Pusztamonostor Község Képviselő-testületének 2/2015 (II.20..) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 02. 20- 2017. 01. 26

Pusztamonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. § (2) bekezdés származékos jogkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §, 33. § (7) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében,

valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. §


(1) Az Önkormányzat saját költségvetése terhére az alábbi szociális ellátásokat biztosítja:

  1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 45. § (3) bekezdésében foglalt rendkívüli települési támogatást,
  2. az Sztv. 45. § (1) bekezdésben foglalt települési támogatást:

ba) hulladékkezelési közszolgáltatás igénybe vételéhez,

bb) tankönyv vásárlásához,

c) az Szt. 48. § (4) bekezdése alapján köztemetés költségei alóli mentességet.

 (2) Az önkormányzat által nem kötelezően biztosított pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására csak abban az évben és időtartamban van lehetőség, melyben az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet alapján az ellátások megállapításához szükséges források rendelkezésre állnak.


  1. §


(1) Az Önkormányzat az e rendeletben szabályozott ellátások megállapítására, felülvizsgálatára, megszüntetésére valamint jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétel esetén a megtérítés kötelezésére vonatkozó hatáskörét - ha e rendelet kivételt nem tesz - a polgármesterre ruházza át.

(2) Az e rendeletben meghatározott ellátásokra irányuló kérelmeket írásban és az e célra rendszeresített nyomtatványok felhasználásával a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatalhoz, annak Kirendeltségi Irodája (a továbbiakban: Kirendeltség) útján kell benyújtani.


Települési támogatás hulladékkezelési közszolgáltatás igénybe vételéhez


3. §


(1) A lakossági háztartási hulladékkezelési közszolgáltatásért fizetendő begyűjtési és szállítási díjból az ingatlan használóját kérelem alapján díjkedvezmény illeti meg, ha a kérelmező 70., illetve 85. életévét betöltötte.

(2) A díjkedvezmény megállapításának feltételei és összege:

  1. ha az ingatlan használója 70 éven felüli, egyedül élő és a havi rendszeres jövedelme a nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg, az éves díj 100 %-a,
  2. ha az ingatlan használója 70 éven felüli, nem egyedül élő, és a vele közös háztartásban élő személy munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelemmel nem rendelkezik, és az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, a díjkedvezmény az éves díj 50 %-a,
  3. ha az ingatlan használója 85 éven felüli, egyedül élő, akkor jövedelemre való tekintet nélkül az éves díj 100 %-a,
  4. ha az ingatlan használója 85 éven felüli, nem egyedül élő, és a vele közös háztartásban élő személy munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelemmel nem rendelkezik, a díjkedvezmény az éves díj 50 %-a.

(3) A kedvezmény megállapításának kezdő időpontja a kérelem benyújtását követően:

  1. ha a kérelmezőnek nincs hátraléka, az elbírálást követő következő negyedév első napja,
  2. ha a kérelmezőnek van hátraléka, a hátralék megfizetését követő negyedév első napja.

(4) A megítélt díjkedvezményt kétévente felül kell vizsgálni.


Települési támogatás tankönyv vásárlásához


4. §


(1) A pusztamonostori állandó lakóhelyű, ingyenes tankönyvellátásban nem részesülő 18. év alatti gyermek iskoláztatására kötelezett személy részére tanévenként tankönyvvásárlási támogatás biztosítható, ha a tanuló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) A tankönyvvásárlási támogatás összege a tankönyv költségek 50 %-a. A támogatás utólagos kifizetésű.

(3) A tankönyvvásárlási támogatás iránti kérelmet tankönyv számlák, illetve a postai befizetést igazoló szelvény becsatolásával együtt az adott tanév szeptember hónap harmincadik napjáig lehet benyújtani.

(4) A középiskola nappali tagozatán tanulók tankönyvvásárlási támogatás iránti kérelme mellé csatolni kell az iskolalátogatási igazolást is.


Köztemetés költségei alóli mentesség


5. §


(1) A polgármester a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti.

(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények:

  1. a kérelmező családjában egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, és vagyonnal nem rendelkezik,
  2. kórházi ápolással járó tartós táppénzes állomány,
  3. természeti csapás, elemi kár.

(3) A mentesség iránti kérelmet a Kirendeltség szociális ügyintézőjénél kell előterjeszteni, a fent felsorolt körülmények igazolásával, valamint az elhunyt halotti anyakönyvi kivonat másolatának becsatolásával. 




Rendkívüli települési támogatás


6. §


(1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíti azt a személyt, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) Rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

  1. betegség esetén,
  2. válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,
  3. gyermek iskoláztatásához,
  4. nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz,
  5. gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz,
  6. gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szoruló esetén,
  7. egyéb létfenntartást veszélyeztető rendkívüli ok bekövetkezése esetén,
  8. haláleset miatt.

(3) Rendkívüli települési támogatás az a)-g) esetekben akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:

  1. az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 130 %-át,
  2. kiskorú gyermekeit egyedül nevelő szülő esetén 200 %-át,
  3. egyedül élő esetén 150 % -át.

(4) A (3) bekezdés b) pontjában megfogalmazott jogosultsági feltételt a kérelem benyújtásakor hitelt érdemlő módon – gyámhivatal vagy bíróság által kibocsájtott dokumentummal – igazolni kell.

(5) A rendkívüli települési támogatás összegét 2.000 - 10.000,- Ft között kell megállapítani.

(6) A rendkívüli települési támogatás nyújtható készpénzben vagy természetben, melynek természetbeni formája lehet

  1. élelmiszer-csomag,
  2. gyógyszertámogatás,
  3. közüzemi számla vagy egy részének kifizetése,
  4. intézményi térítési díj vagy egy részének kifizetése.

(7) A (2) bekezdés h) pontjában foglalt esetben a temetési költségek mérséklésére nyújtott támogatás abban az esetben adható, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:

  1. az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 150 %-át,
  2. kiskorú gyermekeit egyedül nevelő szülő esetén 250 %-át,
  3. egyedül élő esetén 200 % -át.

(8) A (2) bekezdés h) pontjában foglalt esetben nyújtott rendkívüli települési támogatás összege 10.000 Ft.

(9) A (2) bekezdés h) pontja esetén a rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez be kell mutatni a temetés költségeiről szóló, a támogatást igénylő nevére kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, valamint a kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelemigazolását.  

(10) A létfenntartást súlyosan veszélyeztető rendkívüli élethelyzet bekövetkezése esetén hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a rendkívüli települési támogatás. Ebben az esetben ennek összege legfeljebb 100.000 Ft lehet, és a döntést Pusztamonostor Községi Önkormányzat Ügyrendi Bizottsága hozza meg.

(11) A létfenntartást súlyosan veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha:

  1. a támogatottnak nem felróható módon keletkezett kára az egymillió forintot meghaladja, vagy
  2. életveszélyes egészségügyi állapota kezelésének gyógyászati költségei az 500.000 Forintot meghaladják.

(12) Indokolt esetben a támogatást igénylő kötelezhető arra, hogy a rendkívüli települési támogatást a megállapító határozatban kijelölt családgondozó közreműködésével használja fel.

(13) A rendkívüli települési támogatást megállapító határozatban a kérelmező a támogatás iránti kérelemben előadott indokoknak megfelelő felhasználását igazoló számla, vagy egyéb igazolás utólagos, kézpénzfelvételt követő 15 napon belül történő bemutatására is kötelezhető.


Eljárási rendelkezések


7. §


(1) Az e rendeletben foglalt ellátási formákra a kérelmet szóban vagy írásban – a rendkívüli települési támogatás esetében az 1. melléklet szerinti formanyomtatvány kitöltésével - és a szükséges mellékletek becsatolásával a Kirendeltségénél kell benyújtani.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező kötelezhető arra, hogy saját és családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzék, illetve azokat igazolja a következők szerint:

  1. a háztartás tagjainak számáról, illetve a kérelmező háztartásában tartott, jövedelemmel nem rendelkező nagykorú gyermekek számáról,
  2. elvált, vagy külön élő szülők esetében a kérelmező háztartásában nevelt kiskorú gyermek elhelyezéséről,
  3. vagyoni helyzetéről a Rendelet l. melléklete szerint formában tett nyilatkozatával,
  4. A kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó rendszeres jövedelem igazolásaként:
  1. munkaviszonyból származó jövedelem esetén munkáltatói igazolást vagy bérjegyzéket,
  2. a szociális törvényben meghatározott rendszeres pénzellátás esetén az ellátást megállapító szerv határozatát és pénzintézeti számlakivonatot vagy pénzintézet által kiadott igazolást, csekkszelvényt,
  3. a fizetett, vagy kapott gyermektartásdíj esetén a jogerős ítélet vagy gyámhivatali egyezség másolatát, pénzintézeti számlakivonatot, csekkszelvényt,
  4. egyéb rendszeres ellátás esetén a megállapító szerv határozatát és pénzintézeti számlakivonatot vagy pénzintézet által kiadott igazolást, csekkszelvényt,
  5. nyugdíjszerű ellátásokról Nyugdíjfolyósító Igazgatóság határozata vagy éves tájékoztatóját

kell a kérelemhez mellékletként csatolni.

  1.  A nem havi rendszerességgel szerzett, vagy vállalkozásból származó, a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát igazoló dokumentumként az állami adóhatóság igazolása, vállalkozás, cég igazolása, kérelmező nyilatkozata csatolandó mellékletként.

(3) Ha az Önkormányzat vagy a jegyző hivatalos tudomás vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az által lakott lakás, illetve saját és családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető.

(4) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5. napjáig, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a pénztárból, külön kérelem esetén átutalással történik. A létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a kifizetés a döntést követően azonnal történhet a házipénztárból.


Átmeneti, vegyes és záró rendelkezések


8. §


(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 9/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendelet.

(2) Hatálybalépését követően rendelkezéseit - ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik – a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Kelt: Pusztamonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 19. napján tartott ülésén.





                      Sári Ferenc                                        Dr. Voller Erika

                     polgármester                                              jegyző




Kihirdetési záradék:



Kihirdetve:

                                                                                              

                                                                                   Dr. Voller Erika

                                                                                          jegyző



  1. melléklet a 2/2015. (II.20.) sz. Önkormányzati rendelethez


KÉRELEM


rendkívüli települési támogatás megállapításához



Kérelmező neve: ...............................................................................................


Kérelmező születési neve: .................................................................................


Anyja neve: ......................................................................................................


Születési helye, ideje (év, hó, nap): ...................................................................


Lakóhely: .........................................................................................................


Tartózkodási hely: ............................................................................................


Társadalombiztosítási Azonosító Jele:................................................................



Kérelem indoka: ...............................................................................................

........................................................................................................................

........................................................................................................................

........................................................................................................................

........................................................................................................................

........................................................................................................................

........................................................................................................................

........................................................................................................................

........................................................................................................................


A kérelmező jövedelme: ................................Ft/hó



Amennyiben releváns:


Az eltemetett hozzátartozó neve: .......................................................................


Rokoni kapcsolat: .............................................................................................


A haláleset ideje...............................................................................................


A temetés költségei:..........................................................................................








A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:


Név

Szül. hely, idő

TAJ száma

Jövedelem


Házastárs/élettárs







Egyéb rokon







Egyéb rokon







Gyermek







Gyermek








Gyermek








Gyermek








Egyéb jövedelmek:.............................................................................................

Gyermektartásdíj: ………………………………...Ft

Családi pótlék: .............................................Ft


Együtt élők összes jövedelme: ...............................Ft (ügyintéző tölti ki)


Egy főre jutó jövedelem: ...................................Ft (ügyintéző tölti ki)


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek és tudomásul veszem, hogy azok valódisága a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján az NAV -nál ellenőrizhető.

Alulírott hozzájárulok, hogy személyi adataimat, illetve háztartásomban élők adatait a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából felhasználják.


Pusztamonostor, 20... ….............. hó …….. nap



………………………………

Kérelmező

A kérelemhez mellékelni kell a család jövedelmeiről szóló összes igazolást, valamint amennyiben releváns az eredet temetési számlát, kórházi kezelésről szóló igazolást, tartós táppénz esetén orvosi igazolást.