Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 18/2014. (IX.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati sportfeladatokról és a sporttevékenység támogatásáról

Hatályos: 2014. 09. 18- 2022. 11. 03

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 18/2014. (IX.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati sportfeladatokról és a sporttevékenység támogatásáról

2014.09.18.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdése a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 25. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A sportfeladatok ellátásának alapelvei és a rendelet hatálya

1. § (1) Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a testnevelés és sporttevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa a közigazgatási területén lakók jogát az Alaptörvény XX. cikk (1) és (2) pontja értelmében, miszerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, e jog érvényesülését a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával biztosítja. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy a kerület lakosai e jogukat minél szélesebb körben gyakorolhassák.

(2) A testnevelés és sport az önkormányzat által közszolgáltatásként működtetett humánszolgáltatási rendszer része, annak a többi alrendszerrel (népjólét, köznevelés, közművelődés) egyenrangú eleme. Az önkormányzat a sport fejlesztésének és támogatásának hatékonysága és koordinációja érdekében figyelembe veszi a köznevelési, az egészségügyi, a szociális, a városfejlesztési, a környezetvédelmi, a közművelődési és más szabadidős ágazatokat és biztosítja a sport integráns helyét a társadalmi kultúra fejlődésében.

(3) Az önkormányzat a testnevelés és a sport rendszerét úgy működteti, hogy értékei a lakosság minél szélesebb körében érvényesüljenek, hozzájárulva a lakosság egészségi állapotának megőrzéséhez, és javításához, továbbá a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

(4) A testnevelés és sport részterületei – a gyermekek mindennapi testmozgása, a verseny és élsport, a szabadidősport, a fogyatékosok sportja - egymással összefüggő, egymással kölcsönhatásban álló egészet képeznek, egyik terület fejlesztése sem indokolt a másik rovására.

(5) Az önkormányzat sporttal kapcsolatos tevékenysége során védeni és fejleszteni kívánja a sport erkölcsi és etikai alapjait.

2. § Az önkormányzat sportintézménye, sportlétesítménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A testnevelés és sporttevékenység gyakorlása során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb különbségtétel nélkül.

3. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat közigazgatási területén sporttevékenységet végző magánszemélyekre.

b) az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, sportszervezetekre,

c) a rendeletben szabályozott módon, az önkormányzattal együttműködő, testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekre, az együttműködés keretében.

2. Az önkormányzat testnevelési és sport feladatai

4. § Az önkormányzat a törvényekkel összhangban hangsúlyos feladatának tekinti:

1. a lakosság minden rétegének ösztönzését a sportolásra;

2. az egészséges, mozgásgazdag életmód iránti igény felkeltését, az egészségmegőrzés fontosságának elismerésére irányuló szemléletformálást, továbbá a szabadidősport helyi feltételeinek javítását;

3. a fejlett sportélet alapját képező óvodai mozgásfejlesztés személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását és lehetőség szerinti fejlesztését;

4. az iskolai tornatermek és sportudvarok köznevelési jogszabályok szerinti működtetését, üzemeltetését;

5. az óvodai sportverseny-rendszer működtetését, fejlesztését;

6. az utánpótlás-nevelés támogatását, fejlesztését;

7. az élsport támogatását a hagyományoknak megfelelő eredményesség érdekében, figyelembe véve az amatőr és hivatásos sport közötti különbséget;

8. a fogyatékosok sportjának támogatását, lehetőségeinek fejlesztését;

9. a tulajdonát képező sportlétesítmények működtetését, fenntartását;

10. a gondoskodást az önkormányzati sportlétesítmények védelméről, sportfunkciójuk megőrzéséről;

11. a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők számára a sportintézmények, sportlétesítmények használatának biztosítását;

12. a sportkoncepcióban meghatározott célkitűzésekkel összhangban a kerületben tevékenykedő testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetek támogatását;

13. a helyi civil kezdeményezések, közösségi sporttevékenységének segítését;

14. sportfórum rendezését;

15. a szabadidő sportcélú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;

16. a sportvállalkozások ösztönzését, támogatását;

17. egyéb sportot segítő lehetőségek biztosítását;

18. a hagyományos és az újszerű sportrendezvények (ennek részeként egészségügyi szűrővizsgálatok), valamint az egészséges életmódot népszerűsítő programok szervezését;

19. a sport és környezetvédelem kapcsolatának elősegítését, a környezettudatos magatartás elterjesztését;

20. a sportlétesítmények felújításához, építéséhez igénybe vehető külső források bevonása lehetőségének feltérképezését.

3. Az önkormányzat sport feladatellátásának struktúrája és intézményei

5. § (1) Az önkormányzat a testnevelés és sportfeladatai ellátása érdekében sportintézményeket, sportlétesítményeket tarthat fenn, sportszervezeteket, kerületi tömegsportrendezvényeket támogathat.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézmények, létesítmények, szervezetek korosztályi, sportszakmai és sportági szempontok szerint tagolódnak.

6. § (1) Az önkormányzat egyes sportfeladatainak ellátásába az 5. §-ban megjelölteken kívül megállapodás alapján az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) önkormányzat fenntartásában vagy működtetésében lévő nem testnevelés és sport alapfeladatú intézményeket,

b) az önkormányzat közigazgatási területén működő nem önkormányzati fenntartású sportlétesítményeket,

c) az önkormányzat közigazgatási területén működő sportcélú társadalmi szervezeteket,

d) az önkormányzat közigazgatási területén bejegyzett sport főtevékenységi körű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek, létesítményeknek és szervezeteknek a testnevelés és sport feladatellátásába való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények, sportlétesítmények és szervezetek által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

7. § Az önkormányzat az alábbi tulajdonában álló sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:

a) Pokorny József sporttelep (1223 Budapest, Jókai út 37.),

b) Angeli úti sporttelep (1225 Budapest, Angeli út 64.),

c) Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Hajós Alfréd Tanuszoda (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.)

4. A sporttevékenység finanszírozása, sportlétesítmények fejlesztése, létesítése

8. § (1) Az önkormányzat képviselő- testülete a sport támogatására fordított összeg nagyságát minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg. A sporttevékenységek támogatása megvalósul továbbá az intézményi költségvetésen keresztül is.

(2) Az önkormányzat sportfeladatainak ellátása érdekében éves költségvetésében forrást biztosít egyrészt a kerületi székhelyű sportszervezetekkel megkötött feladat-ellátási megállapodások útján, másrészt sportcélú pályázatok kiírásával. A feladat-ellátási megállapodások kötelező tartalmi elemeit a rendelet melléklete tartalmazza.

(3) A 4. § 20. pontjában foglaltak végrehajtására felhatalmazást kap a polgármester, hogy a mindenkori éves költségvetés céltartalékában elkülönített előre nem tervezhető felhalmozási kiadások keret terhére saját hatáskörben megvalósíthatósági tanulmánytervek elkészítésére az átcsoportosításokat végrehajtsa és a szükséges kötelezettségvállalást megtegye.

9. § (1) Az éves költségvetésben sportcélra megállapított keret terhére az önkormányzat sportügyekkel foglalkozó bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) a tárgyévi költségvetési rendelet kihirdetését követő 30 napon belül pályázatot ír ki.

(2) A támogatás odaítéléséről a bizottság május 31-ig dönt, és a pályázókat 15 napon belül értesíti az eredményről.

(3) A pályázat nyertesével a polgármester megállapodást köt.

10. § A feladat-ellátási megállapodásokban résztvevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente beszámolnak a Bizottságnak.

11. § Az önkormányzat külön rendeletekben meghatározottak szerint „Jó tanuló, jó sportoló” díjjal jutalmazza, „Sport 22 díj”-jal tünteti ki és „Vitéz Pokorny Endre Sportösztöndíj”-jal támogatja az arra érdemeseket.

5. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)1

1. melléklet

A sporttárgyú együttműködési megállapodások kötelező tartalmi elemei:

1. A megállapodó felek pontos adatai.

2. Az ellátandó közfeladat pontos rögzítése.

3. A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése (Pl.: épület, helyiség, eszközök, sportpályák).

4. A tevékenységek, illetve a szolgáltatás helyszínének, időtartamának, illetve időpontjának, a nyilvántartás rendjének meghatározása, a vonatkozó jogszabályok betartására történő figyelemfelhívás.

5. A szolgáltatást igénybevevő lakossági kör rögzítése (pl.: korosztály meghatározásával, vagy más módon).

6. A közfeladat ellátásához szükséges mértékű önkormányzati szolgáltatás, annak megfizetésének módja.

7. A szolgáltatás ellátásában közreműködő személyek jogszabály szerinti szakképzettségének biztosítása.

8. A megbízás időtartamának határozatlan idejű, vagy (napok meghatározásával) határozott idejű rögzítése, a szolgáltatás megkezdésének pontos megállapítása.

9. A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.

10. A megállapodás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése, hogy az önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.

11. A kapcsolattartó személyek kijelölése.

12. A megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

13. Az államháztartás működését szabályozó jogszabályokban, az önkormányzat rendeleteiben előírt kötelező feltételek.

1

Hatályon kívül helyezve a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12.§ (2) bekezdése értelmében, jelen rendelet alapján.nullHatálytalan: 2014. szeptember 19-től.