Zalaszabar Község Képviselő-testületének 7/2014 (VI.30..) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról

Hatályos: 2015. 01. 22- 2017. 04. 27

Zalaszabar Község Önkormányzata Képviselőtestülete

7/2014.(V.30) önkormányzati rendelete


A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól



Zalaszabar Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről  szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§ 1. pontjában biztosított felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolt létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről a következő rendeletet alkotja:     

                                              


1. §


A rendelet hatálya


E rendelet hatálya kiterjed Zalaszabar község területén történő házasságkötés, továbbá a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének eljárása kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre.



2.§


A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


(1) Anyakönyvi esemény – a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. §. (1) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével - valamennyi napon engedélyezhető.

(2)  A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatali anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


(3) Szabadtéren anyakönyvi esemény kizárólag április 1. és október 30. között engedélyezhető azzal a feltétellel, hogy a rossz időjárási viszonyok között – eső, zápor zivatar, szélvihar, 18 o C alatti hőmérséklet esetén - az anyakönyvi eseményt a házasságkötő teremben kell megtartani.


(4) A 3.§-ban meghatározott díj befizetését az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg a feladóvevény, vagy hivatalos számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.


(5)  A 2. § -ban szereplő szabályoktól a 4. § (2) foglalt esetekben lehet eltérni.



3. §


Az anyakönyvi esemény díjazása


(1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívül térítésmentesen   

      biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.[1]


4.§


(1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának díja bruttó 20.000.-Ft.


(2) Rendkívüli körülmény esetében különös tekintettel a házasulandók, valamint az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.



5.§


Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


A hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy a kifizetéskori illetményének szabadidőre járó arányos összege illeti meg.



6.§


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:

1. Anyakönyvi esemény: házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése.

2. Hivatali helyiség: Zalaszabar Község Önkormányzata által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyisége (8743 Zalaszabar, Kossuth utca 1.)[2] 

3. Hivatali munkaidő: Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.


7.§



Záró rendelkezések



Ez a rendelet 2014. július 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.






            Dr. Kalmár István                                                     Szabóné dr. Csányi Mariann

                polgármester                                                                          jegyző




Záradék:



A rendelet kihirdetve 2014. június 30. napján                     




           


                                                                                   Szabóné dr. Csányi Mariann                             

                                                                                                    jegyző




[1]

módosította 2/2015.(I.21.) önkormányzati rendelet 1.§.-a, hatályos 2015.01.22.-től


[2]

módosította 2/2015.(I.21.) önkormányzati rendelet 2.§.-a, hatályos 2015.01.22.-től