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (a továbbiakban: Öotv.) 1. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott praxisjog vásárlására, továbbá rezidens vagy pályakezdő szakorvos részére ösztöndíjszerűen igénybe vehető hozzájárulást (továbbiakban együtt: hozzájárulás) nyújt az éves költségvetéséről szóló helyi önkormányzati rendeletben meghatározott, erre a célra elkülönített kiadási előirányzat erejéig.

3. § A hozzájárulás formáját tekintve

a) praxisvásárlás esetén egy összegű, vissza nem térítendő hozzájárulás, amelynek legmagasabb mértéke bruttó 4.000.000,- Ft,

b) rezidens vagy pályakezdő szakorvosnak nyújtott, ösztöndíjszerű, havi finanszírozású, vissza nem térítendő, maximum 24 hónap időtartamú hozzájárulás, amelynek mértéke havi bruttó 150.000,- Ft.

4. § A praxisvásárlási hozzájárulás és az ösztöndíjszerű hozzájárulás együttesen nem állapítható meg.

5. § Amennyiben kérelmező a praxisvásárlásához költségvetési támogatásban részesült, akkor a jelen rendelet alapján adható hozzájárulás maximális összege a praxisjog vételára és a költségvetési támogatás különbözete lehet.

6. § (1) A hozzájárulás összegének nagyságától függően a kedvezményezett kötelezettsége

a) bruttó 2 millió forint összegig terjedő hozzájárulás esetén 3 éven keresztüli,

b) bruttó 2 és bruttó 4 millió forint összeg közötti hozzájárulás esetén 5 éven keresztüli önálló orvosi tevékenység végzése Budapest XXII. kerületének valamely háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxisában, minden esetben a kedvezményezett személyes közreműködésével.

(2) Az (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti kötelezettség teljesítésének időtartama a kedvezményezett legalább 1 naptári hónapot elérő keresőképtelensége, vagy gyermekvállalás miatti távolléte esetén ezen időtartammal meghosszabbodik.

(3) Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett egyoldalú jognyilatkozatával a feladat-ellátási szerződést megszünteti, a kedvezményezett köteles a részére kifizetett hozzájárulást időarányosan visszafizetni az önkormányzat részére.

(4) Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett neki felróható okból a tevékenységre jogosítottsága megszűnik, a kedvezményezett köteles a részére kifizetett hozzájárulás teljes összegét visszafizetni az önkormányzat részére.

(5) A 3. § b) pontja szerinti hozzájárulás folyósításának időbeli ütemezése oly módon történhet, hogy az önkormányzattal kötendő feladat-ellátási szerződésnek a praxisátadás-átvétel idejével megegyező hatálybalépését megelőzően legfeljebb 12 havi, a hatálybalépése után pedig további, 12 havi időtartamban állapítható meg.

(6)2 Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett eladja praxisát, a praxisvásárlási hozzájárulási jogviszonyban, egybehangzó akaratnyilatkozatuk alapján, a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság hozzájárulásával az új praxisszerző a kedvezményezett helyébe léphet azzal, hogy az (1) bekezdésben meghatározott támogatási időszak az új praxisszerző tekintetében újra indul.

(7)3 Az új praxisszerző vonatkozásában az e rendeletben a kérelemre, a hozzájárulásra, annak odaítélésére és elszámolására, továbbá a kedvezményezettre előírt valamennyi rendelkezést megfelelően alkalmazni kell.

3. A kérelem formai követelményei

7. § A hozzájárulás iránti – e rendelet 1. melléklet szerinti - kérelem Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be.

8. § (1) Praxisjog átruházás esetén a kérelemben, az Öotv. 2/A. § (1) bekezdése és az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény végrehajtásáról szóló 313/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § és 13/A. § rendelkezéseinek megfeleltetve, fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

a) a praxisjog átruházással érintett felek megnevezése, a praxisjogot megvásárolni kívánó személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai,

b) a praxisjoggal érintett körzet meghatározása,

c) a praxisjog birtokbaadásának tervezett időpontja,

d) a praxisjog vételára és

e) az igényelt önkormányzati hozzájárulás összege.

(2) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) az eladó praxistulajdonos nyilatkozata, hogy a jelölt részére a praxisjogát értékesíteni kívánja,

b) a praxis átruházásról szóló előszerződés vagy adásvételi szerződés eredeti példánya,

c) a területileg illetékes Népegészségügyi Intézet határozata, hogy a jelölt rendelkezik a praxisengedély megszerzéséhez szükséges feltételekkel,

d) a munkakör betöltésére vonatkozó alkalmasságáról a foglalkozás-egészségügyi orvosi igazolás,

e)4 a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettség igazolására: orvosi diploma

f) önéletrajz,

g) 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány,

h) érvényes működési nyilvántartás igazolása,

i) a Magyar Orvosi Kamarában fennálló érvényes tagság igazolása,

j) nyilatkozata arról, hogy praxisjoggal nem rendelkezik,

k) cégkivonat/hatósági igazolás a feladat-ellátáshoz szükséges gazdasági formáról.

9. § (1) A rezidens vagy pályakezdő szakorvosnak nyújtott ösztöndíjszerű hozzájárulás esetén a kérelemben fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

a) a praxisban közreműködő, tervezett praxisjog átruházással érintett felek megnevezése, a praxisjogot megvásárolni kívánó személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai,

b) a praxisjoggal érintett körzet meghatározása és

c) a praxisjog birtokbaadásának tervezett időpontja.

(2) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) az eladó praxistulajdonos nyilatkozata, hogy a jelölt részére a praxisjogát értékesíteni kívánja,

b) a jelölt praxisban végzett közreműködéséről és praxisjog átruházásról szóló előzetes megállapodás eredeti példánya,

c) a területileg illetékes Népegészségügyi Intézet határozata, hogy a jelölt rendelkezik a praxisengedély megszerzéséhez szükséges feltételekkel,

d) a munkakör betöltésére vonatkozó alkalmasságáról a foglalkozás-egészségügyi orvosi igazolás,

e) a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettség igazolására: orvosi diploma, licence oklevél, szakvizsga oklevél,

f) önéletrajz,

g) 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány,

h) érvényes működési nyilvántartás igazolása,

i) a Magyar Orvosi Kamarában fennálló érvényes tagság igazolása,

j) nyilatkozat arról, hogy praxisjoggal nem rendelkezik és

k) cégkivonat/hatósági igazolás a feladat-ellátáshoz szükséges gazdasági formáról.

4. A hozzájárulás odaítélése, elszámolás a hozzájárulás felhasználásáról

10. § A hozzájárulásról és annak összegéről a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság dönt.

11. § (1) A hozzájárulás megadása esetén az önkormányzat támogatási szerződést köt a kedvezményezettel.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződő felek megnevezését, címét, azonosítóit, képviselőjét,

b) a támogató döntést,

c) a hozzájárulás célját és összegét,

d) a hozzájárulás feltételeit,

e) a hozzájárulás pénzügyi teljesítésének idejét, és ütemezését,

f) visszatérítési kötelezettség eseteit, feltételeit, időtartamát,

g) szakmai, pénzügyi elszámolások módját,

h) kötelezettségek nem teljesítésének következményeit és

i) a hozzájárulás felhasználásának határidejét.

j)5 a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettség igazolására szóló szakvizsga oklevél benyújtásának határidejét, nem teljesítése esetén következményeit.

12. § A praxisvásárlási hozzájárulás esetén a kedvezményezett a hozzájárulás felhasználásáról a támogatási szerződés megkötését követő 120 napon belül írásban köteles elszámolni.

13. § A kedvezményezettnek a hozzájáruláshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őriznie és a hozzájárulást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén a kedvezményezett köteles azokat bemutatni.

4/A.6 Eszköz és műszerfejlesztési támogatás iránti pályázat

13/A. §7 Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete pályázati úton elnyerhető támogatást nyújt a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység végzéséhez szükséges, a jogszabályban előírt szakmai minimum feltételeken túlmenő, de kizárólag az egészségügyi alapellátási tevékenységhez köthető eszköz, műszer és készülék fejlesztésre, kivéve az egészségügyi igazgatási adminisztrációhoz kapcsolódó információs technológiai fejlesztés (hardver, szoftver).

13/B. §8 A támogatás formáját tekintve egy összegű, vissza nem térítendő, utólagos elszámolási kötelezettségű, maximum bruttó 300.000,- Ft/körzet összegű, mely a felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi körzeteket érintően vehető igénybe.

13/C. § A pályázat formai követelményei:

a) A pályázati támogatás iránti – e rendelet 2. melléklete szerinti - kérelem Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be.

b) A kérelemben fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

ba) a praxisjogosult személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai,

bb) a fejlesztéssel érintett körzet meghatározása,

bc) a fejlesztés szakmai és műszaki tartalma, a beszerzést/fejlesztést leíró részletes írásbeli szakmai indoklás,

bd) a fejlesztés tervezett időpontja,

be) a fejlesztés költségvetése, és

bf) az igényelt önkormányzati támogatás összege.

13/D. § (1) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) a területileg illetékes Népegészségügyi Intézet határozata a kérelmező érvényes működési engedélyéről,

b) érvényes működési nyilvántartás igazolása,

c) a Magyar Orvosi Kamarában fennálló érvényes tagság igazolása,

d) cégkivonat/hatósági igazolás a feladat-ellátáshoz szükséges gazdasági formáról.

(2) Nem szükséges mellékelni a kérelemhez az (1) bekezdés szerinti dokumentumot, amennyiben a kérelem benyújtását megelőző 1 naptári éven belül már benyújtotta Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalához.

13/E. § A pályázati támogatásról a területért felelős alpolgármester, a polgármester által felkért, az egészségügyi alapellátásban szakmai tapasztalattal rendelkező személy és a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Irodájának vezetője által alkotott bíráló bizottság előzetes véleménye és javaslata alapján a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság dönt.

13/F. § A pályázati támogatás megadása esetén az önkormányzat támogatási szerződést köt a kedvezményezettel.

13/G. § A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell a 11. § (2) bekezdésében foglaltakat.

13/H. § Az eszköz és műszerfejlesztési támogatás esetén a kedvezményezett a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződés megkötését követő 60 napon belül írásban köteles elszámolni.

13/I. § A 13/A. § szerinti támogatás kedvezményezettje köteles a 13. §-ban foglalt kötelezettségeknek eleget tenni.

4/B.9 Járvány elleni védekezéshez történő hozzájárulás

13/J. §10 Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete támogatást nyújt az egészségügyi alapellátási tevékenység körében ellátott, SARS-Covid 19 járvány elleni védőoltási feladatok időpontszervezési teendőinek ellátásához, az egészségügyi igazgatási adminisztrációs többletterhek mérsékléséhez.

13/K. §11 A támogatás formáját tekintve vissza nem térítendő, bruttó 150.000,- Ft/körzet/hó összegű, havi utalással nyújtott, mely az oltási feladatokban részt vevő kerületi felnőtt háziorvosi körzeteket érintően, kérelemre vehető igénybe.

13/L. §12 A támogatásra való jogosultság további feltételek nélkül, az oltási feladatokban történő részvétel alapján állapítandó meg, amelyről támogatási szerződést kell kötni a felnőtt háziorvosi egészségügyi szolgáltatóval.

5. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépését megelőzően beadott és folyamatban lévő kérelmekre is alkalmazandó.

(3) E rendelet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 24-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352, 2013. 12.24. 1.o) hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

1

Beillesztette a 21/2016.(IX.20.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2016. szeptember 21-től.

2

Beillesztette a 25/2017.(X.16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2017. október 17-től.

3

Beillesztette a 25/2017.(X.16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2017. október 17-től.

4

Módosította a 24/2018.(XII.11.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. december 12-től.

5

Beillesztette a 24/2018.(XII.11.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2018. december 12-től.

6

Az alcímet beillesztette a 21/2016.(IX.20.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2016. szeptember 21-től.

7

Módosította a 7/2018.(II.23.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2018. február 24-től.

8

Módosította a 7/2018.(II.23.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. február 24-től.

9

Az alcímet beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.

10

Beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.

11

Beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.

12

Beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.