Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 3/2015. (II.23.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselő, a bizottsági elnök, a bizottsági tag, valamint a tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról

Hatályos: 2019. 12. 21

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) képviselőjére, az önkormányzat képviselő-testülete bizottságainak elnökére és tagjára, valamint a tanácsnokra.

2. § (1) Az önkormányzati képviselőt és a bizottság nem képviselő tagját megválasztásának időpontjától megbízatása megszűnéséig tiszteletdíj illeti meg.

(2) A polgármester és az alpolgármester önkormányzati képviselőként tiszteletdíjra nem jogosult.

2. Önkormányzati képviselő díjazása


3. § Az önkormányzati képviselő havi tiszteletdíja a mindenkor hatályos jogszabály szerinti kötelező legkisebb munkabér havi összegének 80%-a (a továbbiakban: alapdíj).

4. § Amennyiben az önkormányzati képviselő – kivéve az 5. §-ban meghatározott képviselőket – egy bizottság tagja, a tiszteletdíját az alapdíjon felül havonta az alapdíj 100%-ával, minden további bizottsági tagság esetén – bizottsági tagságonként - havonta az alapdíj további 30%-ával meg kell növelni.

3. Bizottsági elnök és tanácsnok díjazása


5. § (1) Amennyiben az önkormányzati képviselő bizottsági elnök vagy tanácsnok, a tiszteletdíját az alapdíjon felül havonta az alapdíj 200%-ával meg kell növelni.

(2) Amennyiben a bizottsági elnök további egy vagy több bizottság tagja, vagy a tanácsnok egy vagy több bizottságnak tagja, az (1) bekezdés szerinti tiszteletdíjat bizottsági tagságonként havonta az alapdíj 30%-ával meg kell növelni.

5/A.§ (1) Amennyiben az önkormányzati képviselő, vagy a bizottság nem képviselő tagja egy bizottságban alelnök, tiszteletdíját az alapdíjon felül havonta az alapdíj 150%-ával meg kell növelni.

(2) Amennyiben a bizottsági elnök vagy alelnök további egy vagy több bizottság alelnöke, vagy a tanácsnok egy vagy több bizottság alelnöke – az 5. § (1) bekezdése, vagy az 5/A. § (1) bekezdése szerinti – tiszteletdíjat bizottsági alelnökségenként az alapdíj 50%-ával kell megnövelni.

4. Bizottság nem képviselő tagjának díjazása


6. § (1) A bizottság nem képviselő tagjának havi tiszteletdíja az alapdíj 100%-a.

(2) Amennyiben a bizottság nem képviselő tagja további egy vagy több bizottság tagja, tiszteletdíjat az alapdíjon felül havonta az alapdíj 30%-ával meg kell növelni.

5. A tiszteletdíj kifizetése


7. § A tiszteletdíj kifizetése lakossági folyószámlára vagy lakcímre való utalással történik, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig.

6. Természetbeni juttatás


8. § (1) Az önkormányzati képviselőt és az állandó bizottság nem képviselő tagját a 3-6. §-ban meghatározott tiszteletdíjon felül természetbeni juttatásként Budapest közigazgatási területén a tömegközlekedési eszközök igénybevételére jogosító éves utazási bérlet illeti meg.

(2) Az önkormányzati képviselő munkájának ellátásához természetbeni juttatásként egy darab notebook ingyenes használatára és tízezer forint összeghatárig telefonelőfizetésre is jogosult.

7. Záró rendelkezések


9. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit 2015. január 1-től kell alkalmazni.

(3) E rendeletnek a - a helyi önkormányzati képviselő, a bizottsági elnök, a bizottsági tag, valamint a tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló 3/2015. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 20/2019. (XI.18.) önkormányzati rendelet 1. és 2. §-ával megállapított – 4. §-ban és a 3. alcímben foglaltakat 2019. október 14-től visszamenőleg kell alkalmazni.

(4) E rendeletnek a - a helyi önkormányzati képviselő, a bizottsági elnök, a bizottsági tag, valamint a tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló 3/2015. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 27/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított – 1. §-ban foglaltakat 2019. október 14-től visszamenőleg kell alkalmazni.