Pusztamonostor Község Képviselő-testületének 12/2014 (XII.9.) önkormányzati rendelete

Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014. (XII.09.) számú rendelete a szociális tüzelőanyag juttatásról

Hatályos: 2014. 12. 10- 2015. 03. 30

Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő – testületének

12/2014. (XII. 09.)

önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásáról


Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) pontja és (2) bekezdése alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet 2. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendeletben (továbbiakban: BMr) előírt szabályozási kötelezettségének, és megállapítsa a hatáskörébe tartozó szociális célú tüzelőanyag ellátás jogosultsági feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.


2. §

A rendelet hatálya Pusztamonostor Község közigazgatási területén élő a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.


3. §

(1) Pusztamonostor Község Önkormányzata térítésmenetesen barnakőszenet biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, akik Pusztamonostor községben bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen élnek és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelnek.

(2) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.


4. §

(1) Térítésmentesen szociális célú barnakőszénre jogosult az alábbi feltételek egyidejű fennállása estén az a kérelmező, aki:

  1. a szociális célú tüzelőanyag igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint határidőben benyújtja a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatal Pusztamonostori Kirendeltségéhez,
  2.  akinek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

ba.) egy háztartásában, családban együtt élő személyek esetén a 130 %-át,

bb.) egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén 150 %-át,

bc.) gyermekeit egyedül nevelő szülő esetén 200 %-át,

bd.) 70 év felettiek esetén 250 %-át,

feltéve, hogy a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona és

  1. szénnel való tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(2) A Polgármester a szociális célú tüzelőanyag támogatást, életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából az (1) bekezdésen túl is megállapíthatja a rendkívüli élethelyzetbe került személynek.



5. §

(1) A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket az e rendelet mellékletében meghatározottak szerint az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelmek benyújtási határideje: 2014. január 31. A határidő elmulasztása jogvesztő.


6. §

 (1) A benyújtott kérelmek elbírálásáról szóló döntési jogosultság gyakorlását Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testülete átruházza a polgármesterre. A polgármester a benyújtási határidőt követően egyedi határozattal dönt, természetbeni önkormányzati segély címén.

(2) A szociális célú tüzelőanyag igénylésére irányuló kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki az alábbi körülmények közül valamely feltételnek megfelel:

  1. egyedülálló nyugdíjas/vagy időkorúak járadékában részesülő,
  2. 70 éven felüli házaspár,
  3. gyermekét egyedül nevelő,
  4. három vagy többgyermekes család,
  5. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,
  6. a családban tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos családtag él,
  7. aktív korúak ellátásában részesül,
  8. lakásfenntartási támogatásban részesül.

(3) A támogatás mértéke kérelmezőnként 5 mázsa barnakőszénnél kevesebb nem lehet, továbbá egy háztartás számára maximálisan 10 mázsa barnakőszén kerülhet kiosztásra.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. (2. melléklet).


7. §

A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


8. §

(1) A szociális célú tüzelőanyag más részére el nem adható. Ennek tudomásul vételéről a kérelmező kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.

(2)Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított barnakőszenet értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított barnakőszén 3.500,-Ft + ÁFA/ mázsa díjjal számolt arányos költségének visszafizetésére.


9. §

A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított 1.169.670,-Ft összegű vissza nem térítendő egyszeri támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított önrész. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 4. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 5. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.





10. §

E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és az elnyert 307 mázsa barnakőszén mennyiség teljes kiosztását követő napon, legkésőbb 2015. március 31. napján hatályát veszti.


Kelt: Pusztamonostor Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 08-i ülésén.



Sári Ferenc                                                                            Dr. Voller Erika

     polgármester                                                                        jegyző




Kihirdetési záradék:



A rendelet 2014. december 09. napján kihirdetésre került.



Dr. Voller Erika

jegyző