Mohács Polgármesterének 9/2021 (III.25.) önkormányzati rendelete

a szeszes ital közterületen történő fogyasztásának tilalmáról

Hatályos: 2021. 03. 26

Mohács Polgármesterének 9/2021 (III.25.) önkormányzati rendelete

a szeszes ital közterületen történő fogyasztásának tilalmáról

2021.03.26.

Mohács Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos azon szabályok meghatározása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását, és hozzájárulnak a közterületi rendbontások, garázda cselekmények, és rendzavarások megelőzéséhez.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya a Mohács Város közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya Mohács Város belterületi közigazgatási területén minden, bármilyen jogcímen ott tartózkodó természetes személyre kiterjed.

(3) A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 14:00 órától a következő év január 1-jén 6:00 óráig terjedő időszakra.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 29. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott, a tulajdonos személyétől, illetve a tulajdonformától függetlenül minden olyan közhasználatra szolgáló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül vagy azonos feltételek mellett igénybe vehető, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét is,

b) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a. pontja szerinti minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat,

c) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § a) pontja szerinti olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény - ide nem értve a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet szerinti alkalmi és ünnepi vásárokat -, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást.

4. Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai, és kivételei

4. § (1) E rendelet 2. § (3) bekezdésében foglalt kivétellel Mohács Város belterületének közterületein (különösen az utcákon, a tereken, a közparkokban, a játszótereken, a vasútállomás, az autóbusz állomás körüli területen, továbbá a közterület használati engedéllyel nem rendelkező szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek (a továbbiakban együtt: üzlet) előtt és környékén,) tilos a szeszes ital fogyasztás.

(2) Az (1) bekezdése szerinti szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező szeszes ital kimérésére jogosult üzletre, annak előkertjére, teraszára, kerthelyiségére, kitelepülése területére a nyitvatartási időben,

b) az engedéllyel szervezett és az engedéllyel rendelkező, illetve a Mohácsi Polgármesteri Hivatalhoz bejelentett alkalmi rendezvények területére a rendezvény idején, a bejelentett családi, városi ünnepi, kulturális és sporteseményekkel kapcsolatos rendezvényekre (különösen: Busójárás, Szüreti- és borfesztivál, Dunamenti Halfesztivál, Sokac Babfőző Fesztivál, Tamburafesztivál, egyéb városi rendezvény), továbbá civil szervezetek, intézmények bejelentett hivatalos rendezvényeire, egyéb családi eseményre (lakodalmas menet) a rendezvény területére, útvonalára és idejére,

c) a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 70. § (3) bekezdésében meghatározott feltételek teljesítésével megvalósuló közterületi értékesítés esetén, az értékesítés területén belülre.

(3) A közterület használati engedély jogosultja, valamint a szeszes ital kimérésére jogosult üzlet köteles vendégkörét tájékoztatni, hogy mely területre vonatkozik az engedélye, azaz mely területen fogyasztható szeszes ital a rendelet megsértése nélkül.

5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett szabálysértésekre kell alkalmazni