Zalaszabar Község Képviselő-testületének 11/2014 (IX.16..) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2018. 06. 29

Zalaszabar Község Önkormányzatának

11/2014. (IX.16.)

önkormányzati rendelete


a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére,

elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról




Zalaszabar Község Önkormányzata Képviselőtestülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:



  1. A rendelet célja


  1. §


A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.



  1. A rendelet hatálya


  1. §


(1) A rendelet tárgyi hatálya a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben (a továbbiakban: Vgtv.) meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.


(2)  A rendelet területi hatálya Zalaszabar község közigazgatási területére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra,

b) a település közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal ellátott, de arra rá nem kötött ingatlan, továbbá a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos) akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.







  1. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


  1. §


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét Zalaszabar Község Önkormányzatával szerződést kötő jogszabályi feltételeknek megfelelő közszolgáltató jogosult és köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató által szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltatási szerződés aláírásakor megnevezett az erre a célra kialakított műtárgyban kell elhelyezni.



  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje, az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


  1. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz Vgtv. szerinti előírásoknak megfelelő összegyűjtéséről.


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani és a közszolgáltató részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.


  1. Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.


  1. Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni. Az éves igénybevétel kötelezettsége a közszolgáltatóhoz bejelentett nem használt ingatlanra nem vonatkozik. Az évente 6 hónapnál kevesebbet használt és a közszolgáltatóhoz bejelentett ingatlan tulajdonosa szükség szerint, de legalább minden második évben köteles igénybe venni a közszolgáltatást.


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre. Ennek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a megrendelés beérkezésétől számított 3 munkanapon belül elvégezni.
  2.  Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőhelynek gépjárművel történő megközelíthetőségéről gondoskodni, valamint eljárni annak érdekében, hogy a gyűjtés során mások életét és testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse és a község épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.
  3. Az ingatlantulajdonos szintén mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996.(V.22.) Korm.rendelet 3.§.(12.) bekezdése szerinti szennyvíztisztításhoz szükséges berendezése üzemeltetéséhez a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével rendelkezik. Az engedély birtokában a berendezés üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles az ingatlantulajdonos a közszolgáltató felé bejelentéssel élni.
  4. Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be,

           úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a

           változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a közszolgáltatónak.

    (10) A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a közszolgáltató között                         

            közszolgáltatási szerződés létrejön.




  1. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


  1. §


  1. A közszolgáltató teljes körűen ellátja a Vgtv.-ben foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatást.


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.


  1. Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a közszolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul tisztítania és fertőtlenítenie kell.


  1. A közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződést fel kell mondani, amennyiben a szennyvizet nem a a rendeletben meghatározott ártalmatlanító helyen üríti le. 
  2. A közszolgáltató köteles:

       a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,

       b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni

       c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép,

       eszköz, berendezéssel rendelkezni valamint a szükséges létszámú és képzettségű   

      szakembert alkalmazni.



  1. Közszolgáltatási szerződés tartalma


  1. §


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

  1. a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,
  2. a szerződés tárgyát,
  3. a közszolgáltatási szerződés időtartamát,
  4. a teljesítés helyét,
  5. a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,
  6. a felek jogait és kötelezettségeit,
  7. a közszolgáltatási díj megállapításának módját,
  8. a szerződés módosításának, felmondásának módját.




  1. A közszolgáltatás díja


7. §


(1) A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a   

      közszolgáltató által utólag megküldött számla alapján díjat kötelesek fizetni.

(2) A közszolgáltatót megillető közszolgáltatási díj a Vgtv. 44/D. § (4-6) bekezdésében  

      foglaltak figyelembe vételével kéttényezős.

(3) A közszolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év szeptember 15-ig jelezheti a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal felé.

(4) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével

      kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a      

      számlakiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(5) Az írásban tett kifogásra, a közszolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a

      közszolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles

     visszafizetni.

(6) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók

     módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatás díja hátralékának kezelésére a Vgtv.

     44/E. §-ában foglaltak az irányadók.



  1. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


8. §


A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (név, lakóhely vagy székhely, az ingatlan ideiglenes vagy tartós használatára vonatkozó adat) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.


  1. A rendelkezések betartásának ellenőrzése


9. §


A nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő illegális bevezetések ellenőrzéséről a Közterület-felügyelet gondoskodik.



  1. Hatálybaléptető és záró rendelkezések


10. §


  1.  E rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.


  1.  E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztaságról a közhasznú zöldterületekről és a kutyatartásról szóló 1/1997. (I.28.) önkormányzati rendelet 3/A. §-a.



Zalaszabar, 2014. szeptember 16.




                  Dr. Kalmár István                                             Szabóné Dr. Csányi Marianna

                      polgármester                                                                     jegyző




A rendelet kihirdetve: 2014. szeptember 16.




                                                                        Szabóné Dr. Csányi Marianna

                                                                                         jegyző