Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 7/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a fák védelméről

Hatályos: 2021. 02. 24- 2021. 09. 17

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 7/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a fák védelméről[1]

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános és értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a nem közterületen lévő fákra, valamint a fapótlás mértékét és módját tekintve – a 346/2008. (XII.30.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. rendelet) nem szabályozottak vonatkozásában a közterületen lévő fákra.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

  • a) az ingatlan-nyilvántartásban mező- vagy erdőgazdasági művelési ágban nyilvántartott földrészletekre.
  • b) a külön jogszabály hatálya alá tartozó fákra.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a 2. § 5. pont szerinti használónak minősülő természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

  • 1. allergiát okozó fák: a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Kerületi Építési Szabályzatról szóló 10/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: KÉSZ) 6. melléklete szerinti allergiát okozó növényfajok
  • 2. fa: a lombhullató és az örökzöld fa, továbbá olyan fás szárú növény, melynél a törzs több kisebb törzsből áll
  • 3. fa erőteljes metszése, csonkolása: fa olyan mértékű visszavágása, metszése, csonkítása, amely annak életképességét rövid- vagy hosszútávon befolyásolja
  • 4. fa kivágása: 30 cm vagy annál nagyobb törzskörméretű fa kivágása, a fa életében olyan mértékű beavatkozás, ami 2 éven belül a fa pusztulásához vezet, kiszáradt fa esetében a fa végleges eltávolítása
  • 5. használó: a Korm. rendelet 2. § (4) bekezdésében meghatározott használó
  • 6. inváziós fajú fás szárú növény: Korm. rendelet 1. mellékletében megjelölt és a KÉSZ 6. melléklet 1. pontjában felsorolt agresszíven gyomosító növényfajok
  • 7. kertészeti szakmai vélemény: meghatározott végzettséggel (kertészeti, erdészeti, tájépítészeti, növényvédelmi, faápoló) rendelkező szakember által kiállított olyan dokumentum, melyben a szakember által elvégzett vizsgálat kiterjed a vizsgált fa korára, fajára, méretére, térbeli elhelyezkedésére, részletes egészségi állapotára és tartalmaz a vizsgálat eredményén alapuló javaslatot a fa fenntartásával, megóvásával, áttelepítésével vagy kivágásával, kertészeti kezelésével kapcsolatban, mindezt fotókkal dokumentálva, alátámasztva
  • 8. kidőlt fa: természeti jelenség vagy emberi tevékenység következtében kifordult gyökérzetű fa
  • 9. kiszáradt fa: a fa a vegetációs időszak során nem rendelkezik élő lombozattal
  • 10. műszaki beavatkozás: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 36. pontjában meghatározott építési tevékenység, valamint a kármentesítés, a környezetalakítás, a tereprendezés és a földmunkával járó egyéb tevékenység
  • 11. pénzbeli megváltás: az össztörzskörméret szerinti pénzbeli megváltás 18,84 cm törzskörméretenként számított, az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletében meghatározott fapótlási kompenzációs intézkedési díj
  • 12. össztörzskörméret: több faegyed törzskörméretének összege
  • 13. törzskörméret: a fatörzs - földfelszíntől egy méter magasságban mért – kerülete cm-ben
  • 14. vegetációs időszak: a rügyfakadás és a lombhullás közötti időszak
  • 15. vis maior esemény: természeti csapás, illetve szélsőséges időjárási körülmény, így különösen földrengés, árvíz, szélvihar, aszály, belvíz, tűzeset, jégeső, fagy, felhőszakadás

3. Általános rendelkezések

3. § A fák védelme, gondozása, ápolása az ingatlan mindenkori használójának kötelessége.

4. § Fát kivágni, erőteljesen megmetszeni vagy csonkolni, továbbá áttelepíteni indokolt esetben, a kért munkálatok elvégzésére vonatkozó engedély birtokában lehet. Az engedélyben megállapított mértékben és módon, valamint előírt határidőn belül köteles az engedélyes gondoskodni a pótlásról.

5. § A használót

  • a) kidőlt, kiszáradt fa eltávolítása,
  • b) közvetlen élet-, baleset- vagy vagyonvédelmi veszélyhelyzetet okozó fa kivágása

esetén bejelentési kötelezettség terheli, azonban ebben az esetben is köteles a számára előírt pótlási kötelezettséget teljesíteni.

6. § Fapótlásként nem telepíthetők inváziós fajú fák, oszlopos örökzöldek, így különösen thuja, hamisciprus, boróka, leyland-ciprus fajok és allergiát okozó fák.

7. § Fa gyökerestül történő kiemelése és földlabdával történő szakszerű áttelepítése akkor engedélyezhető, ha a kivitelezés bejelentésben részletezett módja különösen az előkészítés, a fa állapota, mérete, a megfelelő időszak, a munkamenet tervezett eszközei előreláthatólag biztosítja a fa túlélését.

8. § A használó az e rendelet hatálya alá tartozó fa kivágását – az 5. §-ban foglalt esetek kivételével - szeptember 1. és április 1. között végzi el.

9. § A fatelepítés határidejét a meglévő adottságokra és a vegetációs időszakokra figyelemmel kell meghatározni, de nem lehet később a fakivágás megtörténtétől számított vagy műszaki beavatkozás esetében a műszaki beavatkozás befejezésétől számított háromszáz napnál.

10. § Műszaki beavatkozás érdekében szükséges fakivágás esetén a fakivágás várható időpontja legfeljebb fél évvel előzheti meg a műszaki beavatkozás kezdési időpontját. Műszaki beavatkozás - engedélyköteles, vagy egyszerű bejelentésköteles tevékenység - esetén a fakivágás megkezdésének feltétele a műszaki beavatkozáshoz kapcsolódó és szükséges bejelentés vagy a véglegessé vált engedély megléte.

11. § (1) A jelen rendelet szerinti döntés önkormányzati hatósági ügy, amelyben átruházott hatáskörben Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata jegyzője jár el.

(2) Az eljárási határidő a bejelentésköteles tevékenységek esetén húsz nap, míg az engedélyköteles tevékenységek esetén negyven nap.

(3) A településrendezési, településképvédelmi, kultúrtörténeti szempontok érvényesítését igénylő esetekben és a KÉSZ-ben a telek zöldfelületként fenntartandó részeként jelölt, valamint megtartandó facsoport növényállomány jelölésű területrészen elhelyezkedő, továbbá az építési helyen belül elhelyezkedő értékes, megtartandó faként jelölt fákat érintő eljárásban a jegyző beszerzi az önkormányzati főépítész véleményét.

II. FEJEZET Eljárási szabályok, kötelezettségek

4. Bejelentésköteles tevékenységek

12. § (1) A használó bejelentési kötelezettségnek

  • a) a 13. § (1) bekezdésben foglalt esetben az elpusztult fa eltávolítása előtt,
  • b) a 13. § (2) bekezdésben foglalt esetben a tervezett cselekmény elvégzését megelőzően,
  • c) a 14. § (1) bekezdésében foglalt esetben a veszély elhárítása érdekében elvégzett fakivágást követő tizenöt napon belül a melléklet szerinti formanyomtatványon köteles eleget tenni.

(2) A bejelentéshez mellékelni kell a már bekövetkezett eseményeket alátámasztó képi vagy írásos dokumentumot, így különösen:

  • a) fénykép- vagy videófelvételt, vagy tanúk nyilatkozatát, vagy szakmai véleményt,
  • b) a kivágott fa helyét a kivágással érintett ingatlan helyszínrajzán feltüntetve, darabszámát, faját, törzskörméretét megadva,
  • c) műszaki beavatkozás esetén be kell jelölni a megmaradó fa (fák) helyét és a műszaki beavatkozás területi határait, a tervezett pótlás leírását, a telepítéssel érintett ingatlanok helyszínrajzán feltüntetve a telepítendő fa helyét, darabszámát, faját, törzskörméretét, a telepítés tervezett idejét.

13. § (1) Amennyiben a fa áttelepítés, erőteljes metszés, vagy csonkolása esetén a lombtömegvesztés és károsodás miatt a cselekmény időpontjától számított két éven belül elpusztul, vagy nem ered meg gondoskodni kell arról, hogy az elpusztult fa a környezetére veszélyt ne jelentsen.

(2) Beavatkozás nélkül kiszáradt fa esetében a használó köteles a fa kiszáradását követően gondoskodni arról, hogy a kiszáradt fa a környezetére veszélyt ne jelentsen.

14. § (1) Az 5. § b) pontjában meghatározott esetben - amennyiben a veszély elhárítására más lehetőség nincs – a használó köteles haladéktalanul elvégezni a fakivágást, kidőlt fa esetén annak eltávolítását.

(2) Amennyiben a kár másként nem hárítható el, és a kiszáradt, kidőlt, közvetlen élet-, baleset- vagy vagyonvédelmi veszélyhelyzetet jelentő fa kivágására, eltávolítására a használónak nincs lehetősége, a használó személye nem ismert, vagy az élet-, baleset- vagy vagyonvédelem megköveteli, azt az önkormányzat a használó költségére haladéktalanul elvégeztetheti.

15. § A jegyző a bejelentés alapján az e rendeletben előírtak szerint fapótlásra vagy pénzbeli megváltásra, vagy részben pótlásra, részben pénzbeli megváltásra kötelezi a használót.

5. Engedélyköteles tevékenységek

16. § (1) A fa kivágása, áttelepítése, erőteljes metszése, csonkolása iránti kérelmet a tervezett cselekmény elvégzését megelőzően kell benyújtani a melléklet szerinti formanyomtatványon.

(2) A kérelemben meg kell jelölni a tervezett cselekmény indokát, mellékelni kell a kérelmezett tevékenységet alátámasztó rajzi, képi és írásos dokumentumot, így különösen:

  • a) fénykép- vagy videófelvételt, vagy tanúk nyilatkozatát, vagy kertészeti szakmai véleményt,
  • b) a kivágandó fa helyét a kivágással érintett ingatlan helyszínrajzán feltüntetve, darabszámát, faját, törzskörméretét megadva,
  • c) műszaki beavatkozás esetén be kell jelölni a megmaradó fa (fák) helyét és a műszaki beavatkozás területi határait is,
  • d) a tervezett pótlás leírását, a telepítéssel érintett ingatlanok helyszínrajzán feltüntetve a telepítendő fa helyét, darabszámát, faját, törzskörméretét, tervezett telepítés idejét.

17. § A jegyző

  • a) a tervezett cselekményt engedélyezi és fakivágás esetén fapótlásra, pénzbeli megváltásra, vagy részben pótlásra, részben pénzbeli megváltásra kötelezi a kérelmezőt, vagy
  • b) a tervezett fakivágást nem engedélyezi,
    • ba) ha e rendelet által előírt követelmények nem teljesülnek, vagy
    • bb) a fa áttelepítése szakmai és településrendezési szempontból célszerű és kivitelezhető, vagy
    • bc) élővilágvédelmi, élőhelyvédelmi, településképvédelmi, kultúrtörténeti szempont indokolja.
  • c) a tervezett egyéb cselekményt nem engedélyezi,
    • ca) ha e rendelet által előírt követelmények nem teljesülnek, vagy
    • cb) élővilágvédelmi, élőhelyvédelmi, településképvédelmi, kultúrtörténeti szempont indokolja.

18. § A fakivágási engedély a véglegessé válástól számított három évig hatályos.

19. § A fakivágás megtörténtének időpontjáról és tényéről az azt követő tizenöt napon belül az engedélyes írásban tájékoztatja a jegyzőt.

5/A. Bejelentés és engedély nélkül végzett tevékenységek

19/A. § Ha a 12. § (1) bekezdés szerinti bejelentésköteles tevékenységet bejelentés nélkül, vagy a 16. § (1) bekezdése szerinti engedélyköteles tevékenységet engedély nélkül végezték – a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.22.) önkormányzati rendeletben meghatározott közigazgatási bírság kiszabása mellett – a jegyző fapótlási kötelezettséget ír elő a 20–29. §-ban foglaltak szerint.

6. A fapótlás rendje, mértéke

20. § A fapótlás kötelezettje (a továbbiakban: kötelezett) a használó.

21. § (1) Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, a kivágott fát a határozatban megállapított mértékben, módon és határidőn belül kell pótolni.

(2) Amennyiben a fa áttelepítés, erőteljes metszés, illetve csonkolása esetén a lombtömegvesztés és károsodás miatt a cselekmény időpontjától számított két éven belül elpusztul, vagy nem ered meg, a 22–26. § rendelkezéseinek megfelelően kell pótolni.

22. § (1) 2000 m2-es, és az annál kisebb területű ingatlan esetében a kivágott fát a törzskörméret 100%-ig pótolni kell.

(2) 2000 m2-nél nagyobb területű ingatlan és minden közterület esetében a kivágott fát a törzskörméret 150 %-ig pótolni kell.

23. § (1) A KÉSZ-ben a telek zöldfelületként fenntartandó részeként jelölt, megtartandó facsoport növényállomány jelölésű területrészen elhelyezkedő, valamint közterületen „közterületi fásítás – megtartandó fasor” jelöléssel és „közterület zöldfelületi része” jelkulccsal jelölt területen elhelyezkedő fákra vonatkozó pótlás mértéke a 22. § szerinti pótlási kötelezettség mértékének 1,2-szerese.

(2) A KÉSZ-ben építési helyen belül elhelyezkedő értékes, megtartandó faként jelölt fákra valamint közterületen a „megtartandó, szerkezeti jelentőségű fasor” jelöléssel érintett helyen elhelyezkedő fákra vonatkozó pótlás mértéke a 22. § szerinti pótlási kötelezettség mértékének 1,3-szorosa.

24. § Amennyiben a telepítendő fák darabszáma nem egész szám, úgy felfelé kerekítve kell megállapítani a pótlási kötelezettség mértékét.

25. § A pótlás mértéke meghatározható a fakivágást megelőző öt évben, az érintett ingatlanon elültetett fák össztörzskörméretének figyelembevételével, amennyiben a beszámítható fák legfeljebb 30 cm törzskörméretűek, és másik fa pótlásában korábban nem lettek figyelembe véve.

26. § (1) Inváziós fajú fás szárú növény, allergiát okozó fa és kiszáradt fa esetében a pótlás mértéke a kivágott fával azonos számú fa.

(2) Amennyiben a jegyző megállapítja, hogy a fa kiszáradása emberi beavatkozás miatt következett be, úgy a fapótlás mértékét a 22–25. § rendelkezéseinek megfelelően kell pótolni.

7. A fapótlás módja

27. § A fapótlás módját az alábbiak szerint kell meghatározni:

  • a) a kivágott fa pótlására a fatelepítést elsősorban az érintett ingatlanon belül kell megvalósítani legalább a KÉSZ szerinti minimális fásítottság mértékéig;
  • b) ha a fatelepítést a fakivágással érintett ingatlanon belül csak a KÉSZ szerinti minimális fásítottság mértékéig kívánja a kötelezett elvégezni, akkor a KÉSZ szerinti minimális fásítottságon felüli pótlás
    • ba) választhatóan pénzbeli megváltással vagy
    • bb) a kötelezett más, jelen rendelet területi hatályán belül elhelyezkedő, saját tulajdonú ingatlanán való pótlással

    történhet.

28. § (1) A fapótlást legalább 12 cm törzskörméretű díszfával, vagy legalább 10 cm törzskörméretű gyümölcsfával kell elvégezni.

(2) Díszfa esetén 2000 m2-nél nagyobb ingatlanon a pótlást legalább kétszer iskolázott, sorfa vagy parkfa minőségű fával kell teljesíteni.

(3) Faültetés előírása esetén azt lehetőleg 1 m3-es ültetőgödörbe, 50% talajcserével, talajjavítással kell elvégezni.

(4) Műszaki beavatkozás esetén a maradó fákat kalodázással, vagy más megfelelő módon kell megvédeni. A maradó fa védelméről annak kell gondoskodnia, aki a műszaki beavatkozást végzi.

(5) A fatelepítés időpontjától számítva a használónak három év fenntartási kötelezettsége van. Ezen időszak alatt a fa nem vágható ki, és a fa életképességét megfelelő gondozással biztosítania kell.

(6) A használó a fapótlás fatelepítéssel történt teljesítéséről legkésőbb harminc napon belül a jegyzőt írásban tájékoztatni köteles.

8. A fapótlás teljesítése pénzbeli megváltással

29. § (1) A fapótlás a 27. §-ban foglaltak figyelembevételével részben vagy egészben teljesíthető pénzbeli megváltással.

(2) A pénzbeli megváltás esetén a befizetést

  • a) a fa kivágása előtt,
  • b) engedély nélkül kivágott fa esetén a hatósági döntés véglegessé válását követő tizenöt napon belül,
  • c) ellenőrzés alapján hozott döntés véglegessé válását követő tizenöt napon belül az Önkormányzat Környezetvédelmi Alap számlájára kell teljesíteni.

(3) Természetes személyek részére indokolt esetben, kérelemre a jegyző részletekben történő teljesítést is megállapíthat vagy részletfizetést engedélyezhet.

9. A fapótlás ellenőrzése

30. § (1) A jegyző a fapótlás tényleges megtörténtét a 21. §-ban szereplő határozat szerint teljesített fapótlás után, egy éven belül ellenőrzi. A jegyző az elültetett fa életképességét az ültetés napjától számított három éven belül ellenőrizheti.

(2) A fapótlási kötelezettség teljesített, ha

  • a) a fatelepítéstől számított második vegetációs időszak kezdetén a telepített fák mindegyikén a lombkorona kihajt, vagy
  • b) a pénzbeli megváltás előírt összegét a kötelezett befizette.

(3) A fatelepítés elmulasztása, vagy hiányos teljesítése esetén, vagy ha a telepített fák bármelyikén a második vegetációs időszakig a lombozat nem hajt ki, a nem teljesített ültetést el kell végezni az eredeti pótlási feltételeknek megfelelően.

(4) A (2) bekezdés a) pontjában és a 28. § (5) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítése alól kizárólag az ezen időszak alatt bekövetkezett vis maior esemény mentesít.

(5) Amennyiben a kötelezett a garanciális pótlást a második vegetációs időszakot követő nyugalmi időszakban nem végzi el, akkor a jegyző a pótlás vagy annak hiányzó része pénzbeli megváltására kötelezi a kérelmezőt. Ebben az esetben a jegyző részletekben történő teljesítést nem állapíthat meg, részletfizetést nem engedélyezhet.

III. FEJEZET Záró rendelkezések

31. § Ez a rendelet 2020. május 1-jén lép hatályba.

32. § [2]

1. melléklet

FAKIVÁGÁSI ENGEDÉLYKÉRELEM / BEJELENTÉS*

a nem közterületen lévő fákra, fás szárú növényekre

A fák védelméről szóló 7/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelet alapján fakivágási engedélykérelemmel / bejelentéssel* fordulok Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzat Jegyzőjéhez.

Kérelmező neve, címe:

Bejelentett lakcíme, telefonszáma:

Jogosultsága*:

tulajdonos/közös képviselő/meghatalmazott/egyéb**

email címe

A kivágás / áttelepítés/ erőteljes metszés / csonkolás* (mind együtt: beavatkozás) indoka:

A magánterület címe, helyrajzi száma, a fa/fák pontos elhelyezkedése (szöveges leírással vagy rajzos ábrázolással):

A beavatkozással érintett fa/fák (pótlap szükség szerint csatolható):

Sorszám

Fafajta

Törzskörméret (földtől számított 1 m magasságban)

A tervezett beavatkozás időpontja, kivitelezésének részletes leírása:

Tervezett fapótlás:

Sorszám

Fafajta

Darabszám

Törzskörméret

A kiültetés helye

A fapótlást ültetéssel / pénzbeli megváltással / ültetéssel és pénzbeli megváltással kívánom megtenni.*

Korábban (maximum 5 éven belül) az ingatlanra ültetett, beszámítható fák:

Sorszám

Fafajta

Darabszám

Törzskörméret

A kiültetés helye

Mellékletek felsorolása:

Fa pótlása nem történhet az alábbiakban meghatározott fajok egyedeivel:

oszlopos örökzöldek: például thuja (Thuja sp.), hamisciprus (Chamaecyparis sp.), boróka (Juniperus sp.), leyland-ciprus (Cupressus sp., Cupressocyparis sp.) fajok, inváziós fajok: fehér akác*** (Robinia pseudoacacia) amerikai kőris*** (Fraxinus pennsylvanica); mirigyes bálványfa*** (Ailanthus altissima); cserjés gyalogakác (Amorphafruticosa); kései meggy (Padus serotina), zöld juhar (Acernegundo); fehér eper (Morus alba); ezüstfa (Eleagnos angustifolia); kanadai nyár (Populus x canadensis); nyugati ostorfa (Celtis occidentalis); arany ribiszke (Ribes aureum) allergiát okozók: enyves éger - Alnus glutinosa (honos); fehér fűz - Salix alba (honos); magas kőris - Fraxinus excelsior (honos); mogyoró - Corylus avellana (honos); nyír - Betula pendula (honos)

(*A megfelelő rész aláhúzandó!)

(**A kivágandó fával/fákkal való rendelkezési jogosultságot bizonyító dokumentum (például: tulajdoni lap, vagy idegen vagy közös tulajdonban lévő ingatlan esetén tulajdonosi hozzájárulás, területhasználati, vagy egyéb vonatkozó szerződés, meghatalmazás.)

(***Kivéve a kertészeti változatok.)

Kelt: ..........................., ..................... ..............................................

Aláírás


[1] Az önkormányzati rendeletet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 38. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 18. napjával.
[2] Hatályon kívül helyezve a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12.§ (2) bekezdése értelmében, jelen rendelet alapján.nullHatálytalan: 2020. május 2-tól.