Zalaszabar Község Képviselő-testületének 6/2017 (IV.28..) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 04. 29

Zalaszabar Község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2017.(IV.28.) számú önkormányzati rendelete


A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól


Zalaszabar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el:

             1.§




A rendelet hatálya Zalaszabar község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény) és az eljárásban részt vevő személyekre terjed ki.







2.§




E rendelet alkalmazásában:






1. alapszolgáltatás: az anyakönyvezetőnek a hivatali helyiségben a munkaideje alatt az anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege,





2. hivatali helyiség: a Zalaszabar Község Önkormányzata által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyisége (8743 Zalaszabar, Kossuth utca 1.) és a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal I. emeleti nagyterme (Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1.)





3. hivatali munkaidő: a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend,





4. többletszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali munkaidőn kívüli, a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege.









3.§

(1) Hivatali munkaidőben anyakönyvi eseményre a munkaidő teljes időtartamában sor kerülhet.





(2) Az anyakönyvi esemény munkaszüneti napok kivételével hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.00 órától 19.00 óráig, pénteken 13.30 órától 19.00 óráig, szombaton 9.00 órától 19.00 óráig terjedő időszakban tartható.










4. §

(1) A hivatali munkaidőn kívüli, illetve a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló eljárás kérelemre indul.





(2) A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn túli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelemnek minősül az anyakönyvi esemény létesítésére irányuló szándék bejelentéséről felvett jegyzőkönyv.





(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelem esetén a kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.







5. §




(1)Az anyakönyvi esemény minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó szertartáshoz szükséges feltételek adottak és ahol az anyakönyvi iratok védelme biztosított.





(2)A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezését megelőzően – amennyiben a kért helyszínen anyakönyvi esemény korábban még nem lett engedélyezve – az anyakönyvvezető köteles helyszíni szemle során meggyőződni arról, hogy a helyszín az At-ben, továbbá az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel. Az anyakönyvvezető megállapításairól a jegyzőt írásban tájékoztatja.






6. §




(1)Az alapszolgáltatás díjmentes hivatalos helyiségben történő anyakönyvi esemény esetén hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívül is.





(2)A hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi eseményért bruttó 20.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére.

(3) Rendkívüli körülmény esetében különös tekintettel a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes









7.§




(1)A többletszolgáltatás díját az anyakönyvvezető által rendelkezésre bocsátott készpénz átutalási megbízás útján kell megfizetni. A befizetésről szóló bizonylatot legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 3 nappal az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni.





(2)A többletszolgáltatásért fizetett díj visszajár, amennyiben a díjat befizették és az anyakönyvi eseményt legkésőbb annak megtartása előtt 3 nappal az anyakönyvvezetőnél személyesen lemondták. A többletszolgáltatási díj visszafizetéséről ez esetben az anyakönyvvezető írásos jelzése alapján a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztálya gondoskodik az anyakönyvvezető jelzésének kézhezvételét követő 8 napon belül.





(3)A többletszolgáltatásért befizetett díj nem jár vissza, ha az anyakönyvi eseményen a pár előzetes lemondás nélkül nem jelent meg.






8. §

(1) A hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy a kifizetéskori illetményének szabadidőre járó arányos összege illeti meg.











(2) A jegyző az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetők részére évente egy alkalommal, a tárgyév március 31-éig történő kifizetéssel 40 000 Ft nettó összegű költségtérítést biztosít.

(3) A kifizetett költségtérítés felhasználása és elszámolása az alábbiak szerint történik:

a) az anyakönyvvezető köteles a támogatás összegével a hivatal nevére szóló, a számviteli szabályoknak megfelelő számlával legkésőbb a tárgyév december 15. napjáig elszámolni;

b) a számlán feltüntetett vásárlási időpontként az adott év január 1-től december 15-ig terjedő időszak szerepelhet;

c) A számlákon megnevezhető:

ca) felsőruházati termék: szoknya, kosztüm, blúz, öltöny, nadrág, zakó, ing, blézer;

cb) lábbeli: cipő, csizma;

cc) kiegészítők: női táska, sál, harisnya, öv, ékszerek;

cd) fodrászati szolgáltatás










9. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépését követően hatályát veszti Zalaszabar Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról szóló 7/2014 (VI.30.) önkormányzati rendelete.











            Dr. Kalmár István               Szabóné dr. Csányi Mariann



                                   polgármester                                                               jegyző






Záradék:

A rendelet kihirdetve: 2017. április 28.


                                                 Szabóné dr. Csányi Mariann

                                                                        jegyző