Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2005.(III.31.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2020. 01. 31
[1]Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1.§

E rendelet hatálya kiterjed Keszthely Város közigazgatási területén minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (továbbiakban: kibocsátó), aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi szennyvíztározót is alkalmaz, és vízfelhasználási szolgáltatást vesz igénybe.


A talajterhelési díj mértéke

2. §

(1) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj alapja, az egységdíj, valamint a területérzékenységi és a veszélyeztetési szorzó határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezés esetében a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.

(3)[2] A talajterhelési díj egységdíjának mértéke : 1.200 Ft/m3.

(4) A talajterhelési díj számításának részletes szabályai(Ktd. 3. sz. melléklete alapján):

TTD = E x A x T

ahol

TTD: a fizetendő éves talajterhelési díj,

E: az egységdíj (Ft/m3),

A: a díjfizetési alap (m3),

T: a település közigazgatási területére vonatkozó, a felszín alatti víz állapota szempontjából megállapított területérzékenységi szorzó, az 1. számú táblázatban meghatározva.

(5) A területérzékenységi szorzó mértéke a fokozottan érzékeny területre vonatkozóan kell megállapítani.

A területérzékenységi szorzó mértéke:



Tevékenység megnevezése

Település közigazgatási területére
vonatkozó, a felszín alatti víz állapota szempontjából megállapított területérzékenységi szorzó (T) Fokozottan érzékeny területen

1.

 Helyi vízgazdálkodási hatósági eljárás hatálya alá tartozó talajterhelés

3,0

2.

 Vízjogi engedély hatálya alá tartozó talajterhelés

5,0




4. §

A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja. (Ktd. 14. §)


A díjfizetési kötelezettség keletkezése, megszűnése

5. §

(1) A díjfizetési kötelezettség a települési vízvezeték-hálózatra való rácsatlakozás (vízmérőóra üzembe helyezés) napján keletkezik. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

(2) A díjfizetési kötelezettség megszűnik:

a) a vízvezeték-hálózatról való vízhasználat megszüntetése (vízmérő óra leszerelés) napján,

b) a közcsatorna-hálózatra való rákötés napján.

(3) A kibocsátó személyében történő évközi változást (új fogyasztó, illetve fogyasztásmérő tulajdonos) a Szolgáltatóhoz való bejelentés napjától kell figyelembe venni (a régi tulajdonos kötelezettsége megszűnik, az új tulajdonosnak kötelezettsége keletkezik).


A díjfizetési kötelezettség bevallása, a díj megfizetése

6. §

(1) A kibocsátó az éves díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-éig tesz bevallást az önkormányzati adóhatósághoz.

(2) A kibocsátó köteles olyan nyilvántartást vezetni, amelyből a díjfizetés alapja, valamint mértéke telephelyenként megállapítható. (Kdt. 20. § (3) bekezdés)


Egyes eljárási és adatszolgáltatási szabályok

7. §

(1) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításhoz és a beszedéshez való jog elévülésre, pénzügyi ellenőrzésre, valamint végrehajtására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A talajterhelési díjat önadózás útján az önkormányzat 11749039-15432711-03920000 számú talajterhelési díj beszedési számla javára kell megfizetni. A talajterhelési díj számlán rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig kell a környezetvédelmi alap javára elutalni.

(3) A bevétel talaj, valamint felszín alatti víz mennyiségi és minőségi védelmére használható fel, különösen csatornázásra, szennyvíztisztításra, vízbázis-védelemre, tartós környezetkárosodás kármentesítésére, potenciális és a tényleges szennyező-források szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelmére.

8. §

(1) A víz-és csatornamű üzemeltetését végző társaság, mint Szolgáltató a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a Jegyzőnek:

a) a tárgyévet követő év február 15. napjáig a kibocsátónként ( kibocsátó neve, lakcíme, a fogyasztás helye) a tárgyévi vízfogyasztásról, a locsolási célú víz mennyiségéről, valamint az ivóvíz vezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz mennyiségéről;

b) minden negyedévben a negyedévet követő hónap 5. napjáig a közcsatornára való rácsatlakozók köréről, valamint a kibocsátók körében történt változásról.

(2) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a folyékony hulladék szállítására feljogosított szolgáltatót az elszállított szennyvíz mennyiségéről kibocsátónként.


Díjkedvezmény

9. §

A képviselő-testület díjkedvezményt nem állapít meg.


Értelmező rendelkezések

10. §

(1) kibocsátó: A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 2.§ (2) bekezdése és a Ktd.tv. 2.§-ára figyelemmel minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést ideértve az egyedi szennyvíztározót is alkalmaz;

(2) műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva lehetővé teszi a rácsatlakozást, azaz a közcsatorna hálózat a lehetséges bekötés helyénél, az ingatlan melletti közterületen ki van építve;

(3) közös háztartásban élők, család: az egy lakásban, egy háztartásban életvitelszerűen együttlakó közeli hozzátartozók,

(4) jövedelem: a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 4.§(1) bekezdés a.) pontjában meghatározottak szerint.

(5) Szolgáltató:

       a) víz-és csatornamű üzemeltetését végző társaság a DRV Rt. Siófok

b) a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató a Talajerőgazdálkodási Kft Pápa.


Átmeneti és záró rendelkezések

11. §

(1) E rendelet a 2005. április 01. napján lép hatályba.

(2) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó 2005. évben - Ktd. 27.§ (1) alapján – a megállapított talajterhelési díj 20 %-át, 2006. évben 50 %-át, 2007. évben 75 %-át, 2008. évben 90 %-át, 2009. évtől 100 %-át köteles megfizetni.

(3) E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3.§-ával összhangban az Európai Közösség jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.






Dr. Markó Péter s.k.                                     Mohácsi József s.k.

    jegyző                                                        polgármester

[1]

Módosította a 2/2020. (I.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. január 31. napjától.

[2]

Módosította a 6/2012. (II. 15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 16-tól.