Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 32/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanácsról

Hatályos: 2017. 12. 31

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat a településképi véleményezési eljárás szakmai megalapozására helyi építészeti-műszaki tervtanácsot (a továbbiakban: Tervtanács) hoz létre. 

2. § (1) A Tervtanács elnökből és tervtanácsi tagokból áll. A Tervtanács elnöke a kerületi főépítész, aki javaslatot tesz a polgármesternek a tervtanácsi tagok megbízására, a megbízás időtartamára.

(2) A Tervtanács a tárgyalandó dokumentáció tartalmától függően az ügyrendjében meghatározott eltérő számban és összetételben, de legalább 3 taggal ülésezik. A Tervtanács ülése akkor határozatképes, ha azon a meghívott tagok többsége – de legalább három fő – jelen van.

3. § A Tervtanács székhelye a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal (1221 Budapest, Városház tér 11.).

4. § (1) A tervtanácsi eljárás díj- és illetékmentes.

(2) A Tervtanács működési költségeit, a tagok és az opponensek tiszteletdíját az önkormányzat a tárgyévi költségvetésében biztosítja. A Tervtanács működéséhez szükséges technikai és adminisztrációs feltételek biztosításáról az önkormányzat jegyzője gondoskodik. A tiszteletdíj esetenkénti mértékét a képviselő-testület az éves költségvetésről szóló rendeletében a Tervtanács elnökének javaslatára állapítja meg.

(3) A Tervtanács tagját mindazon tervtanácsi ülésen tárgyalt napirend után, amelyen részt vett, tiszteletdíj illeti meg. A terv opponensét a felkérésében foglaltak teljesítését követően tiszteletdíj illeti meg. A felkérés a tervtanács ülésén tárgyalandó vagy a főépítész által véleményezendő tervre szólhat.

5. § (1) Tagként, opponensként nem vehet részt a tervtanácsi eljárásban a tárgyalandó tervdokumentáció tervezője, valamint annak

a) a Polgári Törvénykönyvben meghatározottak szerinti hozzátartozója,

b) a tervdokumentáció benyújtását megelőző egy éven belül szerzői jogi védelem alá eső alkotás tekintetében szerzőtársa, munkatársa, társtervezője vagy ágazati tervezője volt,

c) munkatársa, illetve gazdasági társaságban tulajdonostársa, a tulajdonában álló gazdasági társaságnak alkalmazottja vagy azzal megbízási jogviszonyban áll, illetve

d) tulajdonában levő gazdasági társaság alkalmazásában vagy azzal megbízási jogviszonyban álló tervező.

(2) A Tervtanácsban nem vehet részt az, akitől nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése.

(3) Az összeférhetetlenség elbírálásának részletes szabályairól a Tervtanács ügyrendje rendelkezik.

(4) A bíráló, a tag a Tervtanács elnökének haladéktalanul, de legkésőbb az ok felmerülésétől számított 3 napon belül köteles bejelenteni, ha vele szemben összeférhetetlenségi ok áll fenn.

6. § (1) A Tervtanács ülései nyilvánosak.

(2) A Tervtanács tagjai az ülésen azonos szavazati joggal rendelkeznek, és a Tervtanács a döntéseit a jelenlevő tagok egyszerű többségével hozza.

(3) A Tervtanács működésének részletes szabályait ügyrendjében rögzíti, amely tartalmazza az ülés összehívásának, a tervdokumentáció megismerésének, a tárgyalás és a véleményalkotás menetének részletes szabályait is.

(4) A Tervtanács üléseiről minden esetben hangfelvétel, majd annak alapján jegyzőkönyv készül, melynek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) a Tervtanács nevét és székhelyét, a tárgyalás helyét és idejét,

b) a megtárgyalt tervdokumentáció tartalmának megnevezését, az építés helyét (ingatlan címét),

c) napirendi pontonként a tervtanácsi tagok létszámát és a határozatképesség vagy határozatképtelenség tényét,

d) a tervező nevét, címét vagy székhelyét,

e) a vélemény számát (sorszám és évszám),

f) a véleményt és annak indokolását, valamint

g) a vélemény elnök általi hitelesítését.

7. §  Ez a rendelet 2017. december 31-én lép hatályba.

8. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.