Mohács Polgármesterének 10/2021 (III.25.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 04. 01- 2023. 06. 26

Mohács Polgármesterének 10/2021 (III.25.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2021.04.01.

Mohács Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Mötv. 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások fogalma

1. § A közösségi együttélés, a békés egymás mellett élés alapvető feltétele, alapvető szabálya az önkormányzati rendeletek betartása és betartatása.

2. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, a tevékenységre vagy mulasztásra jogszabály közigazgatási bírság kiszabását nem rendeli, és azt e rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartásnak minősíti.

2. A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (a továbbiakban: Aki) amely Mohács közigazgatási területén az e rendeletbe ütköző cselekmények valamelyikét elköveti.

3. Közigazgatási bírság

4. § (1) Az e rendelet szerint meghatározott közösségellenes magatartások elkövetőjével szemben közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(2) A közigazgatási bírság összegét és mértékét a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Szankció törvény) 9-12. §-ai alapján kell megállapítani.

(3) E rendelet szerint kiszabott közigazgatási bírságot – a bírságról rendelkező döntés véglegessé válásától számított 15 napon belül – átutalással kell kiegyenlíteni, vagy a Mohácsi Polgármesteri Hivatal házipénztárában kell befizetni.

(4) Közigazgatási bírságként helyszíni bírság szabható ki a Szankció törvény 11. § alapján, illetve a közigazgatási hatóság a figyelmeztetés eszközét is alkalmazhatja, a szankció törvény 6. §-a értelmében.

4. Eljárási szabályok

5. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó magatartások miatt indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. CL. törvény (továbbiakban: Ákr.), illetve a szankció törvény előírásait megfelelően alkalmazni kell.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban közigazgatási bírság kiszabására Mohács Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete által jelen rendeletben átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

6. § (1) A szabályok megszegése miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet képviselője jelenti be. A bejelentést írásban, vagy szóban lehet megtenni, a szóbeli bejelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(2) A bejelentésnek tartalmaznia kell a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást megvalósító ismert személy adatait, a magatartásnak, az elkövetés helyének, idejének, továbbá körülményeinek leírását a bizonyítási eszközök megjelölésével. A rendelkezésre álló bizonyítékokat csatolni kell a bejelentéshez.

(3) A szabályok megszegőjével szemben közigazgatási hatósági eljárás nem indítható, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás a Szankció törvény szerint elévült.

(4) Amennyiben a közigazgatási hatósági eljárás során a szabályszegő személye nem azonosítható be, az eljárást a hatóság megszünteti.

7. § A szabályok betartása érdekében a jegyző hatósági ellenőrzés elvégzésére jogosult, melyet az Ákr-ben rögzített eljárási szabályok szerint kell lefolytatni.

8. § (1) A közigazgatási hatósági eljárás megindítása, a közigazgatási vagy a helyszíni bírság kiszabása, a bírság megfizetése a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő személyt nem mentesíti az elkövetett jogsértés miatt határozatban előírt kötelezettsége teljesítése alól.

(2) Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás elkövetője az e rendeletben szereplő, az e rendelet által büntetni rendelt tevékenységgel vagy mulasztással megvalósított jogsértő magatartást nem szünteti meg, a szükséges intézkedéseket a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás elkövetője terhére, költségére és felelősségére az Önkormányzat elvégeztetheti, ez azonban nem mentesíti a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás elkövetőjét a bírság megfizetése alól.

5. Nyilvántartás

9. § A jegyző köteles gondoskodni a szabályok megsértése miatt kiszabott bírságok folyamatos nyilvántartásáról, a szankció törvény 3. és 4. §-a alapján történő bejegyzéséről.

II. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

6. Zöldfelület, zöldterület használatával kapcsolatos magatartások

10. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének a Mohács város zöldterületeinek használatáról és védelméről szóló 1/2005.(I.31.) önkormányzati rendelete 5. § (1), (3), (4) bekezdésében, 6. § (1) - (4) bekezdésében foglaltakat megszegi, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

7. Távhőszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos magatartások

11. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének a távhőszolgáltatásról szóló 11/2015.(VI.6.) önkormányzati rendelete:

a) 8. § (2) bekezdésének rendelkezését megsérti azáltal, hogy a felhasználói berendezéseken a távhőszolgáltató előzetes hozzájárulása és szakmai feltételeinek betartása nélkül létesítési, átalakítási, áthelyezési, leszerelési, bővítési, eredeti állapotot megváltoztató munkálatokat végez

b) 11. § (2) bekezdésének rendelkezését megsérti azáltal, hogy a távhőszolgáltatót megakadályozza abban, hogy a felhasználói berendezés állapotát és a felhasználó vételezését ellenőrizze

c) 34. § (3) bekezdésének rendelkezését megsérti azáltal, hogy a távhőszolgáltatót meggátolja abban, hogy a távhőszolgáltatást felfüggessze,

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg

8. Piacok és vásárok tartásával kapcsolatos magatartások

12. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének a piacok és vásárok tartásáról szóló 11/2019.(X.10.) önkormányzati rendeletének:

a) a piac és vásár nyitvatartási idejére vonatkozó 4. § (1), (2) bekezdésének rendelkezését megsérti

b) a helyhasználatra, helyfoglalásra, a helypénz megfizetésére vonatkozó 5. § (1), (3) - (6) bekezdésének, 6. § (1), (3) - (7) bekezdésének előírásait megsérti,

c) a piacok, vásárok rendjére vonatkozó 7. § (1) - (4) bekezdésben, 8. § (1) - (3) bekezdésben, 9. § (1), (2) bekezdésben, 10. § (1) bekezdésben, 11. § (1) - (6) bekezdésben, 12. § (1) - (4) bekezdésben részletezett rendelkezéseket megsérti,

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

9. Önkormányzati jelkép- és névhasználattal kapcsolatos magatartások

13. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati jelképekről és névhasználatról szóló 15/2002. (VII.1.) önkormányzati rendeletben foglalt jelképeket, vagy városnevet a rendeletben vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően, vagy engedély nélkül jogosulatlanul használja vagy forgalomba hozza, illetve ilyen célból előállítja, esetleg a város közösségét sértő módon használja a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg.

10. Ebtartással kapcsolatos magatartások

14. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének az ebtartásról szóló 16/1999. (IV.23.) önkormányzati rendelete:

a) a nyilvántartásba vételre, bejelentésre vonatkozó 2. §, 4. § rendelkezését megsérti

b) az ebtartási szabályokra vonatkozó 6. § (1), (3), (4) bekezdésének, 7. §, 8. §, 9. § (1) bekezdésének, 10. § (1), (2) bekezdésének előírásait megsérti,

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

11. Névtáblák és házszámtáblák elhelyezésével kapcsolatos magatartások

15. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 11/2014. (X.6.) önkormányzati rendelete:

a) a közterületi névtáblák kihelyezésére és az ezzel kapcsolatos munkálatok tűrésére vonatkozó 5. § (2) bekezdésének rendelkezését megsérti

b) a házszámtábla kihelyezésére vonatkozó 10. § előírásait megsérti,

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

12. Közterület használatával kapcsolatos magatartások

16. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat helyi szabályozásáról szóló 19/1995.(VI.19.) önkormányzati rendelete hatálya alá tartozó:

a) közterületet rendeltetésétől eltérően, a jogszabályban előírt engedély, hozzájárulás, bejelentés vagy megállapodás nélkül, illetve attól eltérő módon, vagy azt meghaladó mértékben használja, illetve

b) közterület-használati tevékenységével annak ellenére nem hagy fel, hogy a közterületi hozzájárulását visszavonták vagy engedélyének érvényessége megszűnt,

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

13. Köztemető használatával kapcsolatos magatartások

17. § Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemető fenntartási kötelezettség teljesítéséről szóló 20/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelete 13. § /4/-/8/ bekezdéseiben, valamint a 15. §-ban szereplő előírások bármelyikét megszegi vagy megsérti, betartását vagy betartatását elmulasztja a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el.

14. Köztisztasággal kapcsolatos magatartások

18. § (1) Aki az Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztaságról, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának rendjéről szóló 7/2014.(VI.2) önkormányzati rendelete rendelkezéseivel ellentétes magatartást valósít meg, valamint

a) nem gondoskodik az ingatlana - beleértve az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - előtti járda, az ingatlanához csatlakozó járda, valamint a járda és az úttest közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, gyom- és síkosság-mentesítéséről, a hozzátartozó vízelfolyást biztosító nyílt árok és annak műtárgyai karbantartásáról, valamint az árokból a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, az elhagyott hulladék és a hó eltakarításáról, kivéve a kerékpárútként vagy gyalog- és kerékpárútként kijelölt felületeket; A járdáról a havat a tulajdonos, használó minden nap délelőtt 10 óráig, azt követően szükség szerint köteles eltakarítani. A járda úttest felőli részén kell a havat összerakni úgy, hogy a gyalogososan közlekedők számára megfelelő terület szabad terület maradjon. Az ónos esőtől, jégtől, vagy hótól síkosság vált járdákon szükség esetén naponta többször is síkosság-mentesítést kell végezni.

b) nem gondoskodik a beépítetlen telekingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről, az ingatlanon elhagyott hulladék elszállításáról,

c) nem gondoskodik a telekingatlanról a járda, kerékpárút és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről,

d) az építési vagy bontási területet nem tartja tisztán,

e) kirakatot, cégtáblát, reklámtáblát, egyéb reklámfelületet nem tartja tisztán.

(2) Az (1) bekezdés vonatkozásában a kötelezett elsősorban az ingatlan használója, használó hiányában az ingatlan tulajdonosa.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2021. április 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően elkövetett cselekményekre kell alkalmazni.